Homepage van A.Vogel
 
 

Vetrol & overgang

Tips voor een platte(re) buik

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Die extra vetrol, hoe kom je er eigenlijk aan?

Zoals bij de meeste overgangsverschijnselen is het dalen van oestrogeen de verklaring. Voordat je in de overgang kwam zorgde oestrogeen voor een juiste verdeling van vet over je lichaam. Extra vet werd in keurige proporties verdeeld over dijen, billen en heupen. Over het algemeen dan hè, want ieder lichaam is natuurlijk uniek. Maar dan begint ineens dat oestrogeen te dalen. Iets wat hoort bij de overgang, maar helaas wel een seintje voor je lijf om meer vet op de buik op te slaan. En hoppa, de vetrol is geboren. Nou is een beetje buikvet natuurlijk niet zo'n probleem, maar voor je gezondheid is het wel belangrijk om het binnen de perken te houden.

Welke triggers voor buikvet zijn er nog meer?

Misschien niet zo leuk om te horen, maar buikvet is vaak het gevolg van een ongezonde leefstijl óf een leefstijl die niet goed bij jouw lichaam past. 4 voorbeelden van triggers voor buikvet zijn:

Je krijgt meer calorieën binnen dan je verbrandt

Een heel logische trigger die je natuurlijk wel weet. Maar wat je misschien níet weet is dat hoe ouder je wordt, hoe minder calorieën je nodig hebt. Het kan dus zo maar zijn dat je nu je in de overgang bent teveel eet zonder het in de gaten te hebben.

Je krijgt teveel enkelvoudige, bewerkte koolhydraten binnen

Koekjes, snoepjes, chips, maar ook witbrood, pasta en witte rijst bijvoorbeeld. Allemaal enkelvoudige koolhydraatbronnen die je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Je lichaam gaat daardoor extra insuline aanmaken. En dat triggert de opslag van vet op de buik. Normaal al, maar in de overgang kun je hier extra gevoelig voor zijn.

Je krijgt geen tot weinig beweging

Beweeg je weinig? Dan wordt je vetverbranding nauwelijks gestimuleerd. Je zult snappen dat dat dírect bijdraagt aan het creëren van het gevreesde vetrolletje. Zeker nu je de overgangsleeftijd hebt bereikt en het 'automatisch' verbranden van vet steeds minder hard gaat.

Langdurige stress

Wij moderne vrouwen vragen best veel van onszelf. Dat kan de nodige drukte en spanning opleveren. Als je stress hebt gaat je lichaam meer cortisol aanmaken: een 'vervelend' hormoon dat ervoor zorgt dat je meer vet vasthoudt. Ook op de buik dus.

Tips voor je buikje

Je weet nu waardoor je in de overgang meer vet op de buik kunt krijgen. En wat de dagdagelijkse triggers zijn die dit verder kunnen bevorderen. En daarom is het nu tijd voor een paar lifestyle-tips, waar je op je eigen manier mee aan de slag kunt.

Tip 1: ontbijt met eiwitten

De meesten van ons zijn een soort van 'gewend' om te ontbijten met koolhydraten. Brood, crackers, rijstwafels, beschuit. Maar: koolhydraten hebben nogal een blijf-maar- eten effect én zorgen voor de aanmaak van insuline. Eiwitten daarentegen houden je lijf meer in de vetverbrandingsstand. Plus: ze geven je een vol gevoel, waardoor je door de dag heen minder aan eten denkt en je uiteindelijk minder calorieën eet.

Tip 2: doe aan interval- of circuittraining

Cardiotraining is leuk en hartstikke goed voor je uithoudingsvermogen, maar voor wat betreft vetverbranding ligt het anders. Korte momenten van stevige inspanning afwisselen met een beetje rust...dat is de truc. Bijvoorbeeld: 3 minuten warming-up, 20 seconden sprinten, 60 seconden pauze, weer 20 seconden sprinten, weer 60 seconden pauze en ga zo door tot 10 sets. Je sluit af met 2 minuten cooling-down. Goed voor je vetstofwisseling in het algemeen en dus ook voor je vetrol door de overgang.

Tip 3: eet de juiste vetten

Vetten hebben net als eiwitten het voordeel dat ze verzadigen. Bang voor vetten hoef je ook zeker niet te zijn: die verlagen je cortisolgehalte, onderdrukken je hongergevoel en...je raadt het nooit...ze stimuleren dus je vetverbranding waardoor je vetpercentage afneemt. We hebben het wel met name over de vetten die omega 3 bevatten. Dan kun je denken aan vette vis als zalm, tonijn, haring en makreel.

Tip 4: zorg voor ontspanning

Stress bevordert de aanmaak van cortisol, dat heb je al gelezen. Cortisol kan ervoor zorgen dat je meer vet vasthoudt én je eetlust verergert erdoor. Dubbel pech dus. De tip: verminder de stress in je leven. Yoga en meditatie kunnen je cortisolgehalte bijvoorbeeld verlagen, planten in huis werken stress-reducerend en een goede nachtrust is belangrijk voor de ontspanning van je lichaam en geest als geheel.

Tip 5: eet spinazie!

Nu denk je vast: 'Waarom spinazie?' Nou, spinazie bevat veel thylakoïde. Een stofje dat die onbedwingbare oerdrang naar vet en zoet onder controle helpt te houden. Door spinazie krijg je dus eigenlijk meer controle over je eetlust. En dat is altijd goed in de strijd tegen je overgangsbuikje.

Tip 6: vergeet koolhydraten niet helemaal

Uit koolhydraten wordt glucose gemaakt. En die stof heeft je lichaam ook nodig. Je hersenen en spieren vooral. Kies je koolhydraten alleen wel bewust. Goede bronnen van koolhydraten zijn groente, fruit en havermout bijvoorbeeld.

Laatste wijziging op deze pagina: 15-10-2018

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Maak, proef, ruik en voel tijdens Vogelvlucht Festival!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >