Koken en eten voor een goed humeur, sterke weerstand en gezond lijf. Dat is wat we willen, ook in december. Of misschien wel juist in december, want dit is de periode van drukte, stress en veel eten. Dit zijn dé decembertoppers; vier recepten bomvol goede mineralen en vitamines.
Een paprika is niet gezonder dan broccoli. En ons lijf heeft koolhydraten net zo hard nodig als eiwitten. Toch zijn voor mensen met reuma bepaalde voedingsstoffen, mineralen en vitamines extra belangrijk. Dus waarom zou je daar niet flink mee uitpakken tijdens de feestdagen? Het zijn de momenten dat lang tafelen één groot feest is. Dat feest wordt alleen maar groter met de lekkerste ingrediënten.
Een gezonde leefstijl kan reumatische klachten positief beïnvloeden. Als je kijkt naar voeding, dan zijn er steeds meer aanwijzingen dat wat er op je bord ligt ook invloed heeft op reuma.
Heb je reuma? Let dan extra op gezonde voeding en goede voedingsstoffen voor het immuunsysteem. Denk aan de juiste vetten, bepaalde kruiden, specerijen, mineralen en enzymen. Verder zijn een gezonde darmflora en goede werking van de lever en nieren belangrijk.
Op zoek naar inspiratie? Tijd voor vier recepten die perfect passen in de feestmaand. Plus: ontdek waarom juist deze ingrediënten gezond zijn als je reuma hebt.
Verwarm de oven voor op 180 C°. Laat het deeg ontdooien. Vet een quichevorm in en bekleed deze met het deeg. Snijd de broccoli in roosjes en kook die in 4 minuten beetgaar. Snijd de ui en stukjes en bak deze ondertussen goudbruin. Laat de broccoli even afkoelen en verdeel het over de quichevorm. Hak de ongezouten cashewnoten in stukjes en verdeel die, samen met de ui en zalmsnippers, over de quichevorm. Klop de eieren los samen met de slagroom, peper en zout. Schenk het mengsel in de quichevorm. Top eventueel af met kaas, zoals plakjes brie of geitenkaas. Bak het geheel in circa 45 minuten af in de voorverwarmde oven.
Zalm en ongebrande noten zitten vol met omega-3-vetzuren. Deze bevatten ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor de kans op gewrichtsontstekingen verkleint. Broccoli is een perfect voedingsmiddel voor de lever. Dit orgaan zorgt samen met de nieren voor een effectieve afvoer van afvalstoffen die in het lichaam worden gevormd. Afvalstoffen die achterblijven kunnen in het bindweefsel terechtkomen en voor pijn en stijfheid zorgen. Ui is tot slot goed voor het immuunsysteem.
Schil de avocado, banaan en gember en snijd ze in stukken. Doe alle ingrediënten in een blender en mix het tot een glad geheel. Serveer in een glas en bestrooi eventueel met wat hazelnoten.
Spinazie is rijk aan magnesium. Dit mineraal speelt een rol in wel 200 processen in het lichaam. Zo kan een te lage magnesiuminname samengaan met een hogere ontstekingsconcentratie in het bloed. Banaan ondersteunt de darmflora. Avocado bevat gezonde vetten en heeft een ontstekingsremmend effect, net als gember.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Schil de mango in plakken. Snijd de ananas in schijven, schil deze en snijd daarna in vieren. Schil de papaja, verwijder de pitjes en snijd in stukken. Leg het fruit in een ovenschaal en laat het 15 minuten grillen tot het zacht is en de randjes mooi bruin. Meng ondertussen in een kom de gemberstukjes door de bananenkwark en hak de pecannoten grof. Leg vervolgens het gegrilde fruit op de kwark en strooi de gehakte noten erover heen.
Optie: je kunt ook zelf banaan prakken en mengen met een beetje yoghurt of kwark. In kant-en-klare bananenkwark zitten vaak veel toevoegingen.
Banaan ondersteunt de darmflora en gember heeft een ontstekingsremmend effect. Ook noten verkleinen de kans op gewrichtsontstekingen. Ananas is van nature rijk aan enzymen die het lichaamseigen enzymsysteem ondersteunen. Enzymen ruimen afvalstoffen op. Wanneer er immuunreacties in het lichaam plaatsvinden, komen daar ook afvalstoffen bij vrij. Yoghurt ondersteunt de darmflora en versterkt zo indirect je weerstand.
Snipper de ui, knoflook, gember en rode peper fijn. Fruit deze aan in een pan met een beetje olie en roer vervolgens de kurkuma erdoor. Voeg de pompoen en wortel toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg de bouillon toe en kook 15 minuten. Pureer de soep met een staafmixer en roer de kokosmelk erdoor. Voeg eventueel extra kurkuma, peper of zout toe.
Zowel pompoen als wortel verminderen ontstekingen. Kurkuma bevat stoffen die een gunstige werking hebben op het immuunsysteem. Een echte weerstand-soep dus!
Laatste wijziging op deze pagina: 29-11-2018
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten