Eigenwaarde versterken?

Zo doe je dat met deze 10 tips

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Wat is eigenwaarde?

Wat is eigenwaarde eigenlijk? De officiële definitie uit het woordenboek luidt: eigen mening dat je wat waard bent en iets betekent, los van hoe anderen over je denken. Bij eigenwaarde gaat het er dus vooral om hoe je jezelf beoordeelt en wat jij van jezelf vindt. Eigenwaarde wordt voor een groot deel gevormd in de opvoeding. Kreeg je als kind vaak te horen dat je het nooit goed deed, dan kan het zijn dat je eigenwaarde op latere leeftijd niet zo hoog is. Maar dat betekent niet dat je voor de rest van je leven minder hoeft te voelen over jezelf.

Zelf je eigenwaarde versterken

Gelukkig is eigenwaarde iets waar je zelf aan kan werken, de definitie zegt het al: de waarde die je jezelf geeft, los van anderen. Op wat je van jezelf vindt, kun je dus invloed uitoefenen. Dat vergt soms wel wat training. Heb je op een gemiddelde dag je gedachten weleens gadegeslagen? Het is soms opvallend wat je hersens voor negatieve gedachten kunnen produceren. Sommige van die stemmetjes zijn negatief en andere juist positief. Als je te vaak naar de negatieve gedachten luistert doet dat je eigenwaarde geen goed. Vaak wordt ook ongemerkt je eigenwaarde bepaald door wat we om ons heen zien of wat anderen mensen van ons vinden. De goedkeuring van anderen is dan belangrijker geworden dan die van jezelf. Als je social media moet geloven is iedereen gelukkig, stralend en succesvol. Ook in advertenties, films en tv stralen ‘perfecte’ mensen ons tegemoet. Weet dat in de eerste plaats JIJ de regie hebt over wat je van jezelf vindt en dat het heel krachtig is om in jezelf te geloven en jezelf te ondersteunen ongeacht hoe je eruitziet, wat je doet en of mensen je nou aardig vinden of niet. Hieronder vind je 10 tips die je helpen je innerlijke gevoel van eigenwaarde te versterken. 

1.Vergelijk niet

Aan de buitenkant kunnen de levens van anderen erg mooi lijken. Misschien hebben zij iets wat je mist of graag zou willen hebben. Maar de buitenkant is maar de buitenkant. Het ware verhaal achter gesloten deuren krijg je vaak niet te zien. Afgezaagd maar waar, het gras is echt geen ene tint groener bij de buren. Als je jezelf gaat vergelijken met anderen kom je altijd bedrogen uit. Er is altijd wel iemand slimmer, beter, mooier, succesvoller dan jezelf, net als dat er altijd iemand is die het slechter heeft dan jij. Richt je op jezelf en wees dankbaar voor de goede dingen die jij hebt in je leven.

2. Wees mild voor jezelf

Eigenwaarde is ook weten dat je op elk moment je best doet. Bekritiseer jezelf niet als sommige dingen niet gaan zoals jij wilt of als je een fout hebt gemaakt. Herinner je jezelf altijd dat je ook maar een mens bent. Leer van je fouten, kijk hoe je het de volgende keer anders kan doen en laat het los.

3. Weet je sterke punten

We zijn vaak zo geneigd te focussen op onze zwakke punten, vaak weet je het rijtje zo op te dreunen. Is dat ook zo met je goede kanten? Ga na waar jij goed in bent, wat maakt jouw uniek? Wat zijn jouw talenten? Besef dat die talenten vaak niet in prestaties zitten maar juist in de eigenschappen die jou JOU maken. Misschien ben je wel grappig, of scherp van geest of rustig en geconcentreerd. Misschien ben je de beste luisteraar die er is.

4. Schenk aandacht aan je behoeften

Vooral vrouwen hebben de neiging om voor iedereen te zorgen behalve zichzelf. Wanneer heb je voor het laatst een boek gelezen? Even stilgezeten, of een fijne wandeling gemaakt? Welke activiteiten geven je een blij en ontspannen gevoel? Misschien is het wel een dagje naar de sauna, of s’ middags een dutje doen. Maak tijd voor je eigen behoeften en zorg dat je batterij nooit helemaal leeg loopt.

5. Zorg goed voor je lichaam

Je lichaam en geest geven elkaar constant feedback. Zorg jij goed voor je lichaam met voldoende slaap, verse voeding, buitenlucht, beweging, liefde en inspiratie dan krijg je als cadeau een tevreden gevoel terug. Juist als je je niet goed voelt over jezelf, besteed dan zorg aan je lichaam. Neem een lekkere massage, ga naar de kapper of in bad. Kies je kleren met zorg en maak je op. Je zal zien dat je je beter voelt. Misschien heeft die reclame toch wel een beetje gelijk: Zorg voor jezelf: Because you are worth it.

6. Omring je met mensen die van je houden om wie je bent

We kennen allemaal wel van die mensen die je nemen zoals je bent, ze houden van je ongeacht de omstandigheden. Koester deze mensen en besef hoe waardevol ze zijn. Is je eigenwaarde bij tijden wat laag dan is het tijd juist deze mensen op te zoeken.

7. Relativeer

Relativeren is een kunst maar als je het onder de knie hebt wordt je leven een stuk gemakkelijker. Als je je niet goed voelt over jezelf, onderzoek dan je gedachten met deze vragen:

  • is het waar dat…(vul maar in)
  • kan ik zeker weten dat het waar is?
  • hoe zou ik me voelen als het niet waar was?
  • hoe belangrijk is dit over 10 maanden, 1 jaar, 10 jaar nog?

8. Observeer je gedachten, maar volg ze niet

Op het moment dat je je gedachten observeert krijg je een stukje controle over je gevoelens terug. Gevoelens ontstaat namelijk vaak uit gedachten die je niet hebt opgemerkt. Als je de hele dag jezelf naar beneden haalt is het niet gek dat je je somber of down voelt. Door negatieve gedachten te observeren verliezen ze aan kracht. De volgende keer dat je negatief denkt, kun je zeggen aha daar zijn ze weer die negatieve gedachten, ik hoor jullie wel maar ik ben niet mijn gedachten. Houd jezelf scherp en check regelmatig of je in de val bent gelopen om zonder toetsing je negatieve gedachtes te volgen.

9. Kom in beweging

Als je eigenwaarde laag is, heb je misschien vooral behoefte om op de bank te gaan zitten. Maar je lichaam in beweging brengen is 1 van de beste manieren om je beter te voelen. Het enige wat je hoeft te doen is naar buiten te gaan en je ene voet voor de andere te zetten. Al ga je maar een mini blokje om, je zal je beter voelen dan dat je was blijven zitten. Beweeg op een manier die prettig voor jou is, lopen, fietsen, zwemmen, yoga, sportschool, Zumba de mogelijkheden zijn eindeloos.

10. Zoek positieve rolmodellen

Door jezelf te vergelijken met anderen schiet je vaak niet veel op, maar wel kun je anderen gebruiken als inspiratie. Wat zijn jouw rolmodellen? Wie vind je fantastisch, bijzonder of uitzonderlijk? Zoek positieve rolmodellen en verdiep je in hun levens. Wat spreekt je in hen aan? Welke eigenschappen heb jij die je rolmodel ook heeft?

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >