77% van de vrouwen: de overgang is geen mooie periode

Overgang | Overgangsklachten

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Minpunten van de overgang

1. De veranderingen in je lijf

De overgang brengt een boel veranderingen met zich mee. Je voelt je vaak anders en je lichaam kan veranderen in deze periode. Onder invloed van hormonen kan de slanke taille verdwijnen en spiermassa afnemen. Veel vrouwen zien dat hun buik in omvang toeneemt en de stevigheid in de billen afneemt. Ook haar, ogen, huid en vagina kunnen droger worden, waardoor je lijf niet meer fijn aanvoelt.

2. De vervelende overgangsverschijnselen

Het grootste minpunt voor veel vrouwen zijn toch wel de typische overgangs-verschijnselen. Van opvliegers tot prikkelbare gevoelens. Tijdens de overgang kunnen vrouwen behoorlijk wat voor de kiezen krijgen. Dit alles maakt dat je niet lekker in je vel zit. En al die onverwachte opvliegers helpen daar natuurlijk ook niet bij!

3. Het besef dat je je vruchtbaarheid (en jeugd) achter je laat

Dit punt kan onverwacht hard aankomen. In je vruchtbare periode ben je je er misschien helemaal niet van bewust, maar zodra je in de overgang komt besef je het ineens. Je gaat een andere levensfase in. Van vruchtbare vrouw naar onvruchtbare vrouw. Dit geeft sommige vrouwen het gevoel dat ze minder waard zijn; dat ze een deel van hun identiteit hebben verloren. Iets wat zo vanzelfsprekend was, is nu voorbij.

4. De veranderingen in je omgeving

De overgang vindt gemiddeld plaats tussen je 45e en 60e levensjaar, dat op zichzelf al een turbulente periode is. De kinderen gaan het huis uit, wellicht blijkt de relatie niet meer zo stabiel te zijn als hij altijd was, één van je ouders komt misschien te overlijden of je wordt ineens oma. Dit alles kan tot meer gevoelens van stress leiden.

Wat zijn de pluspunten aan de overgang?

Van onze lezeressen vond 23% van de vrouwen de overgang een mooie periode. Gek? Nee hoor, want er zitten wel degelijk positieve punten aan de overgang. Bovendien heeft niet elke vrouw te maken met vervelende overgangsverschijnselen. Lees hier meer over de 6 voordelen van de overgang. Een positieve instelling helpt namelijk ook bij het accepteren van de overgang!

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 03-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>