7x de neusirritaties bij jezelf en bij anderen

Snotteren en snuiten, waar erger jij je aan?

Thomas Bakker

Thomas Bakker
WhatsApp je vraag

Rondom verkoudheid heersen allerlei ergernissen. Als je zelf verkouden bent is dat natuurlijk bijzonder vervelend voor je. Maar ook als mensen in je omgeving verkouden zijn, kan het zijn dat je je daaraan ergert.

De 7 meest voorkomende dingen waar mensen zich aan ergeren bij andere verkouden mensen

1. Neus luid ophalen

Hoe vervelend is het als iemand continu zijn neus zit op te halen? Er zijn natuurlijk wel smakelijkere geluiden te bedenken dan al dat gesnotter. Toch schijnt zo nu en dan je neus ophalen helemaal niet zo verkeerd te zijn. Je neus ophalen zorgt ervoor dat snot en slijm via de keel naar de maag worden afgevoerd. Bij het snuiten van de neus daarentegen verhoog je de druk in de neusholtes, waardoor snot en slijm de holtes in worden geduwd en de kans op een bijholteontsteking groter wordt.

2. In de neus pulken

Je hebt vies, en je hebt heel vies. Neuspeuteren is er toch echt wel één uit de tweede categorie, of niet dan? Het is gewoon niet prettig om te zien. En in het ergste geval wordt de gevangen snoek uit de neus ook nog in de mond gestoken. Vooral bij kinderen zie je dat nog weleens. Anderen gebruiken een zakdoek bij het peuteren. En dan zijn er ooknog mensen die de neusinhoud ergens onder een tafel of stoel, of op de grond achterlaten. Ja echt. We zijn het er allemaal over eens dat het vies is, en toch peuteren we bijna allemaal soms stiekem in onze neus. Niet zo hygiënisch, want zo verspreid je gemakkelijk bacteriën en virussen via je vingertoppen.

3. Overdreven hard niezen en snuiten

Was dat nou een trompet of snoot er iemand zijn neus? Voor sommige mensen kan het irritatie opwekken als er flink geniest of gesnoten wordt.

4. Neus afvegen met mouw of achterkant van hand

Om je neus af te vegen, kun je natuurlijk en zakdoekje of tissue gebruiken. Maar die heb je niet altijd voorhanden. De achterkant van je handen en je mouwen heb je wel altijd bij je. Voor kinderen is het vaak niet meer dan logisch om even de arm langs de neus te bewegen.

5. Vieze zakdoeken die worden hergebruikt en rondslingerende zakdoeken

Hetzelfde zakdoekje eindeloos blijven gebruiken. Steeds opnieuw zie je hem richting de neus gaan. Is die tissue nu nog niet vol? Zakdoekjes worden soms eindeloos gebruikt, tot ze van ellende uit elkaar vallen. Andere mensen nemen voor ieder snuitmoment een nieuwe tissue, met als gevolg dat het hele bureau, de tafel of de bank vol ligt met gebruikte tissues. Ook niet zo lekker om tegenaan te kijken.

6. Dingen aanraken na het niezen in de handen

Je ziet het gebeuren. Iemand niest even flink en dekt vervolgens de tafel. De messen, vorken en borden, alles wordt aangepakt met de zojuist met het verkoudheidsvirus volgenieste hand. Hoezo besmettingsgevaar?

7. In de handen niezen

Inmiddels is het algemeen bekend dat in de elleboog niezen of hoesten hygiënischer is dan in de handen. Met de handen raak je van alles aan, met je elleboog niet. Zo verspreid je het virus minder snel.

De 7 meest voorkomende neusirritaties bij jezelf

1. Schraal gevoel aan je neus

Door al het snot en alle zakdoeken langs je neus, wordt je neus op een gegeven moment schraal. Hij wordt rood en de huid heeft eronder te lijden. Dat is niet prettig en voor veel mensen een irritatiefactor.

2. Jezelf anders horen praten

Als je verkouden bent kan het zijn dat je stem verandert. Mogelijk krijg je een nasaal geluid door de verstopte neus of wordt je stem hees. Ook dat kan je tot ergernis zijn.

3. Steeds niezen en sniffen

Steeds maar moeten niezen en je neus ophalen. Het is echt vermoeiend. Niet gek dat je daar op een gegeven moment schoon genoeg van hebt.

4. Slijm achterin je keel

Niks irritanter dan slijm in je keel wat je niet goed kwijt kunt. Moet je nou hoesten, slikken of schrapen? Hoe kom je er nou eindelijk eens vanaf?

5. Geen zakdoekjes op zak hebben als je ze nodig hebt

Je bent onderweg naar een afspraak en ineens voel je het opkomen: je wordt verkouden. Je graaft in je tas om te zien of je nog zakdoekjes bij je hebt. Maar helaas, die heb je niet. Je bent aangewezen op toiletpapier of je moet nog een winkel bezoeken voor een pakje zakdoekjes voor je verder kunt.

6. Snurken

Sommige mensen gaan snurken wanneer ze verkouden zijn. En vaak vinden mensen het ook helemaal niet prettig van zichzelf dat ze snurken, of schamen ze zich soms zelfs een beetje voor hun geronk.

7. Niet lekker kunnen doorademen

Dat benauwde gevoel, die verstopte neus. Hoe lang duurt zo'n verkoudheid ook alweer? Je hebt er al snel schoon genoeg van.

Tip bij een droge neus

Heb je een pijnlijk, trekkerig of schrijnend gevoel in je neus? En heb je korstjes, wondjes en soms een bloedneus? Wellicht is het neusslijmvlies droog of beschadigd. Je kunt dan je neusholtes langdurig bevochtigen en verzachten met Cinuforce neusspray droog neusslijmvlies en korstjes*:

  • verweekt korstjes en ingedikt slijm;
  • bevochtigt langdurig je neusholtes;
  • ook bij bloedneuzen als gevolg van beschadigd neusslijmvlies;
  • 100% natuurlijke ingrediënten.

*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Tip bij een verstopte neus

Zit je neus verstopt? Cinuforce neusspray extra forte* is een neusspray mét menthol en werkt extra krachtig en snel. Het bevat een hoog gehalte aan zeezout. Het verdunt het neusslijm en laat gezwollen neusslijmvlies slinken. Gevolg: je neus gaat snel weer open, waardoor je vrijer kunt ademhalen. De neusspray:

  • opent de verstopte neus;
  • werkt extra krachtig;
  • natuurlijke ingrediënten;
  • geeft geen gewenning.

*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 06-08-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >