Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.
Neem contact met ons op!Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
In dit blog duiken we in de wondere wereld van de gember. Dit kruidige specerij wordt over de hele wereld veel gegeten en kent een lange geschiedenis. Ook tegenwoordig is het heel populair vanwege zijn gezondheidsbevorderende effecten. Zo maken veel mensen regelmatig gemberthee, wordt het toegevoegd aan smoothies en kun je het ook als supplement in capsules verkrijgen. Waar is gember goed voor? En hoe maak je zelf een lekkere gemberthee? Je leest het in dit blog.
Oorspronkelijk komt de gemberwortel uit Zuid-Oost Azië, maar tegenwoordig wordt de gemberplant in alle tropische gebieden gekweekt. Er zijn wel 50 verschillende soorten gember, met elk zijn eigen kenmerkende geur en smaak. In Afrika groeien de scherpere soorten. De gember uit China is veel milder en wordt vaak in de keuken gebruikt. De oude Grieken en Romeinen kenden deze plant al. De Romeinen namen het mee toen ze Engeland binnen vielen en de Spanjaarden vervolgens weer naar Amerika. Gember is verder al gedurende duizenden jaren in China en India in gebruik vanwege zijn goede eigenschappen.
Gember werd van oudsher vooral ingezet voor de spijsvertering. Gemberwortel kan namelijk bijdragen aan een normale darmfunctie en stoelgang.
Ja, gember is zeker gezond. Het blijkt dat gember het maag- en darmslijmvlies kan beschermen en de opname van vitaminen en mineralen kan verhogen. Wat dat betreft hadden ze het in de oudheid al goed gezien dat gember een positief effect op de spijsvertering heeft. De werkzame stoffen in gember zijn o.a: zingeron, gingerol en shogaol, deze laatste twee geven gember ook zijn scherpe, pittige smaak. Gemberwortel stimuleert het immuunsysteem. Het draagt bij aan een normale darmfunctie en stoelgang en helpt het bloedsuikergehalte te normaliseren. Ook heeft gemberwortel een verzorgende invloed op hart en bloedvaten en de luchtwegen.
Tijdens de zwangerschap kun je ondanks de goede werking bij misselijkheid beter geen gemberextracten in supplementvorm gebruiken. Deze bevatten hoge hoeveelheden werkzame stoffen die mogelijk kunnen zorgen dat de baarmoeder samentrekt. Gemberthee is wel veilig omdat het veel minder sterk is.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen. Wil je gember als supplement gebruiken, let er dan op dat dit gestandaardiseerd is, dit betekent dat de gembercapsules een gegarandeerde hoeveelheid van de actieve stoffen gingerol, shogaol en zingeron bevatten.
De gemberwortel kun je zowel in de koelkast als erbuiten bewaren. In de koelkast blijft hij in een afgesloten zakje zo’n 3 weken goed. Gember kun je ook goed invriezen, je kunt de wortel dan het beste in kleine stukjes snijden, zodat je telkens kan pakken wat je nodig hebt.
Als je gemberwortel gaat snijden kun je hem het beste van tevoren schillen, dit kun je makkelijk met een aardappelmesje of dunschiller doen, vervolgens kun je hem dan in kleinere stukjes snijden. Als je de gemberwortel raspt hoef je hem niet eerst te schillen.
Gember is lekker in zowel hartige als zoete gerechten en kent vele toepassingen. Zo bevatten ontbijtkoek en speculaas gember. Maar ook bestaat er gemberjam, gekonfijte gember, ginger ale en gemberbier. In de Indonesische en Aziatische keuken wordt veel gember gebruikt. Ook kun je verse gember aan smoothies toevoegen, door zijn frisse smaak gaat het goed samen met fruit. Vooral met ananas of mango is het erg lekker. Klik hier voor een heerlijke smoothie met gember!
Gemberthee is heel snel en simpel te maken. Je hebt nodig:
Wil je zelf gemberthee maken, schil dan eerst de gember met een aardappelschilmesje of dunschiller en snijd de wortel in kleine plakjes. Doe deze met het sap van de citroen bij het water en zet op het vuur. Wanneer het water kookt, laat je het nog 10 minuten doorkoken. Daarna kun je het zeven en met wat honing opdrinken.
Eet smakelijk!
Laatste wijziging op deze pagina: 16-06-2020
Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.
Neem contact met ons op!70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.
Meer over de tuinen