Als een raam openen en een ventilator naast het bed nog niet voldoende blijkt te zijn is het tijd voor serieuze maatregelen. Het grote geschut. Zeker in de overgangsjaren is een goede nachtrust namelijk erg belangrijk: je verbruikt extra veel energie om met alle veranderingen in je lichaam om te gaan en bent bijgevolg al extra vermoeid. Als je nachtrust dan ook nog eens verstoord wordt door nachtzweten, wordt de overgang een nog grotere uitdaging!
Nachtzweten: code oranje
Niet iedereen in de overgang heeft evenveel last van nachtzweten. Als je er slechts af en toe last van hebt en in beperkte mate, dan val je onder code oranje. De tips hieronder kunnen al soelaas bieden in jouw geval:
- Zorg voor voldoende luchtcirculatie
Wanneer het buiten erg warm is, is het soms beter om de ramen en deuren gesloten te houden en de warmte buiten te houden. Een raam openzetten voor wat frisse lucht is dan geen goed idee. Maar door de juiste deuren en ramen open te zetten, creëer je tocht in je slaapkamer. Deze circulatie van lucht zorgt ervoor dat het lekker koel wordt en blijft. Je kan ook een ventilator in de richting van het raam plaatsen, met je bed ertussen. Zo zorg je voor extra tocht en haal je het maximale uit je ventilator.
- Maak je bed slim op
En dan heb ik het over de materialen waarmee je je bed opmaakt. Kies voor luchtige, dunne dekens (weg met die dikke donsdeken!) en ga voor ademende stoffen voor je lakens. Lichtgekleurd, dun bedlinnen (bv. van satijn of bamboe) zijn ideaal! Ook de keuze van je nachtkledij is overigens erg belangrijk. Sommige mensen houden ervan om ’s nachts naakt te slapen, maar in de warme zomermaanden krijg je het hier net extra warm van. Je kunt in deze maanden beter gaan voor een lange, dunne katoenen slaapbroek en –hemd of t-shirt.
- Verwissel je kussen
Een groot, dik kussen is dan wel zalig in de wintermaanden om heerlijk in weg te zakken, maar in de warme zomermaanden kun je beter kiezen voor een klein, stevig kussentje. Je hoofd is namelijk één van de warmste plekken van je lichaam en een groot, dik kussen zorgt ervoor dat de warmte gevangen blijft. Ook slim: bewaar je kussen overdag in de kelder of op een andere koele plaats in huis. Je kunt het zelfs even in de vriezer stoppen voor je gaat slapen! Op die manier kun je op een heerlijk fris kussen in slaap vallen en wordt nachtzweten niet meer dan een slechte droom .
- Natte haren
Ga eens slapen met natte/vochtige haren. Toegegeven: een grote ‘no no’ als je graag wilt opstaan met een mooi verzorgd kapsel ’s morgens, maar het helpt wel heel goed bij nachtzweten. Föhnen kan ’s ochtends nog altijd!
- Uit logeren in eigen huis
De meeste huizen zijn zo ingedeeld dat de slaapkamers zich op de bovenverdieping bevinden. En dat terwijl je huis net koeler is op de lager gelegen verdiepingen. Is het erg warm? Ga dan eens een nachtje uit logeren in de woonkamer of misschien kampeer je wel een nachtje in de tuin? Dat is een stuk frisser, waardoor je veel minder last hebt van nachtzweten.
- Maak een ice-pack
Jouw beste maatje in bed? Je ice-pack! Ideaal om je fris te houden tijdens de warme zomernachten. Heb je er geen in huis? Je kunt er heel makkelijk zelf eentje maken! Een flesje water dat je invriest, is al oké. Ook een koud washandje kan helpen. Maak het voor je gaat slapen nat met wat ijskoud water en bewaar het naast je bed in een kommetje met ijsblokjes. Word je ineens wakker van het zweten? Dan kun je het washandje makkelijk op je voorhoofd leggen of er eens mee over je lichaam wrijven om snel weer af te koelen.
Nachtzweten: code rood!
Deze tips zijn ideaal voor erg hete zomernachten (denk: hittegolf) waarop de temperatuur maar niet wil dalen. Of gewoon als je van nature erg veel last hebt van nachtzweten!
- Cold feet
Je voeten kunnen je helpen om snel weer af te koelen als je het erg warm hebt. Zet een emmer met koud water naast je bed waar je je voeten in kunt dompelen wanneer je erg veel last hebt van de hitte. Op die manier krijg je jouw lichaamstemperatuur snel weer onder controle. Een andere optie is je warmwaterkruik vullen met ijskoud water en deze bij je voeten leggen.
- Hang een natte handdoek voor je raam
Een natte handdoek voor je raam zorgt ervoor dat je kamer goed fris blijft. De wind die via de handdoek naar binnen wordt geblazen is namelijk lekker fris. Een natuurlijke airconditioning :). Een andere optie is het plaatsen van een kom met ijsblokjes voor je ventilator. Deze zorgt ervoor dat de lucht die de ventilator naar je toe blaast extra koud is.
- Mummie-style
Wikkel jezelf in een vochtige doek als je tussen de lakens kruipt. Op die manier blijft je lichaam lekker koel tijdens warme zomernachten. Getest én goedgekeurd door de oude Egyptenaren!
- In de hangmat
Als je een hangmat hebt, is het nu hét moment om deze boven te halen. In de hangmat heb je namelijk minder last van zweten aangezien de lucht bij je hele lichaam kan. Dit in tegenstelling tot wanneer je in bed ligt: de dikke matras houdt alle lucht tegen waardoor je al snel last krijgt van een verhoogde lichaamstemperatuur en nachtzweten.
- Eet je koel
Als je erg veel last hebt van nachtzweten, is het slim om ook op je voeding te letten. Eet kleinere porties door de dag heen: op die manier voorkom je dat je metabolisme in overdrive gaat en zo je lichaamstemperatuur de hoogte in drijft.
- Vervang je matras
Drastisch, maar extreme situaties vragen om extreme maatregelen: vervang je klassieke matras door een matras van bamboe of riet. Minder zacht, maar wel lekker fris! Het belangrijkste is dat de matras geen kunststof of plastic laagje mag hebben, want daardoor ga je nog meer zweten. Pocketveren laten het best de lucht circuleren zodat het zweet kan verdampen.
Met dank aan The Huffington Post voor de tips ! Heb je zelf ook nog goede tips om nachtzweten tegen te gaan? Deel ze dan hieronder!
Meer over de Overgang
Klik hier voor de overgangsblogs>