Kuren met reuma

Uitgelicht: Sanadome in Nijmegen

Gast Blogger
WhatsApp je vraag

Sanadome is al 20 jaar een erkend kuuroord. Het thermale water uit haar eigen zoutwaterbron bevat van nature zouten, mineralen en metaalionen. Deze geven het mineraalrijke water een heilzame werking en zorgen voor een positief effect op spieren en gewrichten.

Bronwater uit eigen bronnen

Het water in de thermale baden komt uit de twee eigen bronnen. De ene bron bevat zoet water en de andere zout water. De eerste bron zit op 70 meter diepte en levert fris en zoet bronwater. Dit water is zo zuiver dat het in de wellnessomgeving ook uit de kranen als drinkwater komt. Voor de tweede bron moet je een flink stuk dieper graven, zo’n 700 meter diep. Deze bron levert puur thermaal zout water met een temperatuur van 23 graden. Dit water wordt in het zoutwaterbad tot 34 graden verwarmd. Door de hoge concentratie zout krijgt het water een zogenaamd ‘dode zee effect’. Net als in de Dode Zee tilt dit water je zachtjes op als je in het water dobbert. Het heeft een kalmerend effect op de spieren en gewrichten en zuivert de huid.

Verschillende behandelingen

Sanadome biedt meerdere behandelingen en massages aan. Voor mensen met reuma zijn deze twee behandelingen het meest heilzaam.

Fibromassage voor mensen met fibromyalgie

Fibromassage is een van de gunstigste behandelingen voor mensen met fibromyalgie. Een massage brengt het lichaam tot rust en zorgt voor balans in het lichaam. De ademhaling wordt weer normaal, het hartritme daalt en de stress en pijn in het lichaam verminderen. De Fibromassage wordt bij Sanadome uitgevoerd door de fysiotherapeut. Tijdens het intakegesprek vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van de klacht(en). Op basis daarvan stelt de fysiotherapeut een behandelplan op.

Fysiotherapie met hydrotherapie

Al bijna 20 jaar biedt Sanadome fysiotherapie met hydrotherapie als specialisatie. Bij hydrotherapie oefent men in warm thermaal water (33ºC, diepte 130 cm). Door de opwaartse druk van het water neemt de belasting op het lichaam af en kan men oefenen zonder dat spieren of gewrichten overbelast worden. Met name mensen met reuma, zoals fibromyalgie, artrose of mensen met andere chronische pijn hebben veel baat bij hydrotherapie. Hydrotherapie werkt ontspannend, spierversterkend, pijnverlagend, mobiliserend, coördinatie en/of looppatroon verbeterend.

Kuurprogramma’s bij Sanadome

Sanadome heeft twee kuurprogramma’s speciaal samengesteld voor mensen met een reumatische aandoening zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, artrose en fibromyalgie.
De programma’s kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere behandeltrajecten voor mensen met dit soort chronische klachten. Tijdens de intake wordt er een behandelprogramma op maat gemaakt, zowel met de fysiotherapeut als de kuurarts. Deze specialisten brengen samen met jou je klachten, persoonlijke doelen, ( fysieke) mogelijkheden en (medische) beperkingen in kaart. Let op: om gebruik te maken van de onderstaande pakketten is ADL zelfstandigheid (activiteiten dagelijks leven) vereist.

Wat als je lichamelijk beperkt bent?

Extra zorg gaat naar gasten die moeilijk te been zijn of lichamelijk beperkt zijn. Het hotel en de thermen zijn rolstoelvriendelijk en er zijn speciale hotelkamers voor mindervalide gasten. In de Thermen zijn 3 badliften aanwezig: in het groot thermaal binnen- en buitenbad en in het zoutwaterbad.

Worden de behandelingen of kuurprogramma vergoed?

Sanadome is door zorgverzekering CZ groep (CZ, Delta Lloyd en OHRA) opgenomen als erkend kuuroord. Bel vooraf met je verzekeraar om te informeren of je in aanmerking komt voor een vergoeding van de kuur.

Tot slot, onthoud deze kuurtips

  • ga minimaal 8 tot 12 dagen kuren om goed uitgerust thuis te komen;
  • overleg met je eigen arts welke kuren en behandelingen goed zijn voor jouw vorm van reuma en geef dit advies door aan de kuurarts of begeleiders;
  • op locatie wordt vaak actieve beweegtherapie aangeboden door professionele fysiotherapeuten. Ga voor jezelf na of jij hier ook baat bij kunt hebben;
  • kuren is niet alleen maar ontspannen, het is ook intensief en grenzen worden verkend;
  • kies voor baden met een minimale temperatuur van 32 graden. Bij deze temperatuur ontspannen de spieren en gewrichten;
  • neem voldoende tijd om te ontspannen tussen de behandelingen en activiteiten door. Ook mentaal!
  • meer informatie over de behandelingen en kuurprogramma’s voor mensen met reuma vind je op de website van Sanadome.

Meer reuma-blogs!

Laatste wijziging op deze pagina: 14-06-2018

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Win een overnachting in de A.Vogel tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >