Liefje, ook dit gaat voorbij

Interview met Isa Hoes en Medina Schuurman over de overgang

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Wanneer kwam het besef dat je in de overgang zat?

Isa: Ik had al enige tijd opvliegers in de nacht. Ik dacht dat ik koorts had en het er 's nachts uitzweette. Totdat ik overdag ook opvliegers kreeg.

Medina: Bij mij kwam het besef pas toen we bezig waren met ons boek over hoe je mooi ouder kon worden. Tijdens een gesprek met een overgangsconsulente vertelde ik dat ik eigenlijk een heel leuk leven had, maar dat ik het zo gek vond dat ik af en toe emotioneel  minder lekker in mijn vel zat. Waarop zij zei: je bent niet gek, je zit in de overgang.

Quote - je bent niet gek, je zit in de overgang

Met welke overgangsverschijnselen heb je te maken?

Medina: Een slechte nachtrust kan wel zorgen dat je sneller moe bent en een korter lontje hebt. Het kan je onzeker maken en zorgen voor stemmingswisselingen. Een tekort aan slaap trekt eigenlijk overal in door.

Isa: Wat mij verraste was dat ik pijnlijke gewrichten kreeg. Natuurlijk, je wordt ouder én je bent in de overgang. Maar toch.

Wat is de beste tip die je hebt gekregen voor overgangsverschijnselen?

Isa: Yoga nidra. Je kunt hierdoor zo intens ontspannen. Doe dit vlak voordat je naar bed gaat en je slaapt heerlijk. Google maar eens! Je hebt sessies van tien minuten tot een uur, dus je kunt doen wat bij jou past.

Ben je veranderd door de overgang? Of heb je je leefstijl veranderd?

Medina: Voor je 40ste zorg je lichaam voor jou, maar na je 40ste moet jij voor je lichaam zorgen. Je hebt dan een keuze: of zuur ouder worden of in je kracht staan en wijzer worden.

Isa: Wat ik interessant vond om te ontdekken, is dat ik vooral liever voor mezelf moest worden. Vroeger jaagde ik maar door. Als ik dan 's avonds naar bed ging was ik kapot. Nu probeer ik gedurende de dag meer stil te staan bij hoe ik me voel. Zodat ik overdag al kan bijschakelen.

Werk, kinderen, sociale contacten, sporten en ga zo maar door. Hoe houd je alle ballen in de lucht?

Isa: Je kunt ineens niet meer multitasken als je in de overgang komt. En eigenlijk geeft dat meer rust. Je moet je juist focussen op de dingen die er toe doen. En je mag ook wat minder streng voor jezelf zijn.

Medina: Het positieve is dat je alles meer moet downsizen en dat zorgt voor minder stress. We denken dat we altijd alles moeten kunnen en doen. Maar juist daar mogen we mee stoppen.

Wat heb je geaccepteerd en losgelaten toen je in de overgang kwam?

Medina: Perfectionisme.

Isa: Schuldgevoel; vroeger wilde ik iedereen pleasen en stond ik altijd klaar voor anderen.

Medina: Ja, we zetten eindelijk onszelf op de eerste plaats.

Isa: Dat vind ik nog steeds best lastig. Het zit zo in mijn genen om eerst voor de ander te gaan. Maar eigenlijk is het best logisch om eerst voor mezelf te kiezen. Zo werkt het ook in het vliegtuig als die zuurstofkapjes naar beneden komen. Eerst jezelf één opzetten en dan pas een ander.

Medina: Maar daarnaast moet je ook je uiterlijk en rimpels accepteren. Jong zijn we niet meer, we zijn anders knap. En kwaaltjes die komen kijken bij het ouder worden. Gelukkig hoeven we niet alles te accepteren en kun je aan veel dingen iets doen.

Waar komt de interesse voor natuurlijk vandaan?

Medina: De overgang is een natuurlijk proces, het hoort erbij. En het gaat ook weer over. Je lichaam doet zelf veel, maar kan wel wat hulp gebruiken. En de natuur heeft altijd iets om overgangsverschijnselen te verlichten. Die gedachte willen we terugbrengen in ons toch stadse leven. Want voor elk kwaaltje is er iets natuurlijks.

Is dat de reden waarom jullie samenwerken met A.Vogel?

Medina: We zijn allebei opgevoed met A.Vogel producten. En we geloven echt in de kracht van de natuur, want de natuur kan bij veel dingen ondersteuning bieden. Wat ik zo leuk vind is dat bijvoorbeeld Sint Janskruid langs de weg groeit. Het is er gewoon voor ons.

Isa: Daarnaast kwam tijdens de leuke gesprekken met A.Vogel naar voren dat we dezelfde missie hebben: vrouwen in de overgang helpen, op een positieve manier.

Wat wil je onze lezers als laatste meegeven?

Medina: Blijf er niet mee rondlopen.

Isa: Lees onze boeken, we hebben al heel veel onderzoek voor je gedaan. En wees lief voor jezelf.

Medina: Het gaat voorbij. Ook als je een sombere bui hebt moet je tegen je partner zeggen: liefje, ook dit gaat voorbij.

Laatste wijziging op deze pagina: 18-03-2019

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Win een overnachting in de A.Vogel tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >