Wat kun je wel of juist niet eten in de overgang? Kom je aan als je hetzelfde blijft eten? En verbrand je minder calorieën tijdens je slaap als je in de overgang bent? Voeding in de overgang is een veelbesproken onderwerp. In dit blog geven we antwoord op de 10 meest gestelde vragen over voeding in de overgang.
Als je in de overgang komt maakt je lichaam minder oestrogeen aan, waardoor het gaat compenseren. Met als gevolg: je lichaam maakt extra vetcellen aan. Daarnaast neemt je spiermassa af en wordt je stofwisseling trager. Dus als je op gewicht wilt blijven of juist wilt afvallen in de overgang, kun je het beste koolhydraten vermijden. Dit omdat het suikers zijn of worden. En je lichaam zet overtollige suikers om in verzadigd vet. Dat leidt vaak tot gewichtstoename.
Chocola, koekjes, snoepjes, vruchtensapjes... Niet alleen beïnvloeden suikers je gewicht, maar ook zeker je humeur en ze kunnen de kans op overgangsverschijnselen vergroten. Dit komt omdat je lichaam insuline aanmaakt om de suikers te verwerken. Hoe meer insuline er in je bloed zit, hoe gemakkelijker je aankomt. Vrouwen met overgewicht hebben meer last van opvliegers. De suikers uit fruit zijn een heel ander verhaal, die worden langzamer in je bloed opgenomen.
Onbeperkt is een beetje te veel van het goede, maar goede vetten kunnen zeker geen kwaad. Denk hierbij aan: avocado, zalm, makreel, roomboter, kokosolie en ongebrande noten. Ze helpen je om je hormoonhuishouding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bijkomend voordeel is dat vetten goed vullen en je minder snel geneigd bent om te snacken.
Koffie en alcohol staan er om bekend dat ze triggers zijn voor opvliegers. Net als rode peper, cayennepeper en gember. Je kunt ze daarom beter vermijden.
Het is belangrijker om gezond en gevarieerd te eten dan om minder te eten. Als je puur kijkt naar de veranderingen in je lichaam: spiermassa neemt af en daardoor verbruik je minder energie, kun je zeggen dat je lichaam misschien minder calorieën nodig heeft. Dit zou je al kunnen doen door minder aardappelen op te scheppen tijdens het avondeten of door twee in plaats van drie boterhammen te eten tussen de middag.
Die kans is aanwezig, daarbij gezegd dat ieder lichaam verschillend is en anders zal reageren. Doordat je stofwisseling trager wordt, je spiermassa afneemt en je lichaam meer vetcellen aanmaakt in de overgang is de kans aanwezig dat je aankomt als je hetzelfde blijft eten.
Koffie, pepertjes, kruidig eten, wijn... Voeding kan zeker een trigger zijn voor opvliegers in de overgang. Probeer deze voeding eens weg te laten uit je dieet en kijk of het voor jou werkt.
De werking van je darmen wordt voor een groot deel bepaald door je hormonen. Dus ook de onrustige darmen zijn toe te schrijven aan de veranderende hormoonhuishouding in de overgang. Eet onder andere voldoende groente, fruit, volkorenbrood en peulvruchten om de ongemakken te verminderen. Deze voeding zit vol met vezels die je darmen weer stimuleren.
Die wisselende hormoonspiegels doen je huid niet altijd goed. Gelukkig kan voeding in de overgang daarbij helpen. Naast de belangrijke stoffen die in groente en fruit voorkomen is het belangrijk om goede vetzuren te eten, zoals vis, noten en avocado. Door gevarieerd en voldoende hiervan te eten wordt je huid beter gehydrateerd.
Een goede nachtrust doet wonderen, zo ook voor je verbranding. Het schijnt dat je tijdens de REM-slaap de meeste calorieën verbrandt. Als je vaak te maken hebt met nachtelijk zweten, dat het soms zo heftig kan zijn dat je er wakker van wordt, dan kan het zijn dat je minder goede nachten hebt. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat je minder calorieën verbrandt. Dus indirect kun je zeggen dat je tijdens je slaap minder calorieën verbrandt door de overgang.
Wil je meer (voedings)tips, weetjes en adviezen die je zélf kunt toepassen tijdens de overgang? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Samen Door De Overgang nieuwsbrief.
Laatste wijziging op deze pagina: 30-03-2020
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten