Homepage van A.Vogel
 
 

Inspiratie voor een feestelijke maaltijd

Gerechten voor de feestmaand december

Winter wortelsoep

 

Soort gerecht: voorgerecht
Favoriete gerecht van: Thomas
Bereidingstijd: 15 min
Aantal Porties: 4

Waarom Wortelsoep?

Het leuke van dit gerecht is dat het qua smaak en structuur doet denken aan pompoensoep. Ik vind pompoensoep altijd erg lekker, maar het snijden van een pompoen is alleen geen leuk werkje. Wortels zijn veel handzamer om te snijden. Hierdoor is dit gerecht niet alleen erg lekker, maar ook gemakkelijk te bereiden.

Wat heb je nodig?

  • 500g wortels
  • 1/2 ui
  • 1/2 teen knoflook
  • een scheut zonnebloemolie
  • 1 Herbamare bouillon van A.Vogel
  • 350ml water
  • 100ml kokosmelk/rijstemelk/amandelmelk/sojamelk
  • kruiden voor op smaak brengen: peper, chilipoeder, paprikapoeder, kerriepoeder

Bereiding

Was de wortels en snijd ze in stukjes. Stoom de wortels even totdat ze gaar zijn. Het vocht kun je weer gebruiken voor de soep. Fruit een uitje in zonnebloemolie, doe er wat knoflook bij. Voeg de wortels toe en roer het door. Vervolgens voeg je water en melk met het groentebouillontablet toe. Laat het even sudderen. Daarna het geheel pureren met de staafmixer of de keukenmachine. Tot slot de soep op smaak brengen met de kruiden in gewenste hoeveelheid.

Romige broccoli-spinazie-soep

Soort gerecht: voorgerecht
Favoriete gerecht van: Janoux
Bereidingstijd: 15 min
Aantal Porties: 4

Waarom deze soep?

Goed eten is voor mij belangrijk. Ik vind het belangrijk om volgens het seizoen te koken. Ik ben gek op uitproberen van nieuwe recepten, uitproberen van nieuwe ingrediënten en ik houd niet van 'weggooien'. Ook vind ik het belangrijk dat eten er mooi uit ziet. Gezellig aan tafel, het liefst met zijn allen. Dat is voor mij ook een belangrijk aspect aan 'goed eten'.

Over de soep: de soep zit boordevol goede groenten. Door het toevoegen van citroen en kokosmelk krijg je een lekkere verrassende smaakkick. Ook van de frisse groene kleur wordt je helemaal vrolijk.

Wat heb je nodig?

  • 1 stronk broccoli
  • 4 handjes (baby) bladspinazie
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 liter groentebouillon (van 1 eetlepel Herbamare bouillon pasta gemaakt) (zonder gist!)
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel citroensap
  • Herbamare (garnering)

Bereiding

De bouillon pasta (1 eetlepel) oplossen in 1 liter water oplossen. De groenten goed wassen, vervolgens de broccoli in kleine roosjes verdelen. De sjalotten en knoflookteentjes pellen en fijnhakken. De olijfolie in een soeppan met dikke bodem verwarmen en het sjalot en knoflookmengsel zacht fruiten, vervolgens de broccoli roosjes toevoegen en een kwartiertje stoven. De bladspinazie toevoegen en kort omroeren. Het mengsel pureren met de staafmixer of in de blender tot een egale soep. De soep van het vuur nemen en afmaken met de kokosmelk en het citroensap. De soep in stevige kommen serveren, liefhebbers kunnen een snufje Herbamare toevoegen voor nog meer smaak!

Feestelijke groentebakjes met gehakt en zoete aardappel

HiRes

Soort gerecht: hoofdgerecht
Favoriete gerecht van: Ilze
Bereidingstijd: 20 min
Aantal porties: 4

Waarom groentebakjes?

Als mama van twee jonge meiden ben ik altijd zoekende naar verantwoorde en leuke recepten. verantwoord, want ja…ik vind het belangrijk dat ze een goede basis meekrijgen. Dus: veel groente. En leuk, want dat is nou eenmaal de grootste garantie dat wát je maakt ook opgegeten wordt (ook fijn). ‘Gevulde groentebakjes’ zijn mijn ‘trucje’. Kun je lekker veel in verstoppen. In de zoektocht naar iets nieuws vond ik vorig jaar een recept met gehakt en zoete aardappel’. Met een beetje experimenteren heb ik er inmiddels m’n eigen draai aangegeven. Qua tijd? 20 minuten bereiden, 15 minuten oven. Hartstikke goed te doen dus!

Wat heb je nodig?

  • 1 grote zoete aardappel
  • 4 middelgrote kruimige aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 winterwortel
  • ½ flespompoen
  • 300 gram biologisch rundergehakt (of een vegeatische variant)
  • 1 el tomatenpuree
  • 250 ml Herbamare bouillon van A.Vogel
  • 150 gram zachte geitenkaas in plakjes.

Bereiding

Schil de (zoete) aardappelen, snijd ze in stukjes en kook ze in ruim water tot je er met een vork makkelijk in kunt prikken. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden en snijd de ui, winterwortel en flespompoen in kleine blokjes. En pers het teentje knoflook. Rul vervolgens het gehakt in een pan (zonder olie) op niet te hoog vuur tot het bruin is. Voeg daarna de knoflook, ui, wortel en pompoen toe en bak het een minuutje of twee mee. Bak de tomatenpuree nog even mee (ook circa twee minuten). Vervolgens schenk je de Herbamare bouillon erbij en laat je het geheel nog een minuutje of 5 sudderen. Je kunt eventueel naar smaak peper en zout toevoegen. In de tussentijd zijn de aardappeltjes wel klaar. Die giet je af en stamp je – eventueel met een beetje roomboter – fijn tot een romige puree. Nu heb je alles klaar om de bakjes te gaan vullen. Neem bij voorkeur 4 eenpersoons ovenschaaltjes (1 grote kan ook). Doe steeds het gehaktmengsel onderin en leg daar bovenop – voor degenen die dat lusten – de plakjes geitenkaas. Die kun je ook prima weglaten, maar mijn motto: geitenkaas maakt alles lekker. Vervolgens schep je de aardappelpuree eroverheen. 15 minuutjes in de voorverwarmde oven en smullen maar!

TIP: mijn kinderen eten prima groente, zolang de stukjes maar niet te groot zijn. Vooral de oudste vindt dat ‘een ding’. Daarom doe ik de wortel, de flespompoen en de ui altijd in de hakker. Worden de stukjes extra fijn.

Blueberry cheesecake

Soort gerecht: nagerecht
Favoriete gerecht van: Barbara
Bereidingstijd: 30 min
Aantal Porties: 8

Waarom deze cheesecake?

Hoe fijn is dat, gewoon taart eten zonder dat je je druk hoeft te maken om de weegschaal? Inderdaad, heel fijn! Met deze healthy blueberry cheesecake kun je gerust een groot stuk nemen, want hij is relatief gezond met andere cheesecakes. Daardoor natuurlijk ook iets minder zoet, maar absoluut de moeite waard om te proberen.

Wat heb je nodig?

  • 170 gram dadels
  • 6 eetlepels warm water
  • 130 gram Havermout
  • 4 eieren
  • 300 gram Philadelphia (ik gebruikte de light variant)
  • 2 eetlepels bloem
  • vanille aroma
  • blauwe bessen
  • sap van een citroen (hoeveelheid naar smaak)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Pureer de dadels met het warme water en meng de havermout er doorheen zodat het een soort deeg wordt
  3. Verdeel het deeg over de bodem van een springvorm en druk aan met een lepel
  4. Meng in een kom de eieren, philadelphia, bloem, vanille aroma en de citroensap door elkaar tot één geheel
  5. Schenk het mengsel over de bodem
  6. Strooi er blauwe bessen overheen
  7. Bak 25 minuten de cheesecake en laat vervolgens een uur afkoelen.

Optioneel/tip:

Maak je cheesecake nog iets lekkerder door er chocola aan toe te voegen. Voeg onderstaande stappen toe aan het recept en je het een blueberry chocolade cheesecake:

  • Koop pure chocola en laat die au bain-marie smelten:
  • breek de chocola in stukjes
  • breng een pan met water aan de kook
  • plaats de kom boven het kokende water zonder dat die het water raakt
  • laat de chocola smelten
  • verdeel de gesmolten chocola over de bodem die met deeg bedekt is.

Inspiratie feestelijke maaltijd

Wil je vaker tips ontvangen voor een feestelijke maaltijd? Meld je dan aan voor onze nieuwsbriefspecial ‘eet-je-gezond'. Zo ontvang je elke week een nieuw én gezond recept. Rechtstreeks in je mailbox en helemaal gratis.

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2021

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >