Een korte duik in het zwembad voordat je aan het werk gaat, of een dagje strand met het gezin. Heerlijk! En: gezond. Zwemmen heeft allerlei voordelen voor mensen met reuma. Dus, maak dit jaar van het zwembad jouw beste vriend.
In een tijd waarin poweryoga, bootcamp en hardlopen super populair zijn, vergeten we bijna dat zwemmen een perfecte vorm van lichaamsbeweging is. Old-school baantjes trekken is feitelijk het best voor lijf en leden. Goed voor je vetverbranding, goed voor je conditie en zelfs heel goed voor je spieren en gewrichten.
Zwemmen is om die reden voor iedereen met reuma bijna de meest ideale sport om te doen. Daarom zetten we op een rijtje hoe het precies zit met zwemmen en reuma. En: zijn er zwemoefeningen die extra prettig zijn als je reuma hebt? (Ja!)
Water is achthonderd keer dichter dan lucht, waardoor je bij elke beweging aardig wat weerstand moet overwinnen. Toch heeft je lichaam daar geen last van: in het water ben je gewichtloos. Er is geen sport waarbij je gewrichten zo weinig te verduren krijgen als bij zwemmen: er is geen schokbelasting die spieren, pezen, banden en gewrichten moeten opvangen. Voor mensen met reumatische klachten is zwemmen dan ook een zeer goede sport.
Zes voordelen van zwemmen voor mensen met reuma:
Zwemmen associëren we met vakantie, zon en ontspanning. En dat is fijn: ook buiten de zomermaanden om kom je hierdoor al snel in zomerse sferen bij alleen al het zien van een zwembad. En terwijl je geniet van dit gevoel, werk je in het water op een goede manier aan je flexibiliteit en je gewicht. Zonder dat je het doorhebt, ben je binnen een paar maanden gezonder en fitter. Laat je gymschoenen dus in de kast staan en trek in plaats daarvan je badkleding aan voor deze work-out.
Ben je niet zo'n zwemmer? Je kunt ook door het water wandelen. Wandelen in water zorgt voor meer weerstand, terwijl het gewicht op de gewrichten een stuk kleiner is in vergelijking met lopen op het droge. Hoe dieper het water is waarin je loopt, hoe meer jij je moet inspannen.
Sta rechtop met de schouders naar achteren en de borst opgetild. Plaats je hele voet op de bodem van het zwembad, waarbij je hak eerst naar beneden komt en dan de bal van je voet. Vermijd overbelasting van je rug door je buik- en rugspieren aan te spannen terwijl je loopt. Door je knieën te heffen, maak je de oefening intenser.
Heb je reuma, dan kan hydrotherapie heerlijk zijn. Hydrotherapie is fysiotherapie in warm water, onder leiding van een ervaren fysiotherapeut. De oefeningen zijn vaak gericht op algemene mobilisering, conditieverbetering, spierversterking en ontspanning. De lessen vinden plaats in water op borsthoogte of in diep water. In het diepe water word je ondersteund door een drijfvest.
Terwijl de temperatuur van het water rust geeft en de spieren kalmeert, kun je doorde verminderde zwaartekracht de oefeningen makkelijker uitvoeren dan op het droge.
Veel reumapatiëntenverenigingen organiseren beweegactiviteiten in warm water. Vraag eens bij jouw vereniging of je in de buurt een lesje kunt volgen.
Heb je baantjes getrokken, gelopen in het water of meegedaan met een lesje hydrotherapie? Tijd voor ontspanning! En hoe doe je dat nu beter dan door lekker in het bubbelbad of de sauna te gaan zitten. Laat de stralen van het bubbelbad je lichaam masseren of verwarm je spieren in de sauna.
Laatste wijziging op deze pagina: 01-08-2018
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten