Leg uw eigen kruidentuintje aan

Kruiden

Hendrik-Jan van Duin
WhatsApp je vraag

Wat je moet weten over kruiden

Bedenk voor je start met het planten van kruiden dat er eenjarige en meerjarige soorten bestaan. Eenjarige kruiden zoals basilicum moet je wellicht een paar keer opnieuw zaaien of planten. Door intensief gebruik in de keuken raakt de plant sneller uitgeput. Een eenjarige kruidentuin vergt dus meer inspanning. Meerjarige keukenkruiden zoals rozemarijn zijn onderaan houtig. Dat betekent dat ze doorgaans een minder intensieve verzorging nodig hebben. Wintergroen, zo luidt het.

Standplaats

Kruiden hebben het graag warm. Een zonnige standplaats is dus nodig. Kies voor een bodem die goed het water draineert om wortelrot te voorkomen. Geef bij het planten voldoende water om een goede groei te garanderen.

Intomen is de boodschap

Kruiden groeien vaak snel en weelderig. Plant oregano, munt en citroenmelisse in een emmer die je net boven de grond laat uitsteken. Zo blijven de wortels binnen de rand en gaat de plant niet woekeren.

Bodem en bemesting

Kruiden zijn tevreden met een eerder voedselarme grond. Voeg enkel regelmatig wat compost toe voor een rijke oogst, een heel jaar lang. Gebruik wat calium voor een frisgroene bladkleur. Stikstof zorgt ervoor dat de planten sterk gaan groeien.

Planten in een pot of volle grond?

Aan jou de keuze! Basilicum en peterselie hebben een grote waterbehoefte. Een pot is hier dus aangewezen. Bescherm je kruiden tijdens de zomer tegen direct zonlicht om verbranding te voorkomen.

Soorten kruiden

  • tijm: een verrassende smaak;
  • bieslook: fris en veelzijdig;
  • basilicum: niet winterhard. Jaarlijks opnieuw zaaien;
  • dragon: brengt je gerechten op smaak;
  • munt: heerlijk fris en eenvoudig te kweken.

Plantenencyclopedie

Kijk ook eens in onze plantenencyclopedie!

Hendrik-Jan is jarenlang tuinman bij A.Vogel geweest en werkt inmiddels als technisch beheerder aan de website van A.Vogel. Vragen over tuinieren kun je dus gerust aan hem stellen!

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 31-10-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >