Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Er is een eiwit dat bij de aanmaak van kraakbeen een grote rol speelt. De naam luidt BMP7. Onderzoekers denken dat dit wel eens de toekomstbehandeling kan worden tegen artrose. Hoe zit dat?
Als je artrose hebt kunnen fysiotherapie, voeding of medicijnen je helpen. Maar een genezende behandeling? Die is er nog niet. Op dit moment is de behandeling van artrose alleen gericht op symptoombestrijding: het verminderen van de pijn die samengaat met artrose. Er wordt wel hard gewerkt aan een genezende behandeling, laat ook het onderzoek naar het stofje BMP7 zien. We zetten vijf prangende vragen over artrose en de behandeling op een rij.
BMP7 is een eiwit dat je kunt zien als een enorme bos sleutels, die op diverse manieren het lichaam ondersteunen. Onderzoekers van Maastricht UMC+ hebben in die bos twee sleutels, twee stukjes eiwit, gevonden die kraakbeen soepel houden. Deze twee sleutels kunnen nu worden nagemaakt. Doordat dit eiwit de groei van nieuw botweefsel stimuleert, kan het artrose bij de bron aanpakken en het kraakbeen gezond houden.
Kraakbeencellen geven normaal gesproken stofjes af die het kraakbeen soepel en glad houden. Gezond kraakbeen is dan ook erg glad. En dat is fijn, want het kraakbeen vangt schokken op en hoort de gewrichten bij het bewegen te beschermen. Door verschillende oorzaken, zoals veroudering of een ongeluk, kunnen kraakbeencellen stofjes gaan afgeven waardoor de kwaliteit van het kraakbeen slechter wordt. We spreken dan van artrose. Het kraakbeen wordt ruw en onregelmatig en kan zelfs helemaal verdwijnen en dit geeft stijfheid en pijn bij het bewegen. Deze, en vrijwel alle andere behandelingen die worden onderzocht, richten zich dan ook op het herstellen van het kraakbeen en het voorkomen van problemen met het kraakbeen. Op die manier kan artrose namelijk worden geremd of zelfs gestopt.
Het stofje dat de onderzoekers van Maastricht UMC+ vonden, wordt nu onderzocht. De komende testen worden gedaan op menselijk kraakbeen en de hamvraag is of het kraakbeen gezond blijft. Daarna moet nog worden onderzocht hoe het medicijn het slimst in het gewricht komt, hoe je zorgt dat het daar doet wat je wilt en of het medicijn geen onbedoelde bijwerkingen heeft.
Niet alleen deze, maar elke behandeling tegen artrose is belangrijk. De behandelingen die er nu zijn richten zich namelijk enkel op symptoombestrijding en remmen niet het verloop van de artrose. Hierdoor blijft de schade doorgaan met een toename van de pijnklachten en beperkingen tot gevolg. Ter bestrijding van de pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid, is er ook een gewrichtsvervangende operatie mogelijk, waarbij er een prothese geplaatst wordt die de functie van het gewricht moet overnemen.
Het vinden van een oplossing is ook belangrijk omdat artrose één van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen is: ongeveer een miljoen mensen heeft artrose. Mensen met artrose, zowel jong als oud, zijn door pijnklachten beperkt in hun dagelijkse activiteiten en kunnen daardoor in een sociaal isolement belanden. Juist daarom is het zo belangrijk dat er een behandeling komt die ervoor kan zorgen dat mensen met artrose minder of geen beperkingen meer hebben in het dagelijks leven.
Wanneer het medicijn kan worden gebruikt, is nog lastig te zeggen. In 2018 is het in het laboratorium getest en de komende jaren willen de onderzoekers het testen bij patiënten. De resultaten zijn tot nu toe veelbelovend, want in celkweken wordt het ziekteproces daadwerkelijk afgeremd en zelfs stopgezet door de nagebouwde eiwitfragmenten. Ze verwachten dat de behandeling in 2025 op de markt komt.
Laatste wijziging op deze pagina: 16-06-2020
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten