Lepeltje-lepeltje? Nu (even) niet!

Nachtelijke opvliegers verpesten de romantiek

Overgang

Annemarie Eijsvogels

Annemarie Eijsvogels
WhatsApp je vraag

Klem in het tosti-ijzer

Het overkomt me tegenwoordig zo vaak. Wakker worden, badend in het zweet met het gevoel of ik klem zit in een tosti-ijzer. Dan zwaai ik het dekbed van me af en schuif een stukje verder van mijn warme lief vandaan. Nachtelijke opvliegers die m'n dromen komen verstoren. Na de hitte-aanval komen weer de rillingen van het afkoelende zweet, dus dan toch maar weer een puntje dekbed over me heen. Tot de volgende aanval. Ik zoek een compromis door mijn benen onder het dekbed uit te steken. Op de één of andere manier wil ik die overtollige warmte kwijt zien te raken en verder slapen. Want die slaap lijk ik tegenwoordig harder nodig te hebben dan ooit. Zeker als ik de volgende dag weer fris en fruitig op kantoor wil verschijnen.

Kreukhoofd in de spiegel

Een slechte nachtrust is funest, dus een avondje ongestraft doorhalen is er tegenwoordig ook niet meer bij. Mijn spiegelbeeld laat me dan de volgende ochtend vreselijk schrikken van de wallen onder mijn ogen en de vouwen in mijn gezicht. Ik kan me niet herinneren dat ik hier als dertiger of zelfs als veertiger last van had. Zelfs na de doorwaakte nachten toen de kinderen ons uit onze slaap wisten te houden, kostte het in mijn herinnering niet al te veel moeite om fris en wel op mijn werk te verschijnen. Tegenwoordig  denk ik vaak terug aan een vroegere collega. Ze had de leeftijd van mijn moeder. Bij een meerdaagse training in een hotel arriveerde ze achteloos zwaaiend met haar make-upkoffer en riep vol humor: 'ik ben nog net zo mooi als vroeger... het kost me alleen veel meer tijd!' Heerlijke humor, maar het leek me altijd wel wat overdreven. Nu wens ik dat ik met net zoveel charme en humor dat kreukhoofd dat me in de spiegel aankijkt, kan relativeren. En wat meer handigheid met make-up zou ik eigenlijk ook wel kunnen gebruiken. Want iedere keer als ik deze collega tegenkom, ze is inmiddels ver in de zeventig, verbaas ik me hoe goed ze er dan toch weer uit ziet. Ik durf haar nooit te vragen hoeveel tijd dat ondertussen kost...

Opvlieger op bestelling?

Terug naar de nachtrust- en romantiekverstorende warmteopwellingen. Overdag heb ik er tot nu toe gelukkig niet zo gek veel last van, die aanvallen van plots opkomende hitte. Maar heel af en toe vliegt de warmtegolf me aan en kan ik maar net de neiging onderdrukken om wat kleding van me af te gooien. Even pas op de plaats maken is meestal voldoende. Maar er zijn ook momenten dat ik wel een opvlieger kan gebruiken. Als ik op een koude winterdag rillerig naar mijn werk fiets: 'waar zijn die opvliegers als je ze nodig hebt?!' Toch jammer dat je een opvlieger niet op bestelling kunt krijgen. En dat je maar moet leren omgaan met die kapotte thermostaat in je lijf.
Het zijn bij mij vooral de nachten dat die warme plaaggeest me komt lastigvallen. En als mijn lief dan, net als tijdens onze prille verliefdheid, zijn warme armen om me heen slaat moet ik me inhouden om me niet spartelend bij hem vandaan te worstelen. Subtiel worstel ik wat lichaamsdelen onder het dekbed vandaan om op die manier wat warmte te lozen, zodat ik me toch kan blijven koesteren in de armen van mijn lief.

Samen door de Overgang

Wil je meer (voedings)tips, weetjes en adviezen die je zélf kunt toepassen tijdens de overgang? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Samen door de Overgang nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 01-08-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>