Leven en werken met reuma

Interview met Annemieke de Crom

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Annemiek de Crom heeft als professional en ervaringsdeskundige veel kennis over werken met een chronische aandoening. Ze is hoopgevend: “Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, is mijn ervaring. Een werkgever wil weten wat die aan je heeft en hij of zij moet het vertrouwen krijgen dat het werk gedaan wordt, ondanks dat het werk anders gaat.” Want de sleutel zit in het communiceren met elkaar, denkt Annemiek. Ze legt uit: “Meestal kan iemand gewoon blijven werken, maar moet het op een andere manier georganiseerd worden. Denk aan later beginnen op het werk, een eigen werkruimte, ander takenpakket of een dag per week thuiswerken.”

Leer flexibel omgaan met je grenzen

“Ik wil mensen op het hart drukken om niet te snel weg te gaan bij een organisatie. En ook om je niet te snel de laan uit te laten sturen. Er zijn mogelijkheden en je hebt rechten. Vaak heeft een werkgever de kennis niet, maar zodra je uitlegt wat je nodig hebt, wordt het duidelijk en kan er vaak veel meer. Het is altijd belangrijk om erachter te komen of je echt niet (meer) op je plek zit of dat er door de reuma dingen zijn veranderd en je een vluchtreactie vertoond.” Die vluchtreactie snapt Annemiek goed. “Je bent bang de regie te verliezen. Je kunt niet meer presteren zoals je gewend was en dat maakt je onzeker. Maar je kunt vaak meer sturen dan je denkt en er samen met een werkgever en collega’s voor zorgen dat je je werk kunt uitvoeren. Je zult dan wel het heft in eigen handen moeten nemen.”

Ga je een gesprek aan met je werkgever? Wees duidelijk en weet waar je grenzen liggen. Maar vooral: leer flexibel om te gaan met deze grenzen. “Op de werkvloer loopt het vaak anders dan je tijdens een revalidatietraject leert. Tijdens sommige trajecten ken je bepaalde punten toe aan een activiteit en mag je een maximaal aantal punten per dag behalen. In de praktijk is het belangrijk om daar flexibel mee om te kunnen gaan. Je kunt best een dag meer activiteiten doen (en dus een hoger puntentotaal), maar dat compenseer je bijvoorbeeld door de volgende dag  meer rust te nemen, later te beginnen of lichtere taken op te pakken.”

Onduidelijke communicatie

Annemiek startte in 2008 haar onderneming Annemiek de Crom communicatie, na diverse banen door de jaren heen. Ze merkte dat ze door haar diagnose in 1991 van een gezonde collega ineens een zieke collega werd, terwijl ze al een halfjaar zichtbaar dikke gewrichten had. “Mij werd verteld dat ik als ‘zieke collega’ maar beter ziek naar huis kon gaan. Ik besloot om parttime te blijven werken, maar uiteindelijk werd mijn contract niet verlengd. Dat kwam zowel door onkunde van de werkgever als door mijzelf. Ik was namelijk niet duidelijk naar mijn werkgever, waardoor die niet wist wat hij aan mij had. Zonde, anders was het wellicht anders gelopen.”

Vervolgens hopte Annemiek van baan naar baan. Van trainingsdeskundige tot communicatieadviseur, voorlichter en een plek in de gemeenteraad. “De twijfel kwam al snel. Wil ik tot mijn 65ste blijven knokken voor een baan? Kan ik alles wat ik leuk vind wel combineren in loondienst? Ik besefte dat de weg die ik bewandelde niet de juiste was voor mij; een eigen bedrijf daarentegen wel. Ik vond dat eng vanwege de zekerheden die wegvallen, tot ik me besefte dat het ergste wat er kon gebeuren was dat ik in de bijstand zou komen. Dan kon ik toch beter gaan doen wat ik heel leuk vind?”

Hoogste omzet tijdens opvlamming

Zo gezegd, zo gedaan. Ze startte een communicatiebureau, inmiddels al zo’n 10 jaar geleden. Ze helpt onder andere mensen met reuma en geeft ook trainingen aan (zorg)professionals. “De grootste eye-opener was dat ik tijdens een enorme opvlamming mijn hoogste omzet draaide. Het bleek dat ik in die periode heel goed in staat was om prioriteiten te stellen, minder lang na te denken, genoegen te nemen met bepaalde resultaten en me minder druk maakte over onbenulligheden. Ik werkte efficiënt en had een enorm hoge focus. Bijzonder hoe een opvlamming daarvoor kan zorgen. Het was vervolgens een stukje training om het vast te houden en er mijn levenswijze van te kunnen maken.”

3 tips voor op de werkvloer van Annemiek

  1. Verdiep jezelf in je ziektebeeld, zodat je weet wat je hebt. Dit kun je tijdens een gesprek ook aan je werkgever uitleggen. Communiceer: hoe duidelijker je bent, hoe gemakkelijker het is voor je omgeving.
  2. Realiseer je dat het nemen van voldoende hersteltijd veel belangrijker is dan de activiteit zelf.
  3. Is het werk niet meer geschikt, om wat voor reden dan ook? Ga met je werkgever om tafel zitten en probeer op een duidelijke en eerlijke manier dit hoofdstuk af te sluiten. Bij diverse (reuma)verenigingen kun je vervolgens terecht om te kijken wat voor werk wel bij jou en jouw situatie past. Heb je hierbij ondersteuning nodig? Kijk dan eens op www.cczw.nl. Daar vind je professionele coaches die ook ervaringsdeskundig zijn.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 23-10-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >