Homepage van A.Vogel
 
 

Afvallen in de overgang?

Onthoud deze 6 tips

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

1. Afvallen? Weet waar je aan begint

Weet je hoeveel je weegt en wat je zou mogen wegen? En is een drastische afvalrace dan wel eens nodig? Check daarom eerst je gewicht en BMI. Vul de A.Vogel BMI-meter in om op te kunnen maken hoeveel kilo’s je te zwaar of te licht bent. Daarnaast is afvallen in sommige gevallen juist af te raden. Bijvoorbeeld bij depressie, bepaalde ziektes of als het BMI hoger is dan 30. Zoek in deze gevallen eerst de hulp van de huisarts.

2. Geen crash dieet; houd het gezond!

Tja, geduld is niet onze sterkste eigenschap en hoe eerder we die broek met een maatje minder weer aan kunnen, hoe beter. Maar een gezonde leefstijl is belangrijker dan snel een paar kilo’s kwijtraken. Daarom is een crash dieet ook zeer af te raden. Crashdiëten zijn ervoor om in een hele korte periode snel gewicht te verliezen. Bij een gezond dieet vallen we ongeveer een halve kilo tot een kilo per week af. Lijkt misschien weinig, maar effectief is het wel. Bij een crashdieet krijgen we namelijk steeds te weinig voedingsstoffen binnen. Hierdoor breekt het lichaam spierweefsel af. Beginnen we na het dieet weer normaal te eten? Dan zullen we uiteindelijk zwaarder zijn dan voor het dieet! Dit komt omdat het lichaam nog steeds in overlevingsstand is en het eten op gaat slaan als reserves. Een ander nadeel van te fanatiek lijnen is de verstoring in je hormoonbalans. Jouw hormonen zijn door de overgang al ‘in de war’ en nu maak je ze ook nog eens dol door jouw lijnpoging. Het gevolg kan zijn dat je meer te maken krijgt met overgangsverschijnselen. Dus weet wat gezond eten is en zorg dat je lichaam altijd genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Geen idee hoe je dat aan moet pakken? Volg onze gratis A.Vogel Lentekuur met heerlijke recepten en handige tips en tricks.

3. Heb geduld. Pas je leefstijl langzaam aan

Om echt goed op gewicht te blijven is het van belang om een gezonde levensstijl te omarmen. Wie deze levensstijl in zijn dagelijkse leven voegt, blijft langer slank dan iemand voor wie gezond eten en bewegen een opgave is. Kies daarom een eet- en beweegpatroon dat bij je past. Een gezonde levensstijl is genieten, niet afzien! Kijk daarom niet naar de dingen die je moet missen in je nieuwe leefstijl, maar naar de dingen die je wél mag! Denk aan die lekkere verse ananas door havermout ’s ochtends of een portie kruidige gegrilde groente uit de oven met een verse moot zalm… Denk ook aan de energie, vreugde en fitheid die je terugkrijgt na het wekelijkse sportuurtje en die stevige dagelijkse wandeling. Houd je dit 11 weken vol? Dan zal je merken dat je al helemaal gewend bent aan jouw nieuwe leefstijl. Het is een patroon geworden dat past als een jas!

4. Wees reeël. Richt je op een praktisch doel

Doldriest gaan afvallen heeft geen zin. Stippel een plan uit en kies een praktisch einddoel. Kies hierbij een realistisch streefgewicht dat bij je leeftijd en postuur past. Heb je een getal in uw hoofd? Kies dan een termijn waarin je dit wilt bereiken en hoe. Denk niet in dagen of weken, maar trek er – afhankelijk van het aantal kilo’s – een paar maanden voor uit. Dat wil zeggen: val maximaal een halve kilo tot 1 kilo per week af. Op deze manier houd je het beter vol en trap je niet in de valkuilen van crashdiëten.

5. Doe het samen. Denk niet dat je er alleen voor staat

Afvallen werkt vaak veel beter als vrienden en familie op de hoogte zijn van je plannen. Maak voornemens dus bekend! Vertel het iedereen die wil luisteren, plaats het groot op Facebook en deel je vorderingen. Waarom? Ten eerste is het vaak te beschamend om terug te krabbelen als iedereen meekijkt. Ten tweede kunnen je vrienden en familie je helpen als het stroef gaat en rekening houden met etentjes en hapjes. En ten derde: die complimentjes zijn echt wel fijn voor je zelfvertrouwen!

6. Vergelijk jezelf niet met anderen

De een heeft langere benen dan jou, de ander een vollere bos haar en weer een ander een plattere buik. Wij hebben de neiging om onze minpunten én de pluspunten van een ander met elkaar te vergelijken. Niet doen. Je bent net zo uniek als de man of vrouw waar je tegenop kijkt. En: je hebt weer pluspunten die de ander weer niet heeft! Denk dus goed na: wil ik afvallen om op diegene te lijken? Ben ik echt leuker, liever en meer mezelf met een paar maatjes minder? Of doe ik het om gezond te worden of blijven? Kortom: vergelijk jezelf niet met anderen, maar wees de beste versie van jezelf. En dat betekent: een gelukkig mens met een gezond lijf. Dat is meer waar dan alleen maar een slanker spiegelbeeld.

Meer over de Overgang

Klik hier voor de overgangsblogs>

Laatste wijziging op deze pagina: 01-02-2021

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >