Als fysiotherapeut bij Defensie behandelde ze militairen met chronische gewrichtsproblemen. In 1991 kreeg ze zelf de diagnose reumatoïde artritis. Annemiek de Crom over leven en werken met reuma, het juiste werk vinden en het begeleiden van mensen met reumatische aandoeningen.
Annemiek de Crom heeft als professional en ervaringsdeskundige veel kennis over werken met een chronische aandoening. Ze is hoopgevend: “Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, is mijn ervaring. Een werkgever wil weten wat die aan je heeft en hij of zij moet het vertrouwen krijgen dat het werk gedaan wordt, ondanks dat het werk anders gaat.” Want de sleutel zit in het communiceren met elkaar, denkt Annemiek. Ze legt uit: “Meestal kan iemand gewoon blijven werken, maar moet het op een andere manier georganiseerd worden. Denk aan later beginnen op het werk, een eigen werkruimte, ander takenpakket of een dag per week thuiswerken.”
“Ik wil mensen op het hart drukken om niet te snel weg te gaan bij een organisatie. En ook om je niet te snel de laan uit te laten sturen. Er zijn mogelijkheden en je hebt rechten. Vaak heeft een werkgever de kennis niet, maar zodra je uitlegt wat je nodig hebt, wordt het duidelijk en kan er vaak veel meer. Het is altijd belangrijk om erachter te komen of je echt niet (meer) op je plek zit of dat er door de reuma dingen zijn veranderd en je een vluchtreactie vertoond.” Die vluchtreactie snapt Annemiek goed. “Je bent bang de regie te verliezen. Je kunt niet meer presteren zoals je gewend was en dat maakt je onzeker. Maar je kunt vaak meer sturen dan je denkt en er samen met een werkgever en collega’s voor zorgen dat je je werk kunt uitvoeren. Je zult dan wel het heft in eigen handen moeten nemen.”
Ga je een gesprek aan met je werkgever? Wees duidelijk en weet waar je grenzen liggen. Maar vooral: leer flexibel om te gaan met deze grenzen. “Op de werkvloer loopt het vaak anders dan je tijdens een revalidatietraject leert. Tijdens sommige trajecten ken je bepaalde punten toe aan een activiteit en mag je een maximaal aantal punten per dag behalen. In de praktijk is het belangrijk om daar flexibel mee om te kunnen gaan. Je kunt best een dag meer activiteiten doen (en dus een hoger puntentotaal), maar dat compenseer je bijvoorbeeld door de volgende dag meer rust te nemen, later te beginnen of lichtere taken op te pakken.”
Annemiek startte in 2008 haar onderneming Annemiek de Crom communicatie, na diverse banen door de jaren heen. Ze merkte dat ze door haar diagnose in 1991 van een gezonde collega ineens een zieke collega werd, terwijl ze al een halfjaar zichtbaar dikke gewrichten had. “Mij werd verteld dat ik als ‘zieke collega’ maar beter ziek naar huis kon gaan. Ik besloot om parttime te blijven werken, maar uiteindelijk werd mijn contract niet verlengd. Dat kwam zowel door onkunde van de werkgever als door mijzelf. Ik was namelijk niet duidelijk naar mijn werkgever, waardoor die niet wist wat hij aan mij had. Zonde, anders was het wellicht anders gelopen.”
Vervolgens hopte Annemiek van baan naar baan. Van trainingsdeskundige tot communicatieadviseur, voorlichter en een plek in de gemeenteraad. “De twijfel kwam al snel. Wil ik tot mijn 65ste blijven knokken voor een baan? Kan ik alles wat ik leuk vind wel combineren in loondienst? Ik besefte dat de weg die ik bewandelde niet de juiste was voor mij; een eigen bedrijf daarentegen wel. Ik vond dat eng vanwege de zekerheden die wegvallen, tot ik me besefte dat het ergste wat er kon gebeuren was dat ik in de bijstand zou komen. Dan kon ik toch beter gaan doen wat ik heel leuk vind?”
Zo gezegd, zo gedaan. Ze startte een communicatiebureau, inmiddels al zo’n 10 jaar geleden. Ze helpt onder andere mensen met reuma en geeft ook trainingen aan (zorg)professionals. “De grootste eye-opener was dat ik tijdens een enorme opvlamming mijn hoogste omzet draaide. Het bleek dat ik in die periode heel goed in staat was om prioriteiten te stellen, minder lang na te denken, genoegen te nemen met bepaalde resultaten en me minder druk maakte over onbenulligheden. Ik werkte efficiënt en had een enorm hoge focus. Bijzonder hoe een opvlamming daarvoor kan zorgen. Het was vervolgens een stukje training om het vast te houden en er mijn levenswijze van te kunnen maken.”
Laatste wijziging op deze pagina: 05-11-2017
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten