Is een verkoudheid bij mannen écht erger?

Verkoudheid

De mannen-griep

"Mannen met de griep, die kun je beter maar ontwijken. Met ogen vol verwijten, liggen ze stil naar je te kijken. Alsof het een complot is, dat hun neus zo vol met snot zit. Al gooi je je hele medicijnkast ertegenaan, ’t komt nooit meer goed: zo’n man ligt langzaam dood te gaan!" Bovenstaande tekst komt uit het liedje ‘De mannengriep’ van cabaretière Mylou Frencken. In dit liedje schetst ze op humoristische wijze de kenmerken en symptomen van deze “vreselijke ziekte” ;-). Het mag duidelijk zijn: de ‘mannengriep’ is welbekend.

Sterk staaltje acteerwerk van de man?

Als vrouw heb je jezelf ongetwijfeld al vragen gesteld bij al dat gekreun en gekerm van je man. Als je niet beter wist, zou je haast vrezen dat z’n laatste uur geslagen heeft. Verdient je man een Oscar voor z’n ‘acteerprestaties’ of is er toch echt meer aan de hand? Met andere woorden: is een verkoudheid bij mannen écht erger? Wetenschappers onderzochten het en het antwoord is… ja!

Waarom is een verkoudheid erger bij mannen?

Met deze vraag hielden diverse onderzoekers zich jaren bezig. Door de jaren heen ontstonden er dan ook diverse theorieën. Wij verzamelden de meest opmerkelijke:

  • de Universiteit van Cambridge legt de oorzaak bij het feit dat mannetjesdieren meer risico’s nemen dan vrouwtjesdieren, waardoor ze ook meer blootgesteld worden aan infecties. Gevolg? Hun weerstand is niet optimaal. Of we die theorie ook kunnen doortrekken naar mensen, laten de onderzoekers in het midden;
  • uit ander recent onderzoek, door Amanda Ellison (neurowetenschapper aan de Durham Universiteit), blijkt dat het testosterongebied in de hersenen zorgt voor verhoging van je lichaamstemperatuur wanneer je immuunsysteem onder druk komt te staan. Dat is namelijk niet prettig voor micro-organismen, die dan sneller de benen nemen. Dit testosterongebied is bij mannen groter dan bij vrouwen, waardoor het meer warmtereceptoren bevat. Resultaat? Mannen hebben hogere koorts dan vrouwen en ze voelen zich ook slechter;
  • volgens wetenschappers van Harvard is het eerder een kwestie van hormonen. Mannen hebben minder oestrogeen in hun lichaam, waardoor ze vatbaarder zijn voor aandoeningen van de luchtwegen. Tijdens hun onderzoek besmetten ze muizen met een longinfectie. De vrouwtjesmuizen bleken beter bestand tegen de ziekte dan de mannetjesmuizen;
  • wetenschapsjournalist Mark Mieras zoekt de oorzaak voor het verschil tussen mannen en vrouwen in het lichaamsbewustzijn. “Vrouwen hebben hogere oestrogeen- en progesterongehaltes. Door dit hogere progesterongehalte hebben vrouwen een gevoeligere huid en zijn ze zich bewust van elke aanraking. Door dat betere lichaamsbesef worden vrouwen minder snel ‘verrast’ door de ongemakken van een verkoudheid. Als een man wordt geconfronteerd met ziekte, overvalt hem dat vaak helemaal. De wereld stopt met draaien, en er is enkel nog maar ellende. Het hogere testosterongehalte van mannen vernauwt hun focus tot één ding. Vrouwen hebben doorgaans een breder gezichtsveld waardoor ze zich makkelijker over hun eigen ongemakken heen zetten. Dit is wel een vrij brede theorie: oestrogeenrijke mannen reageren waarschijnlijk weer anders op ziekte.”, aldus Mieras.

Schrijf je gratis in voor de A.Vogel Griepcoach!

Schrijf je gratis in voor de A.Vogel Griepcoach en ontvang 7 dagen lang elke dag een e-mail met informatie, tips en tricks om deze dagen zo goed mogelijk door te komen en sneller te herstellen!

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 15-11-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >