De griepprik hoe werkt dat?

En de 9 beste tips om je weerstand te versterken

Weerstand

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Griepprik 2017/2018

Bijna iedereen heeft in zijn leven wel een keer de griep gehad en dan zul je het weten ook. Want waar je met een gewone verkoudheid nog wel kunt functioneren, ben je met de griep vaak een dikke week uitgeschakeld. Die griepverschijnselen overvallen je in korte tijd. Zo kun je van fit en gezond in korte tijd gaan naar koude rillingen, overal spierpijn en algehele malaise.

Waarom de griepprik?

Ben je gezond dan kun je dat best hebben zo'n griep, maar voor sommige mensen is zo'n aanslag op het lichaam iets wat je liever wilt vermijden. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor diegenen die bepaalde medische aandoeningen hebben. Zeker voor die laatste groep kan de griep heel vervelende gevolgen en complicaties hebben. Vandaar dat de overheid als sinds jaar en dag de mogelijkheid biedt om in oktober en november de griepprik te halen.

Samenstelling griepprik

Lang van tevoren wordt er al gekeken welke griepvirussen de komende winter waarschijnlijk het meest zullen rondwaren. De samenstelling van de griepprik is dan ook elk jaar weer anders. De prik zelf bevat onschadelijk gemaakte griepvirussen die je eigen afweersysteem een seintje geven om antistoffen aan te maken. Mocht je daarna in aanraking komen met één van de virussen uit de griepprik, dan heeft dit virus weinig kans voet aan wal te krijgen. Voordat het goed en wel binnen is, heeft je afweersysteem het al onschadelijk gemaakt. Omdat er zoveel verschillende griepvirussen zijn, geeft de griepprik geen 100% garantie dat de griep aan je voorbij gaat. Maar mocht je ondanks de griepvaccinatie toch ziek worden, dan verloopt dit vaak veel milder en ben je er ook sneller bovenop.

Goede weerstand

Een goede weerstand is natuurlijk altijd van belang, want dat betekent dat je afweersysteem zo optimaal mogelijk werkt en je kan beschermen tegen bacteriën en virussen. Ook als je de griepprik krijgt, kan een goede weerstand een steentje bijdragen. Dat zorgt er namelijk voor dat je meer antistoffen kunt aanmaken.

De kans op griep verkleinen, de 9 beste tips voor je weerstand

  1. Slaap elke nacht minstens 7 à 8 uur
  2. Beweeg elke dag een half uur of meer, het liefst in de frisse lucht
  3. Eet elke dag 200 tot 400 gram groenten
  4. Eet elke dag 2 stuks fruit
  5. Gebruik volop kruiden en specerijen in de keuken, zoals: knoflook, gember en mierikswortel
  6. Lucht je huis regelmatig en slaap met het raam open
  7. Neem regelmatig pauzes en vakanties zodat stress niet de overhand krijgt
  8. Pak elke dag kort wat zonneschijn mee op je ontblote huid voor de aanmaak van vitamine D (ook op een bewolkte dag, maakt je huid vitamine D aan)
  9. Gebruik een traditioneel kruidengeneesmiddel zoals Echinaforce tabletten, de Echinacea Purpurea die erin zit versterkt je weerstand. (lees voor gebruik de bijsluiter, de toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik).

Wil je meer weten over de griepprik? In deze griep en verkoudheidsspecial lees je er alles over!

Meer griep-blogs

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 16-06-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang 7 dagen gratis e-mails met tips van griepcoach Jacoline

tip

Ontvang gratis grieptips van griepcoach Jacoline

Inschrijven >>