Helpt seks om prostaatklachten te voorkomen?

5 tips om je prostaat gezond te houden

Prostaat

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

In Nederland krijgen jaarlijks 11.000 mannen prostaatkanker en ruim 2600 overlijden hieraan. Prostaatkanker is een ouderdomskwaal, 50–70% van de mannen krijgt het. Er is al veel onderzoek gedaan naar het voorkomen van prostaatklachten en er zijn conclusies getrokken dat seks prostaatklachten kan helpen te voorkomen. Maar dat is nog niet definitief bewezen. Aan de onderzoeken die uitgevoerd zijn, zitten nog wat haken en ogen.

Tips om de prostaat gezond te houden

Natuurlijk zijn er nog genoeg andere adviezen die je prostaat helpt gezond te blijven. Wij hebben 5 makkelijk toepasbare tips voor je op een rijtje.

1. Ga naar buiten

Na de intro zal bij het kopje bewegen ongetwijfeld seks in je op komen. En natuurlijk hoort dat ook hierbij, het kan ook zeker geen kwaad. Maar het is nog niet definitief bewezen dat het prostaatklachten helpt te voorkomen. Bewegen helpt in ieder geval om gezond te blijven en ook om je prostaat gezond te houden. Ga elke avond na het eten een wandeling maken of trek je hardloopschoenen weer eens uit de kast. Trek er vooral op uit, want buiten zijn is ook goed voor je prostaat. Brits onderzoek wijst uit dat daglicht bescherming tegen prostaatkanker biedt, doordat je lichaam vitamine D3 aanmaakt.

Wil je meer weten over wat beweging doet bij een vergrote prostaat, lees dan ons artikel: vergrote prostaat? Ga bewegen!

2. 1 ons groente en 2 stukken fruit

Broccoli, tomaten, vette vis en fruit. Gezonde voeding is belangrijk voor je prostaat. Er wordt in onderzoeken verband gelegd tussen de antioxidanten in fruit en een kleinere kans op prostaatklachten. De omega3-vetzuren zorgen ervoor dat je goede vetten binnen krijgt. En de stof lycopeen die de tomaten een rode kleur geeft, schijnt de groei van kankercellen af te remmen en zelfs te vernietigen.

Lees ook ons artikel: de 10 beste voedingstips bij prostaatklachten.

3. Go nuts

In noten zit selenium, het mineraal dat een beschermende werking tegen prostaatkanker schijnt te hebben. Het mineraal komt te weinig voor in de Europese teeltgronden volgens sommige onderzoekers. Door onder andere paranoten en walnoten te eten kun je een tekort voorkomen.

4. Niet overdrijven

Zink is goed voor de prostaat. Maar te veel zink schijnt de kans juist weer te vergroten op prostaatkanker. Overdrijf daarom niet. Gezonde en gevarieerde voeding zorgen vaak al voor de juiste hoeveelheid zink. Het mineraal komt onder ander voor in noten, zaden, vis,- schaal- en schelpdieren.

5. Elke dag rode wijn

Hoe fijn is dit: uit onderzoek blijkt dat mannen die 1 glas rode wijn per dag drinken, 40% minder kans hebben op prostaatkanker als gevolg van een prostaatvergroting. Heb je in ieder geval een goed excuus als iemand vindt dat je te veel drinkt.

Kortom: voorkomen is beter dan genezen. Een gezond leven helpt je prostaat in goede conditie te houden. Hetzij door seks, hetzij door een glas rode wijn met noten erbij.

Meer prostaat!

  • Prostaatspecial;
  • Meerdere keren per nacht plassen? Zwakke urinestraal? Nadruppelen? Dit zijn typische verschijnselen van een goedaardige prostaatvergroting. De prostaattest geeft een indicatie of dit mogelijk het geval is. Doe de A.Vogel prostaattest!

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 03-01-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >