Jij zit niet in de meest stabiele periode van je leven en hebt waarschijnlijk al genoeg aan je eigen perikelen. En dan zet die puber van je het huis ook nog eens flink op stelten! Niet iets wat je er nu even bij kan hebben…En dat kan nog wel eens botsen. Hoe ga je hiermee om?
Heb je steeds knallende ruzie met je puber? Vliegen de verwijten over en weer langs je oren? Probeer het dan eens op de volgende manier aan te pakken. Ruzie niet om het gevecht te winnen wie er nu gelijk heeft, maar probeer te ontdekken waarom je puber A zegt en jij B. Gebruik hierbij zinnen als: ‘ik voel me verdrietig als jij dit zegt’ of ‘ik krijg het gevoel dat je niet naar me luistert’ in plaats van: ‘jij bent ook altijd zo gevoelloos’ of ‘jij luistert ook nooit hè’. Hierdoor leg je geen verwijten bij je kind en wordt jullie discussie geen knallende ruzie.
Vertel je zoon of dochter wat jij doormaakt nu je in de overgang zit en wat dit met je doet. Door hem of haar deelgenoot te maken van jouw gevoelens en worstelingen, zorg je voor meer begrip. Het is belangrijk om dit op een rustig moment eens met elkaar te bespreken, want pubers….tja die zijn vooral met zichzelf bezig in deze periode. Ze zijn zich erg bewust van zichzelf; hoe ze zich gedragen en hoe ze eruit zien. Dit slokt hun empathisch vermogen op. Hierdoor hebben ze vaak geen oog meer voor andermans gevoelens en behoeften.
Jij zit in een fase waarin je meer behoefte hebt om dingen voor jezelf te doen. Jouw kind wil zich op zijn beurt graag losmaken van zijn ouders. Het test zijn grenzen (en die van jou!) en wil zijn eigen pad ontdekken. Dit kan nogal botsen en je aandacht behoorlijk opslokken. A omdat hij of zij dingen doet die jij niet ziet zitten (een tongpiercing willen, stiekem roken of te laat thuiskomen) en B omdat je gewoon dit ‘gedoe’ niet aan je hoofd wilt hebben op dit moment. Onze tip? Stel tot op zekere hoogte grenzen, maar laat elkaar daarbuiten vooral los. Maak duidelijke afspraken wat wel en niet kan en mag en vertrouw erop dat je kind ook zelf de wereld kan ontdekken. Dat hij hierdoor wel eens de fout in kan gaan? Tja, van vallen en opstaan leert hij alleen maar.
Pubers kunnen nogal ongevoelig en hard uit de hoek komen. Ze vinden het heerlijk om tegendraads te zijn en vinden dat hun mening de beste is. Het kan dan hard aankomen als je te horen krijgt ‘het maakt me geen bal uit wat jij vindt’. Denk maar zo: het is een fase. Daarnaast is de tijd dat je om drie uur met koekjes en thee klaar zat om alle schoolverhalen aan te horen voorbij. Het antwoord op de vraag: ‘hoe was het op school?’ komt vaak niet verder dan: ‘Oké.’ Vraag je vervolgens: ‘wat heb je allemaal gedaan?’ Dan is het enige wat je terugkrijgt een ongeïnteresseerd ‘weet ik veel’ of ‘niets boeiends’. Accepteer dit. Ze willen je niet alles meer vertellen. Er zal genoeg zijn gebeurd, maar dit willen ze gewoon niet met jou delen. Ze bouwen nu aan de band met vrienden en zoeken hun feedback bij leeftijdsgenoten. En als je eerlijk bent: doe jij dat ook niet met jouw vrienden en leeftijdsgenoten?
Het kan donderen en knallen in huis, maar je puber doet heus wel wat dingen goed. Probeer dit ook te zien. En als je het ziet, zeg het hem of haar gewoon! Het kan iets heel simpels zijn: ‘dat heb je slim gezegd’ of ‘wat lief dat je dit voor je vriendin hebt gedaan’. Je hoeft er verder geen tekst of uitleg bij te geven. Gewoon dit terloopse compliment is al voldoende om hem of haar even te doen stralen (al zul je vaak alleen zien dat ze hun schouders ophalen. Maar diep van binnen…;-)).
Laatste wijziging op deze pagina: 05-10-2017
100% natuurlijke smaakmaker. Eenmaal in huis, altijd verkocht!
Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten