Stappenplan bij huidirritatie door eikenprocessierups

Hoe vermijd je contact met processierups?

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Hoe herken je huidirritatie door de eikenprocessierups?

Vanaf april/mei komen de eitjes van de eikenprocessierups uit. Na drie keer vervellen krijgt de processierups brandhaartjes. Door die microscopische brandhaartjes kan binnen 8 uur huidirritatie ontstaan. Dit is met name zichtbaar op de plekken waar de huid onbedekt is. Door te krabben en wrijven is het ook mogelijk dat het op andere plekken ontstaat. Je kunt de huidirritatie herkennen aan de rode en irriterende bultjes. Dat kan tot twee weken aanhouden. Goed om te weten is dat de brandharen er tot in augustus zijn.

Hoe vermijd je contact met de eikenprocessierups?

Natuurlijk vermijd je die brandhaartjes van de eikenprocessierups het liefst. Niemand zit te wachten op huidirritatie. Volg onderstaande tips om contact met de processierups zo goed mogelijk te vermijden:

  • Natuurlijke bestrijding: de eikenprocessierups blijkt veel natuurlijke vijanden te hebben. De koolmees is er daar één van. Zorg dat deze vogels in je tuin komen. Zorg voor vogelhuisjes, zet bakjes water neer en regel voedsel zodat ze kunnen overwinteren.
  • Bedekkende kleding: als je naar een gebied gaat waar de eikenprocessierups kan voorkomen, zorg dan dat je bedekkende kleding draagt. Bedek in ieder geval je armen, benen en hals en ga niet op de grond zitten. Nog beter is natuurlijk dat je gebieden waar de rups voorkomt probeert te vermijden.
  • Zandbakken gesloten houden en speelgoed naar binnen: als de eikenprocessierups in jouw omgeving aanwezig is, probeer dan te voorkomen dat de brandhaartjes je huis binnenkomen. Houd de zandbak zoveel mogelijk dicht en haal het speelgoed naar binnen.
  • Ga niet onder of in de buurt van een eikenboom zitten: de brandharen van de eikenprocessierups kunnen tot wel 100 meter van bomen waaien. Zorg daarom dat je niet in de buurt zit van een eikenboom. 

Stappenplan bij huidirritatie door de eikenprocessierups

Hebben de brandhaartjes jouw lichaam ook bereikt? Wij hebben een stappenplan voor je klaarstaan om te zorgen dat het niet verder verspreidt en dat de huidirritatie verlicht:

  1. Kleed je om: zorg eerst dat je de kleding die je aan hebt uittrekt en stop het direct in de wasmachine (was het liefst op 60°C zodat de eiwitten in de brandharen afbreken), zodat de brandhaartjes zich niet verder kunnen verspreiden.
  2. Verwijder brandhaartjes met plakband of kleefband: zie je brandhaartjes op je huid zitten? Verwijder ze dan eerst met plakband of een kleefband door te deppen op de plek waar je ze ziet zitten.
  3. Stap onder de douche: het kan nog steeds zo zijn dat de brandhaartjes zich op je huid bevinden. Was of spoel daarom je huid met lauw water. En doe dit goed!

Laatste wijziging op deze pagina: 07-06-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >