Lenteschoonmaak voor je lijf

Voeding | Spijsvertering

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

De paden op de lanen in

Paardenbloem

Het is natuurlijk heerlijk om met mooi lenteweer te gaan wandelen. Dat wordt nog leuker als je onderweg her en der ingrediënten plukt die je spijsvertering een boost geven. Speur bijvoorbeeld eens naar verse, groene bladeren van de paardenbloem. De stoffen in de bladeren ondersteunen je lever bij zijn ontgiftende taken. De blaadjes hebben een licht bittere smaak en kun je door de sla of je omelet doen. Ook roergebakken met spekjes vormen deze paarde bloemblaadjes een goede combinatie. Let er wel op dat je ze niet plukt langs de weg of op plekken waar honden uitgelaten worden.

Brandnetels

Brandnetels zijn ook perfect om je grote voorjaarschoonmaak mee te ondersteunen. Ze bevatten veel kiezelzuur en helpen overtollig vocht af te drijven. Zoek naar de jonge frisse toppen van de brandnetel en pluk ze met handschoenen op een plek waar geen honden hebben geplast. De blaadjes kun je onder de hete kraan afspoelen, uit laten lekken en als spinazie gebruiken. Wil je liever niet zelf plukken? Drink dan kant en klare brandnetelthee.

Zevenblad

Heb je veel zevenblad in de tuin? Plukken maar, want dat irritante onkruid zit boordevol mineralen en kan prima dienen als de basis voor een salade of als bladgroen door je smoothie. Zo heb je 2 vliegen in 1 klap; minder onkruid en een lekkere, gezonde maaltijd.

Maak je huid lenteklaar

Sauna

Nu de eerste zonnestralen doorbreken is het een perfect moment je huid wat extra aandacht te geven. Wist je dat je huid net als je darmen, lever, nieren en longen mee helpt je lichaam te reinigen? Zo kun je via zweten verschillende afvalstoffen kwijtraken. Een saunabezoek op zijn tijd is niet alleen heel ontspannend, maar dus ook functioneel. Op internet kun je vaak leuke acties en kortingsbonnen vinden zodat je veel goedkoper naar de sauna kan. Alleen of samen met een vriend of vriendin voelt zo’n dagje bijna een soort vakantie, lekker doen dus!

Droog borstelen

Thuis kun je ook veel doen om je huid te verzorgen. Zo kun je elke ochtend voordat je gedoucht hebt je huid borstelen met een ruwe sisal handschoen. Je begint dan bij je benen en werkt met licht scrubbende bewegingen omhoog, richting je buik, borst en armen. Vlak onder je huid liggen namelijk de lymfevaten en kleine bloedvaten. Door het droog borstelen verbeter je de doorstroom in deze vaten en help je het lichaam bij de reiniging. Ook verwijder je dode huidcellen. Daarna kun je warm douchen en op het eind even wisseldouches doen, waarbij je afsluit met koud water. Je bent dan gegarandeerd wakker en klaar om tintelfris aan je dag te beginnen.

Verstandig zonnen

Na die koude, donkere wintermaanden kun je met het lentezonnetje je vitamine D voorraad weer aanvullen. Zon dan ook verstandig en smeer je niet direct helemaal in als je naar buiten gaat.  Laat de zon even een paar minuten op je onbedekte huid vallen en dan het liefst op een zo groot mogelijk oppervlak. Na die paar minuten kun je uit de zon gaan, je huid bedekken of je insmeren. Want je wilt de voordelen van de zon hebben, maar absoluut niet verbranden.

Lekker eten

En last but not least bij een lente schoonmaak hoort natuurlijk ook gezond eten. Wist je dat we al 5 jaar achter elkaar de lentekuur organiseren? Dat betekent een hoop makkelijke, lichte maaltijden boordevol groenten. Laat je inspireren en kijk hier voor alle recepten.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 19-09-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >