Wanda en Astrid woonden allebei in de provincie Utrecht, hadden een gedeelde 'wandelverslaving' maar kenden elkaar tot een paar jaar geleden niet. Tot ze een keer afspraken om samen te gaan wandelen voor reuma. Er ontstond een diepe vriendschap én een gedeelde passie; zij organiseren nu elk jaar zelf de ReumaWalk voor mensen met reuma. Lees hier hun verhaal over wandelen, vriendschap én reuma.
'Ga toch naar buiten, zeggen we vaak tegen onze kinderen. Maar het is hoog tijd om het ook tegen onszelf te zeggen!', dat is het motto van Wanda en Astrid. Niet alleen de zuurstof is broodnodig, ook het actief zijn. "Wandelen werkt als een infuus op je humeur."
Dieprode heide, hazen die over het pad springen en het gekraak van takken en bladeren onder je schoenen. Wanda en Astrid worden er allebei gelukkig van. Tijdens het wandelen, voelen ze zich zo vrij als een vogeltje, kunnen ze rustig nadenken en alles even loslaten. Astrid: "Maar het is vooral heerlijk om je lichaam in beweging te zetten en buiten te zijn."
Ook weet Astrid dat wandelen een positief effect heeft op reumatische aandoeningen. Ze heeft de ziekte van Bechterew, artrose en het syndroom van Tietze en was genoodzaakt om ("met pijn in mijn hart") haar wielrenfiets te verkopen. "Maar daar kwam een nieuwe passie voor terug: wandelen. Door te lopen ervaar ik dat ik mijn reuma beter onder controle kan houden, omdat het mijn lichaam ontspant en de pijn vermindert."
Wanda heeft geen reuma, maar haar schoonmoeder en een van haar beste vrienden wel. Om die reden liep ze een paar jaar geleden duizend kilometer voor het Reumafonds. En hoewel wandelen in je uppie heerlijk kan zijn, vond ze het extra leuk om deze wandeltocht te delen met anderen. "Wanda plaatste een oproep op Facebook of er mensen waren die een etappe wilden meelopen. Ik twijfelde geen seconde en reageerde", vertelt Astrid enthousiast. Een paar weken later liepen ze samen dertig kilometer, van Oldenzaal naar Bad Bentheim.
Tijdens die kilometers veranderde er van alles. Twee wildvreemden sloten een innige vriendschap en bedachten dat ze samen wandelingen wilden opzetten voor mensen met reuma. Astrid: "Het was zo bijzonder om te merken dat er een enorme klik was. We deelden natuurlijk een hobby, wandelen, maar het klikte ook op alle andere gebieden. Ik houd van het enthousiasme en de humor waarmee Wanda alles doet. 'Bij twijfel, doen!' is één van haar heerlijke uitspraken. Ze zal mij ook altijd helpen en weet op de juiste manier om te gaan met mijn beperkingen door reuma."
Inmiddels gaan ze, zoals echte vriendinnen, niet alleen samen wandelen, maar belanden ze ook wel eens in een wijnbar of restaurant. Astrid: "We hebben diepe gesprekken, waarbij we elkaar positief stimuleren en toch ontzettend veel lol hebben. Zo zijn we op de avond voordat we de Fjoertoer op Terschelling liepen in de kroeg beland. 'We doen er nog eentje', is sindsdien een gevleugelde uitspraak."
En dan te bedenken dat veel mensen haar waarschuwden: 'Je kent die vrouw helemaal niet, zou je wel met haar gaan wandelen?' Ik ben blij dat ik tóch ben gegaan."
Tijdens die eerste wandeling van dertig kilometer, ontstond het idee voor de ReumaWalk. "Het was een spontane actie en we hadden het idee om dit eenmalig te organiseren. Tijdens de wandeldag zelf zeiden wandelaars: 'Nou, tot volgend jaar hè'. Wanda en ik keken elkaar aan en dachten precies hetzelfde: Volgend jaar? Er is nog helemaal geen volgend jaar!"
De positieve reacties tijdens de wandeldag en de ervaring hoe wandelen mensen samenbrengt, zorgden ervoor dat Wanda en Astrid weer hun agenda's pakten en een nieuwe wandeling planden. En toen nog een keer en toen ... Het gevolg is dat in september de vijfde ReumaWalk zal plaatsvinden.
De wandelroutes komen uit de mouw van Wanda en zijn volledig afgestemd op mensen met reuma. "Het is een proces van maanden voordat we een optimale route hebben. We starten met uitdenken in Google Maps. Niet te veel asfalt, niet te zwaar, afwisselende natuur, voldoende rustpunten en de mogelijkheid om de ronde in te korten. We denken overal aan," legt Astrid uit.
"Vervolgens gaan we de route zelf lopen; ik ben de referentie. Het komt vaak voor dat we nog iets aanpassen als de beschrijving al bij de drukker is. Ook dat hebben we gemeen: we zijn ijverig en willen elk jaar de route én de hele organisatie verbeteren."
En hun eigen favoriete wandelgebied? "De Utrechtse Heuvelrug! Prachtig! Maar eigenlijk zijn we niet zo moeilijk hoor. Met een afwisselende route maak je ons als blij", vertelt Astrid.
Hoewel het geen groepswandeltocht is, brengt de wandeling toch mensen samen. "Op Facebook en Twitter plaatsen sommigen een oproep om samen te starten. Ook mensen die elkaar tijdens een eerdere ReumaWalk ontmoetten, gaan vaak samen lopen. Dat is mooi om te zien: het bracht Wanda en mij immers ook samen."
Dat maakt het meteen alle energie en inspanning van de organisatie waard. "Zeker de laatste maand voor de wandeldag kost het ons veel energie – we doen het allebei naast ons werk. Maar de positieve reacties maken ons beretrots. Daar kunnen we een jaar op teren: het geeft voldoening om mensen te inspireren en mogelijkheden te bieden."
Laatste wijziging op deze pagina: 04-03-2018
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten