Homepage van A.Vogel
 
 

Verbrand buikvet tijdens de overgang

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Eén geruststelling: iedereen heeft buikvet. Met of zonder wasbordje, het maakt niet uit. Maar wat ook zeker is, is dat als je in de overgang bent het lastiger wordt om je buikje kwijt te raken. In dit artikel geven we je meer inzicht in wat buikvet is, welk hormoon ervoor zorgt dat het lastiger wordt om het kwijt te raken en geven we je een aantal tips om sneller je buikvet te verbranden tijdens de overgang. 

Gewichtstoename tijdens de overgang

Gewichtstoename in de overgang komt deels door hormonen. Zo maakt je lichaam meer mannelijke hormoon testosteron aan en minder vrouwelijk oestrogeenhormoon. Hierdoor verandert je vertverdeling en gaat het extra gewicht niet langer op je heupen en dijen zitten, maar op je buik. Daarnaast is het stresshormoon cortisol, ook één van de oorzaken van buikvet.

Stresshormoon: cortisol

Je lichaam maakt het hormoon aan wanneer je stress ervaart, slaaptekort hebt en wanneer je ongezonde voeding binnenkrijgt. Wanneer je cortisolwaarde te hoog is, krijg je een grotere eetlust, houd je lichaam meer vet vast en zijn vertcellen lastiger te verbranden. En laten we nou net in de overgang vaak last hebben van een minder goede nachtrust. Hallo buikje! 

Stresshormoon: cortisol, draagt bij aan een buikje in de overgang

Verschillende soorten buikvet

Vet wordt door het menselijk lichaam op twee verschillende manieren opgeslagen, te weten onderhuidsvet en orgaanvet. Beide typen vet dragen bij aan het hebben van een buikje. Vaak slankt het orgaanvet af als het buikje minder wordt. 

Onderhuidsvet

Onderhuidsvet zit tussen je huid en spieren, zoals de naam al zegt direct onder de huid. Dit kan zijn op je dijbenen, heupen, billen en buik. Het is zichtbaar en je kunt het beetpakken. En hoe meer je er van hebt hoe steviger je bent. 

Orgaanvet

Orgaanvet zit om je organen heen zoals hart, longen, maag en lever. Dit is dus niet zichtbaar met het blote oog. Je lichaam heeft orgaanvet nodig, maar ook hierbij geldt: waar te voor staat is minder goed. Als je te veel orgaanvet hebt, kan het de werking van je organen belemmeren. Met een MRI- of CT-scan kun je achterhalen of je dit hebt. Een simpelere manier is door met een meetlint je buikomvang te contoleren. Voor vrouwen geldt dat de tailleomtrek niet meer dan 80 cm moet zijn en bij mannen is dat 94 cm.

Buikvet verbranden

Nu we weten wat buikvet is en welk hormoon hieraan bijdraagt is het tijd om er iets aan te doen. Bekend is dat 80% wordt bepaald door voeding en 20% door sporten. Dus je weet wat je te doen staat, maar hoe zorg je ervoor dat je het in de hand houdt. Wij geven je vier tips om je levensstijl aan te passen en dat buikje te verminderen. 

1. Eet gezond en gevarieerd

Koolhydraten zijn niet per definitie slecht, mits je de complexe koolhydraten eet. Die zitten onder andere in fruit, groente, noten, zaden en havermout. Daarnaast is het goed om eiwitten te eten, omdat die ook nog eens extra vullen.

Vervang bijvoorbeeld je boterham in de ochtend door een kommetje havermout met amandelmelk en blauwe bessen. En eet tussen de middag een goedgevulde salade met avocado, gegrilde kipfilet, walnoten, sla, spinazie en een gekookt eitje. Download hier de gezond-eten-wijzer Vogelfit.

Havermout met blauwe bessen ontbijt

2. Meer bewegen

Moet je ergens naar toe en is dat te doen op de fiets of misschien zelfs lopen, doe dat! Plan voldoende tijd in om van A naar B te komen, zodat je alle tijd hebt en niet badend in het zweet aankomt. Of heb je 's avonds het gevoel dat je amper buiten bent geweest en bijna niet van je plek bent gekomen? Ga dan na het eten een blokje om, ook al is het maar een kwartiertje, alle beetjes helpen. Is het regenachtig? Bedenk dan wat je van boven kunt gebruiken. En loop daarvoor een paar keer de trap op en af. Bekijk ook onze tips voor alledaagse workouts.

3. Pak je rustmomenten

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is cortisol een stresshormoon. Belangrijk is dat je voldoende tijd voor jezelf neemt. Plan bewust rustmomentjes voor jezelf in. Daarnaast wordt dit hormoon verhoogt als je een minder goede nachtrust hebt. Probeer daarom iedere nacht minimaal acht uren te slapen. Lees ons artikel: gun jezelf wat extra rust, voor inspiratie.

4. Houd zelf de controle

Wil je meer inzicht krijgen in je levensstijl? Zien of er misschien toch nog snackmomenten tussendoor glippen? Houd dan een dagboek bij. Beschrijf wat je doet, wat je eet en hoe je je voelt. Op deze manier kun je snackmomenten tackelen door gezonde tussendoortjes te nemen. Ook kun je zien wat jouw gewoontes zijn en hoe je die misschien kunt veranderen. Let wel op dat je dit stapje voor stapje doet, zodat je het vol kunt houden! 

Laatste wijziging op deze pagina: 17-10-2017

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >