Homepage van A.Vogel
 
 

Voetartrose? Zo verzorg je je voeten optimaal!

Verminder pijnklachten en zwellingen

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Alleen al in de voet en enkel zitten 26 botten en 33 gewrichten. Artrose in één van die gewrichten, of zelfs meerdere, heeft direct grote invloed op hoe je staat, loopt en ook op je balans, legt medisch pedicure Carien Lemein van Medisch Pedicure Praktijk Voetzorg Zwolle uit. Voetartrose treedt meestal op in middenvoet, teengewrichten en enkels.

Keteneffect

Het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat verschillende lichaamsdelen effect hebben op elkaar, zegt medisch pedicure Carien Lemein. "Daar bedoel ik mee dat voetartrose er indirect voor kan zorgen dat je bijvoorbeeld knie- of rugklachten krijgt. Als je dat niet weet, laat je misschien de rugklachten door een fysiotherapeut behandelen terwijl je eigenlijk bij de pedicure of podotherapeut aan het juiste adres zou zijn. Dat is mogelijk ook de reden dat relatief weinig mensen met artrose naar een pedicure gaan. Ik denk dat mensen met voetartrose sommige klachten niet koppelen aan hun artrose."

Voetproblemen bij artrose

Artrose kan voor allerlei voetproblemen zorgen, zoals:

  • pijnklachten;
  • zwellingen in de voet;
  • ontstekingen;
  • standsveranderingen.

Heb je last van voetartrose, dan is het belangrijk de spieren rondom het gewricht met artrose zo sterk mogelijk te houden. Een gewricht met sterke spieren, pezen en banden doet namelijk minder pijn. Ga daarom zo veel mogelijk wandelen, fietsen en regelmatig zwemmen. Bewegen is belangrijk, maar zwaar belasten niet.
Minder geschikt zijn sporten waarin je veel snelle en onverwachte bewegingen moet maken zoals tennis, basketbal en voetbal.

Voetverzorging bij artrose extra belangrijk

Dat ook goede voetverzorging een deel van de pijn kan wegnemen, weten veel mensen niet. Dus gun je voeten een kritische blik. Zie je eelt? Likdoorns? Kalknagels? Juist bij artrose kunnen die 'normale' voetproblemen extra last geven. Medisch pedicure Lemein: "Bij pijnklachten kun je anders gaan lopen waardoor er mogelijk overmatige druk en wrijving op bepaalde plekken op je voeten ontstaat. Eelt en likdoorns kunnen dan het gevolg zijn. Dit kan voorkomen worden door op tijd eelt en likdoorns te verwijderen op de voeten of, bij het ontstaan van weke likdoorns tussen de tenen, bijvoorbeeld een orthese te laten maken."
Wat ook kan gebeuren, is dat de stand van de voet verandert doordat de botjes niet meer goed functioneren. "Ook dan kunnen eelt en likdoorns ontstaan", aldus medisch pedicure Lemein. De meeste van dit soort voetproblemen zijn op te lossen door zelf goed je voeten te verzorgen en eelt weg te halen. Soms is er meer hulp nodig van bijvoorbeeld een basis pedicure of een medisch pedicure. Deze laatste heeft een opleiding gevolgd om bijvoorbeeld mensen met reuma of diabetes te behandelen.

De vijf geboden voor gezonde voeten

Preventie is dus belangrijk, zo houd je mogelijke klachten aan de voet en andere lichaamsdelen zo klein mogelijk. Gelukkig zijn onze trouwe onderdanen niet heel veeleisend.Volg deze vijf stappen en ze zijn al hartstikke blij.

De vijf geboden:

  1. knip je nagels recht af en niet te kort, bij voorkeur met een nagelknipper of nageltang;
  2. was je voeten zonder zeep en niet te lang;
  3. trek elke dag schone sokken aan, het liefst van katoen of wol;
  4. zorg voor goed passende schoenen;
  5. droog je voeten na elke wasbeurt goed, dus ook tussen de tenen en bij de nagelriemen.

Goede schoenen

Goede schoenen zijn belangrijk, aldus dit lijstje. Maar hoe weet je of je goede schoenen hebt? Lemein: "Een pedicure kan door naar je schoenen en voeten te kijken advies geven. Adviezen zijn persoonsafhankelijk, maar er zijn wel wat algemene tips te geven. Koop allereerst schoenen met een rubberen zool. Zo'n zool is vaak enigzins flexibel en helpt met de afwikkeling van de voet. Zorg voor een stevig hielstuk en een maximale hakhoogte van drie centimeter. Let er op dat stiknaden niet lopen op de plekken van de voet waar je drukplekken hebt of pijn. Een stiknaad zal namelijk niet uitlopen of meegeven. Let er tot slot op dat de schoenen niet knellen en breed genoeg zijn. In sommige gevallen zal een orthopedische schoen of podotherapeutische zool uitkomst bieden."

Eerste hulp bij voetproblemen

Overmatig eelt

Wat is het? Eelt is een verdikking van de hoornlaag van de huid, bestaande uit opgehoopte dode huidcellen. Je ziet het meestal op de bal van je voet en langs de randen van de hiel en tenen. Hier oefen je namelijk de meeste druk op uit. Bij mensen met artrose in de voeten komt eelt vaak voor.

Wat te doen? Behandel je voeten na het douchen of tijdens het douchen met een puimsteen of speciale vijl. Heb je het eelt weggehaald, dan kun je een scrub gebruiken om dode huidschilfers te verwijderen.
Een voetenbadje nemen, wat veel mensen doen, is niet aan te raden! Daarvan droogt de huid uit en het tast de zuurmantel van de huid aan.

Ingroeiende teennagels

Wat is het? Het puntje van de teennagel groeit helemaal in het nagelbed. De teen wordt rood en pijnlijk.

Wat te doen? Bij ingroeiende teennagels is het belangrijk dat euvel snel te verhelpen, advies van een medisch pedicure kan belangrijk zijn. Als je er te lang mee blijft doorlopen kan dat leiden tot een behoorlijke ontsteking. Een ingroeiende nagel kan komen door knellende schoenen; zorg dus voor goed passende schoenen.

Kloven

Wat is het? Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is, doordat deze minder elastisch is geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Ze worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen.

Wat te doen? Vijl je droge huid één keer per week en smeer je voeten iedere avond in met een vette crème. Ernstige, open kloven kun je het best door een medisch pedicure laten behandelen. Deze kan de kloofranden met professionele apparatuur goed schoon maken en de kloof drukvrij leggen zodat de huid kan genezen.

Ontstekingen en zwellingen

Wat is het? De reumatische voet is gevoelig voor ontstekingen. Ook bij artrose kunnen gewrichten ontstoken raken en kunnen in de voet zwellingen ontstaan. Dit zorgt voor pijn bij bewegen.

Wat te doen? Neem bij ontstoken gewrichten een kort, warm voetenbad. Doe dit maximaal vijf minuten, om te voorkomen dat de huid week wordt. Zo ontspant je voet en kunnen zwellingen en ontstekingen verminderen.

Pijnlijke voetzool

Wat is het? Voetartrose wordt onder andere gekenmerkt door voetpijn die bij elke belasting toeneemt. Vooral lopen lokt pijnklachten uit.

Wat te doen? Om de druk onder de voetzool te verminderen, is een podotherapeutische zool een uitkomst. Zorg voor goede schoenen. De contrefort (hielstuk) moet zo stevig zijn dat je hem niet in kunt drukken, een goede hakhoogte is belangrijk en de zool mag zeker niet te soepel zijn.

Schimmelnagels

Wat is het? Een schimmelinfectie aan de nagel is de meest voorkomende oorzaak van nagelproblemen. Een kalknagel kan eruit zien als een dun, wit streepje aan de zijkant van je nagel of als een compleet witte, verbrokkelde nagel. De nagel verkleurt en er zitten vaak schilfers naast en onder de nagel.
Wat te doen? Heb je last van kalknagels, ingegroeide teennagels of verdikkingen? Dan is er meer werk nodig. Het is beter langs de medisch pedicure te gaan, zodat die het kan verhelpen. Wacht daar trouwens niet te lang mee. Ga niet je teennagels wegpoetsen met nagellak: onder lak groeit een schimmel nog harder.

Gun jezelf gezonde voeten

Last van veel eelt, likdoorns of brokkelige nagels? Ga dan niet zelf aan de slag. Behandeling van de reumatische voet moet deskundig gebeuren door een medisch pedicure. Die kan ook je nagels knippen en een ontspannende voetmassage geven. Bovendien gebruikt een pedicure speciale technieken om pijnklachten te voorkomen.
Ook als je vergroeiingen hebt of een afwijkende stand van de voet, is het handig om naar een medisch pedicure te gaan. Een medisch pedicure kan ortheses maken (een soort brace bij de voet) die pijnklachten vermindert, de nagelingroei reguleren door het zetten van een nagelbeugeltje en nagelreparaties uitvoeren. Dat zijn technieken die een basis pedicure niet toepast.

Wordt de pedicure vergoed?

Bij artrose wordt de medisch pedicure niet vergoed vanuit de basis verzekering. Als het vergoed wordt (afhankelijk van de verzekeraar) dan komt de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Helaas moeten mensen met artrose een pedicurebehandeling meestal zelf betalen. Wil je kijken of jouw verzekeraar de uitzondering is? Kijk dan op de website van Zorgwijzer.

Wil je naar een pedicure, dan heeft medisch pedicure Carien Lemein nog een belangrijke tip: "Ik raad je aan naar een praktijk te gaan die samenwerkt met diverse specialisten. Denk aan een pedicure, podoloog en fysiotherapeut. Op die manier wordt er breed naar je klacht gekeken en kan er eventueel een andere specialist bij worden gehaald."

Zo, en nu snel je slippers aan en lekker je tenen laten wiebelen!

Laatste wijziging op deze pagina: 28-06-2018

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >