Gezond leven? Less is more - Kyra de Vreeze

Voeding | Lentekuur

Gast Blogger
WhatsApp je vraag

Als kind op curaçao

Ik begon mijn leven ver weg van die chaos, op een van de meest rustige en afgelegen plekjes van Curaçao. Mijn vader bouwde daar, op een groot stuk verwilderd land, een bescheiden huisje dat voor elektriciteit afhankelijk was van een windmolen. We hadden geen TV, geen glas in de ramen, geen airconditioning, geen wasmachine. Meer ‘less is more’ en ‘back to basic’ dan dat, bestaat bijna niet.

Toen wij na een aantal jaar vanuit ‘de knoek’ (het Curaçaose platteland) naar de dichtbevolkte urban jungle van Nederland verhuisden was dat een enorme verandering. Tijdens mijn late tienerjaren vloog ik dan ook uit even de bocht. Er werd teveel verwacht, het was te druk, mijn hoofd was te vol. Ik had last van buikkrampen en at slecht. De huisarts noemde het spastische dikke darm en schreef me een poedertje voor maar na 7 maanden chronische pijn besloot ik het heft in eigen handen te nemen. Ik verdiepte me in de achterliggende oorzaak van mijn klachten en probeerde het, door het aanpassen van mijn voedingspatroon, te verhelpen. Ik at tijdelijk geen gist en brood meer. Dat hielp maar loste mijn probleem niet helemaal op.

Weg met al die geraffineerde producten!

Kyra-de-vreeze-s
Tijdens mijn opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut realiseerde ik me opeens dat het drinken van 1,5 liter cola light, het 24/7 kauwen op kauwgom en het eten van kwark met zoetstof misschien niet de meest gezonde keuzes waren. Voor het eerst sinds mijn jeugd op Curaçao ging ik, wat voeding betreft, weer back to basics. Ik gooide alle geraffineerde en fabrieksgemaakte producten uit mijn eetpatroon en at verse groenten, fruit, granen, noten en bonen. Ik begon te experimenteren met koken en merkte dat ‘de beperking’ juist helemaal geen beperking was. De versimpeling van mijn eetpatroon gaf mij juist een breed scala aan nieuwe mogelijkheden en de nodige rust.

Hoe minder keuzes, hoe minder stress

Vaak geeft het hebben van veel keuzes juist stress. Niet alleen tijdens het shoppen en bij het kiezen van een opleiding, ook in de keuken. Ik werd creatief van de versimpeling en verzon de meest verrukkelijke gerechten. Mijn lichaam begon optimaal te werken: de chronische klachten die ik al jaren had verdwenen als sneeuw voor de zon. Wanneer ik gestrest ben, fysieke klachten heb of even niet zo lekker in mijn vel zit, denk ik als eerste ‘less is more’. Dan versimpel ik mijn eten en leven. Ik maak mijn agenda leeg, loop langzamer en haal dieper en langzamer adem. Dan maak ik mijn eetpatroon minder complex, kook ik rustiger en kauw ik beter.

Elke keer ben ik weer verbaasd wat een groots en krachtig effect alleen al die, op het oog zo simpele, aanpassing heeft. Ik ben van mening dat iedereen, in de drukke, volle en prestatiegerichte maatschappij waarin we leven, gebaat is bij ‘less is more’ periodes. Activiteit en rust moeten in verhouding zijn, elkaar afwisselen, om een gezond en gelukkig leven te kunnen leven.

Xoxo Kyra

Kyra’s less is more tips:

  1. kook geregeld maaltijden met zo weinig mogelijk verschillende ingrediënten
  2. gebruik een keer een week vanaf 20.00 uur ’s avonds tot je ontbeten hebt geen TV, smartphone en internet.
  3. reserveer de 5 minuten voor je gaat slapen om in bed een simpele ontspanningsoefening te doen. Ga op je rug liggen en volg je adem. That’s it!

Kyra de Vreeze is natuurgeneeskundig therapeut, bodymind chef en ‘activist for health & happiness’. Zij schrijft, kookt, stylet, fotografeert en filmt (over) health (&) food en ontwikkelt inspirerende lifestyle concepten.

<< Terug naar dag 1 van de lentekuur

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 21-11-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >