Dat bewegen een goed idee is als je reuma hebt, staat vast. Het maakt de spieren en pezen rondom de gewrichten sterker. Dat zorgt voor ondersteuning en schokdemping voor de gewrichten, waardoor de pijn minder wordt.
Naast pilates en zwemmen, is yoga een sport die vaak geadviseerd wordt aan mensen met reuma. Niet gek, vindt yogadocent Marlies Verdonk van Balans in Zijn: "Al tien jaar geef ik les aan mensen met reuma. Yoga is een goede manier om beter te leren omgaan met je pijnklachten. Als we pijn voelen, of het nu fysieke of mentale pijn is, dan willen we vaak maar één ding: er zo snel mogelijk vanaf! Met yoga ga je met je aandacht juist naar die pijn toe, wat zorgt voor verlichting en verzachting. Soms verdwijnen klachten zelfs helemaal."
Naast dat yoga je anders leert omgaan met pijn, heeft het meer voordelen. We hebben 6 voordelen voor je op een rij gezet.
Een slechte doorbloeding maakt de spieren en gewrichten pijnlijker. Yoga stimuleert de bloedsomloop omdat je in beweging bent.
Vermoeidheid en reuma gaan vaak hand in hand. Volgens het Reumafonds krijgt zelfs de helft van de mensen met een reumatisch aandoening te maken met aanhoudende vermoeidheid. Bewegen geeft je meer energie doordat je fitter wordt.
Yoga versterkt de spieren, waardoor de belastbaarheid van de gewrichten groter wordt. Daarnaast geven sterke spieren de gewrichten meer steun en zorgen ze voor een betere schokdemping. De gewrichten kunnen dan meer hebben, waardoor je minder pijn hebt.
Minder stress is voor iedereen goed. Yoga is een goede manier om stress te verminderen. Je focust je op je ademhaling, waardoor je geen tijd hebt om je druk te maken over je to-do list. Zo ben je automatisch meer in het moment aanwezig.
Yoga maakt je flexibeler. Bij yin yoga, een rustige vorm van yoga, worden houdingen langer aangehouden om het bindweefsel te rekken. Je gewrichten worden daardoor beweeglijker en leniger - dat is prettig omdat je je door de reuma soms wat stijf en stram kunt voelen.
Yoga zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt omdat je op een ontspannen manier hebt bewogen. Piekergedachtes zijn naar de achtergrond geduwd en je zit wat lekkerder in je vel. Er is ook speciale vorm van yoga die je in een diepe ontspanning brengt: yoga nidra.
Er zijn eindeloos veel yoga-soorten. Van yoga in een ruimte van 40 graden tot yoga op een stoel. Maar hoe weet je welke vorm van yoga bij jou past? Marlies: "Het is heel persoonlijk welke vorm van yoga bij je past. Zie het als een ontdekkingsreis waarbij je de vorm vindt die bij jou past. Het belangrijkste is dat je naar de signalen van je lichaam luistert en je bewust bent van je eigen grenzen. Bij een rustige vorm van yoga, waarbij je langzaam beweegt, is het makkelijker om deze grenzen aan te voelen en je hier op aan te passen."
Marlies geeft deze ademoefening die helpt tegen pijn: "Ga rustig zitten of liggen en ga met je aandacht naar de plek toe die pijn doet. Leg als het mogelijk is een hand op deze plek en ga vervolgens met je adem hiernaartoe. Iedere keer dat je uitademt, laat je in gedachten de pijn los. Oefen dit regelmatig voor een goed resultaat."
Reuma kan zorgen voor pijn, zwellingen en warme gewrichten in onder andere de handen en vingers. Oefeningen kunnen de handen en vingers soepeler en sterker maken en het bereik van de beweging vergroten. Daarnaast traint het je concentratie en helpt het je ontspannen.
Marlies: "Ga rustig zitten of liggen en leg beide handen op je benen. Je handen zijn open, je handpalmen wijzen naar het plafond, sluit je ogen en ervaar voor een moment je handen op je benen. Draai dan je rechterhand om zodat je handpalm op je been rust en verplaats je aandacht naar je linkerhand waarvan de handpalm naar het plafond blijft wijzen. Vervolgens breng je je vingers langzaam één voor één, richting je duim. Allereerst ga je met je linker wijsvinger naar je duim en terug, dan je middelvinger, je ringvinger en je pink. Je kunt je adem hierbij inzetten. Adem uit wanneer je een vinger naar je duim beweegt, adem in wanneer je deze vinger weer strekt.
Als je alle linkervingers hebt gehad, neem dan rust en wacht af wat er in je lichaam gebeurt. Draai daarna beide handen om, zodat je linkerhandpalm op je been rust en je rechterhandpalm naar het plafond wijst. Herhaal vervolgens de oefening met je rechtervingers naar je duim en terug."
Let op: je vingers hoeven je duim niet aan te raken, ga richting je duim. Forceer jezelf niet, het mag geen pijn doen. Blijf binnen je grenzen: ga zo ver als het goed voor je voelt in plaats van zo ver als je kunt.
Laatste wijziging op deze pagina: 04-02-2018
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten