Is vasten gezond? Een blog uit zonnig Portugal waar ik vastenkuren begeleid

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Wat is vasten?

Vasten betekent dat je een periode geen vast voedsel tot je neemt met het doel je lichaam en geest te reinigen. Veel religies kennen een vastenperiode en ook als je ziek bent kun je van nature de behoefte krijgen om te vasten. Het lichaam is dan zo druk met de ziekte te bestrijden dat het eten op de tweede plaats komt. Er zijn verschillende manieren om te vasten. Vaak worden er tijdens een vastenperiode alleen groenten en fruitsappen gedronken. Maar je kunt ook mild vasten door een paar dagen bijvoorbeeld alleen maar groenten en licht verteerbare granen te eten. De spijsvertering komt tot rust en het lichaam krijgt de kans afvalstoffen die wat dieper opgeslagen zijn in het lichaam op te ruimen.

Is vasten gezond? De effecten van het vasten

Na een vastenperiode ervaren mensen vaak dat ze helderder in hun hoofd zijn, hun buik veel rustig aanvoelt en ook hun huid en haren er opvallend goed uitzien. Door het vasten komen er soms ook emoties los, die door een druk leven niet altijd op de voorgrond zijn. Doordat je niet eet, komt er letterlijk ruimte vrij voor andere dingen die normaal op de achtergrond spelen. Het is niet verstandig van de een op de andere dag te gaan vasten, de shock voor je lichaam is dan veel te groot. Vasten is pas gezond als je het op een goede manier aanpakt. Beter is het een aantal dagen van tevoren af te bouwen met dierlijk voedsel zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Ook koffie, zwarte thee, nicotine, suiker en bewerkte voedingsmiddelen kun je beter laten staan. Na het vasten volgen dan weer 2 of 3 opbouwdagen waarin je geleidelijk weer aan vast voedsel went. Het prettige van vasten in een kuuroord is dat je weg uit je eigen omgeving goed tot rust kunt komen en het reinigingsproces ook ondersteund wordt. Zo worden er hier tijdens het vasten in de ochtend Kneippse begietingen gegeven waar door middel van afwisselend koud en warm water de bloedsomloop gestimuleerd wordt. In de middag krijgt men een leverpakking waarbij door middel van een warme kruik op de buik de werking van de lever gestimuleerd wordt. Verder wordt er gewandeld in de prachtige natuur en aan zee, kan men aan yoga en sport doen en zijn er verschillende massagebehandelingen en coachingsgesprekken om het hele proces te ondersteunen.

Waarom zou je eigenlijk vasten?

Vasten kan heel nuttig zijn als je een omslag wilt maken in je voeding en worstelt om een gezond voedingspatroon aan te houden. Door even helemaal op te schonen kun je een frisse, nieuwe start maken en gaat het gezond eten daarna vaak veel makkelijker. Ook als je kampt met overgewicht, vermoeidheid, cellulitis, darmproblemen en hoofdpijn, kan vasten nuttig zijn. Een ander belangrijk aspect is de rust die je krijgt door een week lang even helemaal voor jezelf te kiezen. In het dagelijks leven ben je vaak zo druk, dat je niet altijd de tijd hebt om er bij stil te staan, of datgene waar je oh zo druk mee bent wel het juiste voor je is. Door even afstand te nemen krijg je nieuwe inzichten over hoe je je leven leidt en of je daar tevreden mee bent of misschien dingen wilt aanpassen. Zo besefte een kuurgast tijdens de vastenweek, dat ze wel erg hard en streng voor zichzelf was en altijd maar aan het rennen was; fulltimebaan en daarnaast 6x in de week intensief sporten. Het werd haar duidelijk dat ze eigenlijk voor haar gevoel aan het wegrennen was. Dat besef gaf tranen, maar ook nieuwe inspiratie om het anders te doen.

Waarom rust niet roest

In topsport wordt erop gehamerd; rust is net zo belangrijk als de training zelf. Door voldoende rust kan het lichaam zich optimaal herstellen, waardoor de prestaties beter zijn. Meer is dus echt niet altijd beter, en less kan soms juist more zijn. Als je altijd maar door gaat, is het goed je te beseffen dat niets bestand is tegen constante druk. Ook in de natuur verloopt alles in cycli en golven en worden activiteit en passiviteit afgewisseld: dag en nacht, de getijden, de seizoenen, dieren die een winterslaap houden. Wij zijn ook gewoon onderdeel van de natuur en hebben aan dezelfde ‘wetten ’te geloven. De boog kan niet altijd gespannen staan (dit weet ik letterlijk, omdat ik hier mijn nieuwe hobby boogschieten aan het oefenen ben ;-). Vakanties zijn dan ook geen luxe maar een noodzaak en de pauzes op je werk heb je niet voor niks. In plaats van je boterham achter je bureau op te eten, kun je veel beter de boel de boel laten en even een wandelingetje maken. Door periodes van inspanning af te wisselen met ontspanning kun je veel meer werk verzetten en ook nog eens op een prettige manier. Het zorgt ervoor dat je het grotere plaatje blijft zien en veel beter je doelen kunt bereiken. Hooray voor rust dus! Hoe vinden jullie de balans tussen in- en ontspanning? Laat het me weten in de reacties hier beneden!

Laatste wijziging op deze pagina: 07-08-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >