Bewegen is goed, bewust bewegen is beter. Ismakogie is een bewegingspatroon gericht op het dagelijks verbeteren van de houding, waardoor je je beter voelt en lichamelijke klachten kunt voorkomen. Jeanne Albers geeft les in deze bewegingsvorm en ziet hoeveel baat mensen erbij kunnen hebben. Ook mensen met reuma, of misschien wel juíst mensen met deze chronische aandoening. Hoe zit dat?
Jeanne Albers is al ruim 20 jaar Ismakogiedocent. Waarom zouden we Ismakogie als 'sport' kiezen? "Van nature hebben we een soepel bewegingsritme waarbij we ons goed en gezond voelen. Helaas raken we door spanning en verkeerde houdingen uit de maat. Bovendien sporten veel mensen, maar zonder een goede houding en spierbeheersing schieten zij hun doel voorbij. De bewegingsleer Iskamogie brengt je op eenvoudige, zachte wijze weer in evenwicht. Het gaat er bij deze methode om alle spieren en gewrichten weer op de juiste manier te leren gebruiken. Ismakogie biedt een 'gebruiksaanwijzing voor het lichaam', het helpt je bij het ontwikkelen van je lichaamsgevoel."
"Iedereen kan baat hebben bij deze bewegingsvorm, omdat je bewust wordt van je lichaam en de natuurlijke houding. Kijk maar eens om je heen hoeveel mensen een onnatuurlijke lichaamshouding hebben, met allerlei fysieke klachten tot gevolg. Ismakogie leert je optimaal en met plezier te bewegen tijdens dagelijkse bezigheden. Je bewust zijn dat alleen al door een goede houding aan te leren, naar lichaamseigen kunnen, je je lichaam traint. Het is fijn om je lichaam bijvoorbeeld door te wiegen (staand of zittend) vrij te kunnen maken."
"Bij reumatische klachten is het belangrijk om de mate van belasting van de gewrichten en de weefsels (spieren, banden, pezen, kraakbeen, bot) binnen de perken te houden. Door Ismakogie ontwikkel je een verfijnd gevoel voor wat zich in je lichaam afspeelt. Wat voel je waar en waar voel je wat? Met vloeiende zachte bewegingen houd je beweeglijke gewrichten en soepele spieren. Het helpt vitaler te worden en minder pijn te ervaren."
"Het bijzondere is dat deze manier van bewegen de hele dag moeiteloos samengaat met alle dagelijkse bezigheden, in huis, op je werk, in de auto, tijdens het lopen of in de rij voor de kassa. Het herstelt en behoudt het evenwicht in lichaam en geest. De subtiele bewegingen hebben ook invloed op de bloedcirculatie, het lymfesysteem, de organen en ademhaling. De bewegingen worden bewust, met aandacht begeleid en uitgevoerd. Via mentale training kun je ook je spierkracht op peil houden. Je kunt bewegen zonder pijn."
"De houding- en bewegingsleer Ismakogie is in de jaren vijftig ontwikkeld door professor Anne Seidel uit Wenen. Zij wilde een bewegingspatroon ontwerpen dat gericht is op het verbeteren van de houding, waardoor je je beter voelt en lichamelijke (pijn)klachten kunt voorkomen. En de naam? Dat is eigenlijk 'gewoon' een afkorting die staat voor 'Physiologisch ideale Schwingungsrhitmik der beeinflussbaren Muskeln im Alltagsleben nach erkennbaren Körpereigenen Ordnungsgezetzen Lehre'.
"Er wordt stapsgewijs geoefend; zittend, liggend, staand en lopend. Eerst laat ik iemand bewust voelen hoe hij of zij staat en zit. Ik observeer de houding en geef tips hoe deze verbeterd kan worden. Dit is je lichaam op de plek zetten en vrij maken. Door middel van langzame en kleine bewegingen leer je vervolgens je lichaam kennen. Zonder spierpijn, zonder apparatuur, zonder speciale kleding. Iedere les ga je iets verder. Je voelt waar je spieren zitten en hoe je die door langzame bewegingen kunt ervaren. Ben je een stapje verder, dan leer je de bewegingen te verfijnen en nog meer bewust te worden van wat je doet. De bedoeling is om datgene wat je leert tijdens de lessen, toe te passen en in te bouwen in het dagelijks leven; dan is er sprake van een blijvend resultaat. Alle oefeningen kun je thuis, in de auto, tijdens het lopen, fietsen en sporten toepassen."
"Ismakogie kun je zien als een vorm van mindfulness: het gaat om het met aandacht voelen en bewegen. In gedachten beweeg je beter. Ismakogie onderscheidt zich van andere leerstellingen doordat je met de bewegingen het hele lichaam inschakelt, inclusief de gezichtsspieren. Het gaat om het doelmatige gebruik van de gewrichten, de afzonderlijke spieren en spiergroepen en bewustwording van het harmonische samenspel van de spieren van het totale lichaam. De ademhaling past zich aan de vloeiende, ritmische, ismakogische bewegingen aan. Het zorgt voor training van de hersenen en de concentratie wordt bevorderd. Door te leren voelen wat er in het lichaam gebeurt, groeit het zelfbewustzijn."
"Omdat de bewegingen door het lichaam lopen als een 'spierkettingreactie'; van je voeten tot je kruin."
"Stel je schrikt ergens van, dan zul je door Ismakogie je er bewust van zijn welke spieren zich dan aanspannen. Je weet dan ook dat je door zachte wiegbewegingen die spanning kunt verminderen. Bij lichamelijke klachten werken we vaak ook niet op de plek zelf, maar eromheen. Zo kan het bij rug- of nekklachten beter zijn om te beginnen met bewegingen met je voeten. Als je je voeten namelijk niet goed neerzet zak je in elkaar, wat gevolgen heeft voor je wervelkolom, schouders en nek."
Bekijk ook de website van Jeanne Albers: www.jeannealbers.nl
Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.
Dirk Jan van Schaardenburg is bezig met een onderzoek naar voeding en reuma. Wil je daar meer over weten? Luister dan beslist even naar deze Gezond Gesprek podcast.
Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2020
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten