Gember en gemberthee, lekker en gezond

info

Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Waar komt gember vandaan? Een stukje geschiedenis

Oorspronkelijk komt de gemberwortel uit Zuid-Oost Azië, maar tegenwoordig wordt de gemberplant in alle tropische gebieden gekweekt. Er zijn wel 50 verschillende soorten gember, met elk zijn eigen kenmerkende geur en smaak. In Afrika groeien de scherpere soorten. De gember uit China is veel milder en wordt vaak in de keuken gebruikt. De oude Grieken en Romeinen kenden deze plant al. De Romeinen namen het mee toen ze Engeland binnen vielen en de Spanjaarden vervolgens weer naar Amerika. Gember is verder al gedurende duizenden jaren in China en India in gebruik vanwege zijn goede eigenschappen.

Waar werd gember vroeger voor gebruikt?

Gember werd van oudsher vooral ingezet voor de spijsvertering. Gemberwortel kan namelijk bijdragen aan een normale darmfunctie en stoelgang. 

Is gember gezond?

Ja, gember is zeker gezond. Het blijkt dat gember het maag- en darmslijmvlies kan beschermen en de opname van vitaminen en mineralen kan verhogen. Wat dat betreft hadden ze het in de oudheid al goed gezien dat gember een positief effect op de spijsvertering heeft. De werkzame stoffen in gember zijn o.a: zingeron, gingerol en shogaol, deze laatste twee geven gember ook zijn scherpe, pittige smaak. Gemberwortel stimuleert het immuunsysteem. Het draagt bij aan een normale darmfunctie en stoelgang en helpt het bloedsuikergehalte te normaliseren. Ook heeft gemberwortel een verzorgende invloed op hart en bloedvaten en de luchtwegen.

Gember tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je ondanks de goede werking bij misselijkheid beter geen gemberextracten in supplementvorm gebruiken. Deze bevatten hoge hoeveelheden werkzame stoffen die mogelijk kunnen zorgen dat de baarmoeder samentrekt. Gemberthee is wel veilig omdat het veel minder sterk is.

Verschil tussen gemberpoeder en verse gember

Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen. Wil je gember als supplement gebruiken, let er dan op dat dit gestandaardiseerd is, dit betekent dat de gembercapsules een gegarandeerde hoeveelheid van de actieve stoffen gingerol, shogaol en zingeron bevatten.

Gember bewaren

De gemberwortel kun je zowel in de koelkast als erbuiten bewaren. In de koelkast blijft hij in een afgesloten zakje zo’n 3 weken goed. Gember kun je ook goed invriezen, je kunt de wortel dan het beste in kleine stukjes snijden, zodat je telkens kan pakken wat je nodig hebt.

Gember schillen en snijden

Als je gemberwortel gaat snijden kun je hem het beste van tevoren schillen, dit kun je makkelijk met een aardappelmesje of dunschiller doen, vervolgens kun je hem dan in kleinere stukjes snijden. Als je de gemberwortel raspt hoef je hem niet eerst te schillen.

Gember in de keuken

Gember is lekker in zowel hartige als zoete gerechten en kent vele toepassingen. Zo bevatten ontbijtkoek en speculaas gember. Maar ook bestaat er gemberjam, gekonfijte gember, ginger ale en gemberbier. In de Indonesische en Aziatische keuken wordt veel gember gebruikt. Ook kun je verse gember aan smoothies toevoegen, door zijn frisse smaak gaat het goed samen met fruit. Vooral met ananas of mango is het erg lekker. Klik hier voor een heerlijke smoothie met gember!

Gemberthee maken

Gemberthee is heel snel en simpel te maken. Je hebt nodig:

  • 5 cm verse gember
  • 1 liter water
  • 1 citroen
  • honing

Bereiding gemberthee

Wil je zelf gemberthee maken, schil dan eerst de gember met een aardappelschilmesje of dunschiller en snijd de wortel in kleine plakjes. Doe deze met het sap van de citroen bij het water en zet op het vuur. Wanneer het water kookt, laat je het nog 10 minuten doorkoken. Daarna kun je het zeven en met wat honing opdrinken.

Tot slot nog een heerlijk recept met in de hoofdrol gember: Peer en Gember chutney

Peer en Gember chutney

Ingrediënten Gember chutney

  • 500 gram stevige peren, in kleine stukjes gesneden
  • ½ rode paprika, gesneden
  • ½ groene paprika, gesneden
  • 1 stuk gember, ter grootte van je duim, fijngesneden
  • 1 ui, gesneden
  • 1 eetlepel gehakte koriander
  • 250 ml ciderazijn
  • 1½ eetlepel bruine suiker
  • 1½ eetlepel witte suiker
  • gemalen zwarte peper en Herbamare om te kruiden

Bereiding Gember chutney

  • 1. bak de paprika's, gember, ui, koriander, azijn en suiker in een pan op hoog vuur tot ze zacht zijn.
  • 2zet het vuur lager en roer voorzichtig tot het mengsel dikker wordt.
  • 3roer de peren erdoor en kook zachtjes. De peren mogen niet papperig worden.
  • 4kruid met zwarte peper en Herbamare kruidenzout.

Eet smakelijk!

Laatste wijziging op deze pagina: 16-06-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >