Een wijntje of een biertje? Lekker en gezellig. Zeker met het mooie weer drinken we er graag één (of twee....) op een terras, in de tuin of op een picknickkleed in het park. Maar hoe zit het ook alweer met alcohol en reuma? We zetten de feiten op een rij.
Alcohol zit in een lastig parket. Drinken en gezelligheid horen bij elkaar. Dat is 'gewoon' zo. Maar is alcohol wel zo gewoon? Niet volgens de Gezondheidsraad, zij adviseert geheelonthouding. Ook schieten de 30-dagen-geen-alcohol-challenges als paddenstoelen uit de grond. Uit onderzoek worden we niet veel wijzer. De ene keer zou een glaasje wijn gezond zijn, maar ander onderzoek laat zien dat je beter helemaal geen alcohol kunt drinken. Het zorgt voor verwarring. Hoe zit het? En wat is het effect van alcohol drinken op reuma? We zetten de fabels en de feiten op een rij.
Over alcohol wordt veel geschreven; de laatste jaren ook veel over de invloed van dit goedje op onze gezondheid. Maar in dit artikel zoomen we in op reuma: wat weten we over het effect van alcohol op reuma en reumatische klachten?
Feit. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat alcohol en jicht slecht samengaan. Bij mensen met jicht wordt tijdens het drinken van alcohol de urinezuurspiegel tijdelijk verhoogd. Bij mensen die veel urinezuur in het bloed hebben, kan een hoge alcoholconsumptie aanleiding zijn voor een jichtaanval. Vaak krijgt deze groep mensen een paar uur na het drinken van een glas alcohol last: het urinezuurgehalte stijgt binnen drie uur na het drinken van alcohol naar een hoogtepunt. Bij jicht is het advies dan ook al jaren om geen alcohol te drinken.
Fabel. Niet het alcoholpromillage, maar het soort drank heeft effect op jicht. Rode of witte wijn speelt waarschijnlijk een beperkte rol bij jicht, terwijl bier de kans op een jichtaanval met dertig procent doet toenemen. Het gaat om het verzurende effect dat jicht kan veroorzaken.
Feit. In alcohol zitten veel calorieën en geen voedingsstoffen. De calorieën uit wijn of bier komen dus als extraatje bij de maaltijd die je eet en voegen feitelijk niets toe. Bovendien vertraagt alcohol de afbraak van vet uit voeding. Alcohol wordt dan ook wel gezien als dikmaker.
Overgewicht is voor niemand gezond. Maar als je reuma hebt, is het extra belangrijk om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan zorgen voor meer pijnklachten, meer ontstekingen en een slechtere werking van reumamedicijnen.
Fabel. Alcohol zorgt ervoor dat veel mensen sneller inslapen maar onrustiger doorslapen. Het verstoort dus je diepe slaap, die juist zo belangrijk is om echt uit te rusten. Vervelend, zeker als je reuma hebt. Een goede nachtrust is dan extra belangrijk: slecht slapen zorgt ervoor dat reumatische klachten kunnen verergeren. Denk aan ochtendstijfheid en chronische vermoeidheid.
Fabel. Bij jicht is het overduidelijk dat alcohol een negatieve invloed heeft. Bij andere reumatische aandoeningen is niet aangetoond dat matig drinken reumatische klachten uitlokt of verergert. Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat het drinken van een beetje alcohol de kans op het krijgen van reuma mogelijk kan verkleinen. Het effect wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een onderdrukking van het afweersysteem.
Hoe minder alcohol, hoe beter. Dat is nog maar een keer duidelijk geworden. Een goed alternatief zijn zomerse sapjes zonder alcohol. Die zijn heerlijk bij warme temperaturen. Vul je karaf met één van deze lekkere sapjes:
Wie zegt dat je niet kunt genieten van een verfrissende cocktail zonder alcohol? Deze twee drankjes zijn volledig alcoholvrij, lekker en gezellig.
Ingrediënten: grapefruit + honing + munt + limonade met fruitsmaak + ijsblokjes.
Bereiding: schil de grapefruit met een scherp mes en snijd de partjes los tussen de vliezen. Vang hierbij het sap dat vrijkomt op. Snijd de partjes in grove stukken. Doe ze met het sap, de honing en de blaadjes munt in een shaker. Stamp het vruchtvlees grof met een cocktailstamper. Vul de shaker aan met ijsblokjes en vul op met de limonade. Shake goed en verdeel over gekoelde glazen. Werk af met een takjes verse munt en een ijsblokje.
Ingrediënten: 2 delen cranberrysap + 200 ml aardbeienlimonade + 1 deel bruiswater.
Bereiding: combineer het cranberrysap en de roze limonade en meng het pas met water op het moment van serveren. Eventueel garneren met een schijfje citroen en bessen.
Proost!
Laatste wijziging op deze pagina: 28-06-2018
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten