Goed slapen? Dat willen we! Maar naast piekergedachten en blauw licht kan nog iets je uit je slaap houden: een slecht matras. Een goede basisuitrusting kan ervoor zorgen dat je lekkerder slaapt en minder last hebt van reumatische pijnklachten. We geven een spoedcursus om een goed matras te kiezen.
De eerste stap om te slapen als Doornroosje, is het hebben van een goed matras. Zeker voor mensen met reuma is dat belangrijk want een goed matras is drukverlagend en zorgt voor een nacht met minder pijn. Maar waar let je op bij een matras?
De steun die een lichaam nodig heeft, verschilt van mens tot mens. Belangrijk is dat een matras de S-curve van de rug kan ondersteunen en het lichaamsgewicht kan verdelen. Als een matras te weinig ondersteuning biedt, kan je schouder doorhangen of je heup te ver doorzakken. Een pijnlijk of stijf gevoel bij het opstaan, kan een teken zijn. Meestal is het beste om op je rug of zij te slapen. Voorkom dat je half op je zij en half op je buik ligt; in de meeste gevallen ligt je rug dan niet in de goede houding.
Een drukverlagend matras ondersteunt die S-curve. Het grootste voordeel van zo'n matras is dat de druk vooral wordt verminderd op de uitstekende delen van je lichaam, zoals de schouders en de heupen. Voor mensen met reuma is dit een uitkomst, omdat zelfs heel weinig druk al pijnlijk kan zijn. Een drukverlagend matras kan slapen een stuk draaglijker maken.
Meestal zijn drukverlagende matrassen gemaakt van traagschuim. Dit materiaal geeft steun en past zich aan het lichaam aan. Ook matrassen van latex passen zich aan de vorm van je lichaam aan. Transpireer je veel, dan is dit materiaal helaas niet aan te raden want latex ademt niet optimaal.
Heb je een bestaand matras dat op zich prima is? Dan kun je een traagschuim oplegmatras (een toplaag) gebruiken op het bestaande matras.
Wil je een nieuw matras kopen, ga dan eerst na welke klachten je bij het oude matras hebt. Is de bedbodem het probleem? De zachtheid van het matras? Vind je een spiraalbodem niet fijn? Of is het puur ouderdom van het matras?
1. Zorg er altijd voor dat je een matras mag proberen. Veel beddenwinkels bieden een proeftijd van dertig tot negentig dagen.
2. Ga je voor een oplegmatras, let dan goed op de kwaliteit. Het ademend vermogen en de steun is belangrijk.
3. Er zijn medische matrassen die aftrekbaar zijn bij de Belastingdienst. Je kunt ze dus opvoeren op je belastingopgave onder ziektekosten.
4. Een matras moet minstens 20 centimeter langer zijn dan je zelf bent.
1. Wordt het lichaam voldoende ondersteund?
2. Ventileert het matras voldoende?
3. Kun je gemakkelijk draaien op het matras?
4. Is het matras hoog genoeg?
5. Ben je een rug-, zij- of buikslaper?
6. Transpireer je veel?
7. Heb je last van allergieën?
Naast een goed matras, wil je ook een fijn kussen. Deze twee werken samen: welk hoofdkussen geschikt is, hangt niet alleen af van je slaaphouding maar ook van het soort matras dat je hebt. Stelregel: hoe harder het matras, hoe hoger en dikker het hoofdkussen moet zijn voor goede ondersteuning.
Weet je trouwens waarom we een hoofdkussen gebruiken? Dat heeft te maken met je hoofd, nek en wervels. Tijdens de slaap ontspannen veel van je spieren, waardoor het hoofd naar voren of achteren valt. Dit zorgt voor extra belasting van de nekspieren en wervels en kan weer leiden tot een stijve rug en wervelkolom. Een kussen zorgt ervoor dat de nek in één lijn komt met de wervelkolom, ongeacht de slaaphouding. De stand van de wervelkolom wordt zo gecorrigeerd en de spieren worden ontlast. Een hoofdkussen zorgt voor comfort, een ontspannen lichaam en daardoor een betere nachtrust.
Laatste wijziging op deze pagina: 29-03-2018
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten