Ouder worden we allemaal, de tijd kunnen we helaas niet tot stilstand brengen. Maar vertragen kunnen we het verouderingsproces gelukkig wel! Zo heb je met je leefstijl veel invloed op hoe fit en vitaal je bent én blijft. Niet roken, niet stressen en voldoende bewegen en slapen zijn een goed begin. Eet je daarnaast gezond, dan ben je een heel eind op de goede weg.
Voeding kan je maken of breken. Verse producten en groenten geven je energie, terwijl een dieet van junkfood en lege calorieën je juist uitput. Wist je dat voeding niet alleen invloed heeft op je energieniveau maar ook op de veroudering van je lichaam? Wat je het beste kunt eten om veroudering tegen te gaan lees je in dit blog!
Voordat we bekijken wat je het beste wel en niet kunt eten om veroudering tegen te gaan, duiken we eerst even in de achtergrond. Naar het proces van veroudering wordt namelijk veel onderzoek gedaan. Er is een aantal mechanismen bekend die een rol spelen, zoals verminderde celvernieuwing, schade door vrije radicalen en het opstapelen van afvalstoffen in de cel.
Oude cellen in je lichaam worden normaal gesproken vervangen door het DNA te kopiëren, maar aan dat kopiëren zit een limiet. Het aantal malen dat een cel kan vernieuwen hangt onder andere af van de lengte van de telomeer, dat is een soort veter die aan het uiteinde van het DNA zit. Telkens als de cel deelt, wordt de telomeer iets korter. Is deze helemaal op, dan kan de cel zich niet meer delen en sterft hij af. Wanneer er in organen en weefsels geen celvernieuwing meer plaatsvindt gaat de functie ervan telkens een stapje achteruit.
Vrije radicalen zijn agressieve zuurstofdeeltjes die DNA kunnen beschadigen. Ze komen vrij in je lichaam zelf, maar ook luchtvervuiling, roken, zonlicht, chemische stoffen en stress zorgen voor de aanmaak van vrije radicalen. Je lichaam wapent zich hier gelukkig goed tegen, zo maakt je lever heel sterke antioxidanten (lees: zuurstofvangers) zoals superoxide dismutase aan. Planten zijn ook overgeleverd aan een stroom van vrije radicalen, daarom maken zij net als wij antioxidanten aan om zich te beschermen tegen onder andere zonlicht. De meeste antioxidanten in planten en groenten zitten dan ook in de buitenste delen van de plant waar de pigmenten in zitten die de planten hun felle kleur geven. Door die planten te eten, kunnen wij hun antioxidanten ook weer gebruiken.
Veroudering wordt ook veroorzaakt door een opstapeling van afvalstoffen in en buiten de cel. Naarmate je ouder wordt, blijven deze steeds meer achter in de cellen, waardoor het DNA kan beschadigen.
Suiker heeft een duidelijke invloed op het verouderingsproces in je lichaam. Suikermoleculen kunnen namelijk een reactie aangaan met eiwitten of vetten in je lichaam. Er vormen zich dan deeltjes die maar moeilijk uit te scheiden zijn en de wanden van bloedvaten en weefsels kunnen aantasten. Ze heten: Advanced Glycation End Products oftewel AGE’S. Goede reden dus om suiker links te laten liggen, maar bedenk je ook dat alle koolhydraten uiteindelijk omgezet worden in glucose. Kies daarom vooral voor koolhydraten uit groente en fruit en wees ook matig met granen in brood, pasta en aardappels (tenzij je heel veel traint).
Loop met een grote boog om margarine, bak- en braadboters, zonnebloemolie, maisolie en sojaolie heen. Deze vetten kunnen ontstekingen in je lichaam veroorzaken en verminderen de kwaliteit van je celmembranen. Deze worden stugger en kunnen daardoor minder goed afvalstoffen uit de cel afvoeren. Onthoud dat in alle chips, patat, koekjes, crackers en sauzen dit soort vetten aanwezig zijn.
Groenten en fruit zijn rijk aan antioxidanten. Deze stoffen halen vrije radicalen weg waardoor ze geen schade aan het DNA van je cellen kunnen toebrengen. Maak er een uitdaging van om op een dag zoveel mogelijk kleuren te eten. Zoals rood in tomaten en aardbeien, groen in spinazie en appels, geel in gele paprika’s en ananas, blauw en paarstinten in bosfruit en rode kool. Ook in kruiden en specerijen zitten antioxidanten. Kurkuma is één van de krachtigste specerijen. Als je regelmatig kurkuma eet, helpt dat je cellen te beschermen. De kurkumawortel is goed te gebruiken. Deze kun je schillen en door je eten vermengen. Als je er een flinke snuf zwarte peper bij doet en er wat vet bij eet, dan worden de actieve bestanddelen beter opgenomen.
Alle celmembranen van je lichaam zijn gemaakt van vetzuren. De vetten zorgen dat het membraan soepel maar toch sterk is en dat afvalstoffen uit de cellen kunnen en voedingsstoffen erin. Door de goede vetten te eten, houd je de celmembranen soepel en ga je veroudering door het opstapelen van afvalstoffen in de cel tegen. Goede vetten vind je volop in: ongebrande noten, vette vis en avocado’s.
Meer weten over hoe je fit en gezond blijft? Lees ook dit blog over het tegen gaan van veroudering.
Laatste wijziging op deze pagina: 12-12-2017
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten