Maria heeft reuma, is gewichtheffer en … 65 jaar

"Sporten geeft me het gevoel dat ik er volledig bij hoor”

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

In 2014, in het voorjaar, kreeg Maria Berendsen de diagnose: spierreuma. Maria: “In het begin kon ik niets meer. Ik had een vreselijke pijn in de spieren van mijn armen, schouders en heup. Een koffielepel tillen, mezelf aankleden en zelfs een boterham smeren kon ik niet meer. Ik was toen 64 en zei thuis tegen mijn man: mijn lichaam is er klaar mee, dit is mijn oude dag.”
Spierreuma, officieel Polymyalgia rheumatica genoemd, is een van de vormen waarvan je goed kunt genezen, al kan het wel een paar jaar duren. Maria: “Toen de reumatoloog dat zei, draaide er een knop bij me om. Ik dacht: ‘nu zeg ik A, maar de letter Z komt ook.”

Stapje voor stapje beter

“De eerste maanden moest ik mezelf continu motiveren om iets te doen. Ik moest blijven bewegen om zo stapje voor stapje beter te worden. Naast de reumatoloog, klopte ik ook aan bij een fysiotherapeut en een sportcoach. Samen stelde we een plan op: wat kan ik doen en hoe ga ik dat doen?”
“Sporten zit in mijn bloed. Ik sportte altijd op recreatief niveau en deed een paar jaar aan crossfit. Dat is een sport waar allerlei oefeningen voorbij komen, van roeien tot fietsen en behendigheidsoefeningen. Een keer per week deed ik ook aan krachttraining.
“Krachttraining  ben ik blijven doen, juist op advies van mijn fysiotherapeut en sportcoach. Eerst deed ik het een keer per week, toen twee keer en zelfs drie keer. Vanuit de krachttraining begon ik met gewichtheffen. Met gewichtheffen kan ik mijn grenzen opzoeken én verleggen. Ik kan volop meedoen - het geeft me het idee dat ik er volledig bij hoor.”

Wereldkampioen gewichtheffen

“Mijn sportcoach bracht me op het idee om mee te doen aan het NK gewichtheffen, hij zag potentie. Terwijl ik eerst dacht: ik heb daar niets te zoeken, dat is niets voor mij. Maar sportief en gedreven als ik ben, meldde ik me toch aan. Het ging fantastisch.”

“Uiteindelijk werd ik in 2016 zelfs wereldkampioen. Toen ik mijn eerste beurt had gemaakt, had ik al een nieuw wereldrecord gevestigd. Nu gaat er niets meer stuk, ik ga knallen, dacht ik. En dat lukte: ik werd wereldkampioen met vier wereldrecords in de klasse 52 kg. Met een totaal van 69 kg.”

“Inmiddels ben ik voor zo’n 90 procent genezen van spierreuma. Door alle krachttraining en hulp is het in een sneltreinvaart gegaan. Het is belangrijk om het goed op te bouwen en altijd te overleggen met een reumatoloog en/of fysiotherapeut. Als die allemaal dezelfde taal spreken, kun je ver komen. Doe het in ieder geval niet op eigen houtje. Luister naar je lichaam en vertel hoe je je voelt aan de mensen om je heen.”
“Ondanks hevige pijnen in het begin, drie terugvallen in 2016 en moeilijke momenten, ben ik blij dat ik heb doorgezet. Ik ben trots dat ik dit nog kan en mag doen. Ik ben trots op mijn lichaam. De letter Z is ook écht gekomen.”

Fotografie: Suzanne Klaver

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 15-11-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >