De vier belangrijkste adviezen bij zomerhitte

Lifestyle

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Meest voorkomende klachten bij warm weer

Vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid, hevig transpireren en hoofdpijn zijn de meest voorkomende klachten die je kunt krijgen door het warme weer. De ongemakken zijn eigenlijk signaaltjes van het lichaam om aan te geven dat het zijn warmte niet goed kwijt kan of niet genoeg vocht binnenkrijgt. Hierdoor blijft de temperatuur van het lichaam stijgen. Negeer je deze signalen, dan ligt oververhitting of zelfs een zonnesteek op de loer. Neem daarom op tijd actie. Stop inspannende activiteiten, zoek de koelte op en drink flink wat water. Rust indien nodig met een koude natte handdoek om de nek en het voorhoofd.

Andere kwaaltjes bij warm weer

Daarnaast kunnen ook een paar vervelende kwaaltjes de kop opsteken. Als het een tijd lang warm en vochtig is geweest ligt bijvoorbeeld warmte-uitslag op de loer. Dit ontstaat als het zweet moeilijk naar buiten kan – door huidwrijving, niet ademende kleding of vettige zonnebrandcrème – en de zweetkanaaltjes verstopt raken. Daarnaast spelen spataderen meer op. Met warm weer zwellen de aderen nog meer op en kan het stekende, vermoeide gevoel erger worden. Koel je benen daarom geregeld af, leg ze omhoog op een stoel of gebruik A.Vogel Aesculaforce* als ondersteuning.

*Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Aesculus hippocastanum L. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

De vier belangrijke adviezen bij warm weer en een hittegolf

1. Drink voldoende water

Het lijkt een open deur, maar deze tip staat niet voor niets op nummer één. Zorg ervoor dat je op warme dagen altijd voldoende water drinkt. Normaal gesproken heeft een mens al anderhalf tot twee liter water nodig. Bij warm weer mogen dit best wat meer glazen zijn! Je transpireert namelijk ook veel meer. Een teken dat je te weinig drinkt? Donkere urine, een droge huid, lippen en mond. Dit moet jouw signaal zijn om toch even wat meer water te drinken. Wacht je namelijk nog langer dan ligt uitdroging op de loer. We kunnen dan hoofdpijn krijgen en misselijk worden. Niet zo slim, want naast dat het vervelend is, is een goede vochthuishouding essentieel om allerlei lichaamsprocessen goed te laten verlopen.

2. Keep it calm & cool

Om de lichaamstemperatuur niet verder te laten stijgen, zoek je op tijd naar verkoeling. Blijf uit de zon en zoek een schaduwrijke plek. Bij tropische temperaturen is het verstandig om op het heetst van de dag binnen te blijven. Vaak is het binnenshuis nog een paar graden koeler dan buiten. Nog steeds last van de hitte? Zet de ventilator aan, leg een koude, natte handdoek in de nek en koel je voeten in een teil met koud water. Blijf daarnaast kalm; span je niet te veel in. En maak je vooral niet te druk om de warmte. Door je erover op te winden stijgt je lichaamstemperatuur alleen maar meer.

3. Draag luchtige kleding

Om de warmte goed af te kunnen voeren, draag je luchtige kleding. Laat het maar lekker los wapperen en kies voor een natuurlijke stof. Linnen, katoen of zijde bijvoorbeeld. Laat kleding van acryl en polyester maar even in de kast liggen. En wist je dat de kleur ook van invloed is op de warmte-opname van je kleding? Donkere kleuren absorberen namelijk meer licht en warmte dan lichte kleuren. Kies daarom het liefst voor wit of een kleur die daar het dichtst bij in de buurt komt. Aan de voeten geven sandalen de meeste verkoeling. Kan dit niet in verband met je werk; schoenen van natuurlijke materialen zonder sokken zijn een goede tweede optie. Denk aan canvas instappers.

4. Wees alert in geval van chronische ziekte, zwangerschap of ouderdom

In sommige gevallen moet je extra waakzaam zijn bij warm weer. Als je bijvoorbeeld een chronische ziekte hebt, zoals diabetes. Warme temperaturen kunnen van invloed zijn op onze bloedsuikerspiegel. Insuline werkt namelijk sneller bij warmte, waardoor de bloedsuikerspiegel makkelijker daalt. Gevolg: een warmte-hypo. Wees ook bij astma en COPD alert. Tijdens warme dagen kan er zomersmog ontstaan. Deze luchtvervuiling zorgt ervoor dat je je sneller benauwd voelt. Ook ouderen en zwangere vrouwen doen er goed aan om het rustig aan te doen en extra maatregelen te nemen. Bij ouderen werkt de temperatuurregulatie minder goed, neemt het dorstgevoel af en werken hart en longen minder krachtig. Zwangere vrouwen krijgen op hun beurt eerder last van de warmte doordat de stofwisseling verhoogd is en de aderen beter doorbloed zijn. Bovendien zijn ze gevoeliger voor vochtophopingen door het warme weer.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 20-06-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >