Je hebt soms van die periodes. Waarin je omkomt in de borrels, verjaardagen en andere feestelijkheden. Gezellige avondjes, chique dinertjes, cadeautjes en oh ja, rennen-vliegen-koken. En eten. Heel veel eten. Met een lekker glaasje erbij. Of twee. Maar wat als je van al die fijne feestelijkheden, een enorm opgeblazen buik krijgt? Of als je van al die 'gezelligheid' continue naar de wc moet rennen - of juist helemaal niet meer kunt? In dit blog lees je waarom je last kunt krijgen van je darmen als je een periode veel wordt uitgenodigd voor feesten en partijen, én wat je eraan kunt doen!
Kun je het normaal gesproken misschien nog wel negeren of afdoen als "Ach, dat heeft toch iedereen wel eens" - als je een paar feestelijke dinertjes achter elkaar hebt, valt je buik ineens niet meer te negeren. Maar gezelligheid is toch ook ontspanning - waarom krijg je juist daardoor meer last van je buik? Er zijn een aantal redenen voor; meestal betekenen feestjes helaas niet veel goeds voor je maag en darmen.
Als eerste is daar natuurlijk de voeding. Vaak word je bij feestelijke bijeenkomsten om de oren geslagen met zoetigheid. Eerst een stuk taart, een koekje bij de koffie, een bonbonnetje, en dan nog alle het seizoensgebonden snoeperij: paaseieren, pepernoten, banketstaven, oliebollen... Naast de zoetigheid scoren ook lekkere hapjes hoog: bij iedere borrel of bijeenkomst staat er wel een schaal bitterballen, kaascrackers en ander hap-snap-voedsel voor je klaar. Vaak eet je daardoor veel meer suiker, zout en vet dan je normaal doet én eet je de hele dag door. Je spijsvertering is gebaat bij rust, dus juist dat 'grazen' kan zorgen voor klachten.
TIP 1 Probeer niet de hele dag door te snaaien en te eten. Houd je zoveel mogelijk aan de drie hoofdmaaltijden en beperk vooral de suiker tot maximaal één moment per dag.
Heb je een borrel, bedrijfsuitje of anders feestje, dan staat daar uiteraard ook weer van alles klaar dat je in je gezicht kunt stoppen. Het diner zelf bestaat dan vaak ook nog eens uit feestelijk voedsel - wat vaak betekent veel vlees met frietjes of aardappelpuree en voor de vorm wat groenten. We eten veel en vaak is het ook behoorlijk vet en zwaar voedsel. Heerlijk, maar niet de beste basis voor een goede darmwerking... Je hebt de vezels uit de groenten immers hard nodig voor een goede peristaltiek!
TIP 2: Zorg ook op feestelijke etentjes voor voldoende groenten. Maak er bijvoorbeeld een lekkere salade naast en verwerk bonen in de maaltijd. Die bevatten veel vezels en zorgen dat je geen last krijgt van verstopping.
Tijdens de dinertjes vloeit de alcohol vaak rijkelijk, wat ook problemen met zich meebrengt: alcoholische dranken bevatten vaak histamine, wat kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn en dunne ontlasting. Bovendien kan alcohol je darmflora behoorlijk in de war sturen, met alle buikklachten van dien. Genieten tijdens een feestje hoort erbij, maar zeker als je gevoelig bent voor darmklachten is het handig om niet teveel en te vaak te drinken. Drink tussendoor genoeg water om je maag, lever en darmen wat te ontzien.
TIP 3: Denk ook eens aan iets anders dan alcohol 'omdat het erbij hoort'. Probeer in een periode met veel feestjes en dinertjes, in elk geval niet te drinken op de dagen dat je gewoon thuis bent.
Tot slot hebben we nog een belangrijke factor die niet over voeding gaat: stress! Op donderdagavond nog snel even de stad in op zoek naar een cadeautje, omdat je online bestelling niet op tijd is aangekomen. Vlak van tevoren alle boodschappen doen voor de Bijzonder Indrukwekkende Diners die je gaat geven - om op de dag zelf nog de tafel te moeten dekken, douchen en je gasten vermaken terwijl je probeert de kinderen tevreden te houden. Om nog maar te zwijgen van de gespannen sfeer bij verplichte familiebezoekjes... Nee, feestjes zijn heerlijk maar meestal niet de meest relaxte momenten.
TIP 4: Pak echt je rust op de dagen dat er weinig aan de hand is. Probeer tijd te nemen om naar binnen te keren en stil te staan bij hoe het eigenlijk met jóú gaat. Geef, zeker in drukke periodes, toe aan je cocoon-behoefte en zorg dat je naast alle feestjes zo min mogelijk verplichtingen hebt.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit kun je doen door de tips hierboven op te volgen. Maar wat als je het toch mis gaat? Deze tips helpen je als je al spijsverteringsklachten hebt (of denkt dat je ze gaat krijgen:
Natuurlijk is het altijd het beste om vooral ook gewoon goed op je voeding te blijven letten. Dat is immers de basis voor een gezonde, probleemloze spijsvertering!
Nienke Gottenbos is darmfloratherapeut, voedingskundige en auteur van de boekenserie De Poepdokter. Als De Groene Vrouw blogt ze over leefstijl, voeding en darmgezondheid. Voor A.Vogel schreef ze een aantal blogs met tips om je darmen gezond en gelukkig te houden.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-01-2020
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten