Bacteriën en virussen zijn overal. Dat weet je en toch wil je ze ontwijken. Zeker als je reuma hebt is het belangrijk te zorgen voor een ijzersterke weerstand. Dat is een hele uitdaging, zeker in het najaar als je weerstand lager is dan anders. Gelukkig kan voeding een handje helpen. En nee, dat betekent niet de hele dag sinaasappels eten. Lees hoe het zit met de relatie tussen weerstand en reuma. En hoe zorg je goed voor jezelf?
Ons lichaam heeft een prachtig werkend mechanisme om het lichaam te beschermen tegen indringers zoals bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Dit is onze weerstand, die door artsen het immuunsysteem genoemd wordt.
Onze weerstand werkt lang niet altijd optimaal. Ieder mens wordt van tijd tot tijd verkouden, kan een koortslip krijgen of last hebben van een schimmel. Wie reuma heeft, loopt de kans een iets zwakker afweersystmeem te hebben dan anderen. Dat kan komen doordat je door de reuma slechter slaapt - en juist slaap is een belangrijke voorwaarde voor de opbouw van een sterke weerstand. Wie reumamedicijnen slikt, moet extra alert zijn. Er zijn reumamedicijnen die zorgen voor een verminderde weerstand.
Voor ieder mens is het belangrijk het afweersysteem zo sterk mogelijk te maken, maar voor mensen met reuma geldt dat in het bijzonder. Hoe zit dit precies? En hoe versterk je dit systeem? Om dat te onderzoeken, zoomen we eerst in op ons immuunsysteem - waar zit je weerstand?
Hij is er wel, maar je ziet hem niet. Je weerstand zit verstopt en deze kun je niet, zoals je longen of hart, eenvoudig in je lichaam terugvinden of aanwijzen. Het is verbonden aan verschillende organen en mechanismen in ons lichaam. Simpel gezegd zorgen allereerst alle bacteriën op en in je huid, mond en darmen dat je schadelijke bacteriën en virussen worden uitgeschakeld. Ook je slijmvliezen, lymfeklieren, beenmerg, milt en thymus dragen hun steentje bij. Een goede weerstand is dus een samenspel van allerlei organen en lichaamsprocessen. Samen zorgen ze ervoor dat je niet ziek zult worden. En, als het toch gebeurt, je zo snel mogelijk herstelt.
Als je zo'n geweldig lichaam hebt met al die soldaten die overal kunnen vechten tegen schimmels, bacteriën en virussen, waarom word je dan toch ziek? Dan kan komen omdat een ziekteverwekker zo krachtig is, dat je er gewoon niet tegen opgewassen bent.
Het kan ook komen omdat het afweersysteem tijdelijk, of juist al heel lang, niet zo sterk is als het zou moeten zijn. In dat geval spreken we van een verlaagde weerstand.
Er zijn groepen mensen die extra vatbaar zijn. Bijvoorbeeld zestigplussers en mensen die medicijnen gebruiken. Ook mensen met reuma hebben veelal een verlaagde weerstand, waardoor ze sneller ziek worden en bijvoorbeeld griep kunnen krijgen.
Bij ontstekingsreuma is een verstoord immuunsysteem de oorzaak van de ziekte en klachten. Het immuunsysteem valt namelijk lichaamseigen eiwitten aan; het maakt geen onderscheid tussen goede en slechte organismen. Wat er precies misgaat in het immuunsysteem en hoe dit komt, is onduidelijk. Maar door het ontregelde immuunsysteem ontstaan de bekende reumatische klachten, zoals ontstoken gewrichten, vermoeidheid, spierzwakte en pijnlijke gewrichten.
Je kunt je vast voorstellen dat deze klachten en een aandoening als reuma aandacht opeisen van je lijf. Je slaapt vaak slechter en je kunt stress ervaren door de pijn en zorgen die je hebt. Dat maakt je weerstand er niet beter op.
Ook mensen met reuma die ontstekingsremmers of afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken, hebben een verlaagde weerstand. Vandaar dat zij een uitnodiging krijgen voor een gratis griepprik. Dat gebeurt omdat je niet alleen eerder griep kunt krijgen, maar ook omdat de gevolgen van griep ernstiger kunnen zijn als je immuunsysteem minder goed werkt. De griep kan bijvoorbeeld de reumatische aandoening verergeren. Soms kan dit ernstige risico's voor je gezondheid met zich meebrengen, zoals een longontsteking of bacteriële infectie.
Je weerstand versterken is altijd een goed idee, maar een must als je reuma hebt. Probeer goed te slapen, veel te bewegen, ontspanning op te zoeken en natuurlijk gezond te eten. Goed slapen is soms makkelijker gezegd dan gedaan, omdat je juist door de reuma vaak slechter slaapt. Probeer die vicieuze cirkel zo veel mogelijk te doorbreken, door een goede slaaphygiëne. Slaap niet overdag, ga op tijd naar bed, houd de slaapkamer koel en donker en probeer zo ontspannen mogelijk naar bed te gaan. En natuurlijk: eet gezond. Naast slaap is voeding de basis van je weerstand.
Gelukkig kan gezond eten je helpen! Zorg natuurlijk eerst voor variatie, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Kook bovendien altijd met verse ingrediënten, daar zitten meer voedingsstoffen in dan in kant-en-klaar maaltijden. Er zijn tot slot voedingsmiddelen die je weerstand een boost geven. Eet die volop.
Deze 10 voedingsmiddelen en voedingsstoffen helpen het afweersysteem en beïnvloeden daarmee de chronische ontstekingsprocessen:
Laatste wijziging op deze pagina: 04-09-2018
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten