6 vooroordelen over artrose

'Iedereen krijgt artrose'

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

1. Iedereen krijgt artrose – niet waar!

Met het stijgen van de leeftijd, slijten de gewrichten. Tenminste, dat denken veel mensen.In de volksmond wordt artrose vaak zelfs in één adem genoemd met veroudering en slijtage. Het werd gezien als een onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden. Maar ouder worden betekent niet automatisch dat het kraakbeen gaat slijten. Er zijn honderdduizenden 65-plussers die een leven lang kerngezonde gewrichten hebben. Artrose daarentegen is een veelvoorkomende aandoening die een grote impact kan hebben op het welzijn, dagelijks leven, de samenleving en de economie. Het gaat vaak gepaard met veel pijn en vermoeidheid.

 2. Artrose is slijtage – niet waar!

Jarenlang werd gedacht dat artrose pure slijtage is. Maar eigenlijk is er iets anders aan de hand. Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner en zachter. Het bot probeert deze schade te herstellen door dikker te worden. Aan de rand van het gewricht vormen zich puntige, benige aangroeisels. Het bewegen van de gewrichten is daardoor erg pijnlijk, zeker als er ook nog ontstekingen optreden. Kort gezegd gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit. Vroeger werd gedacht dat artrose alleen een ziekte is van het kraakbeen, maar inmiddels weten we wel beter: het is een ziekte van het hele gewricht. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen - zelfs in de ribben of het kaakgewricht - maar komt vooral voor in de knie en heup.

3. Artrose is een vorm van reuma – waar!

Omdat lang gedacht werd dat artrose pure slijtage is, werd er ook lange tijd - zelfs door huisartsen - verteld dat artrose geen reuma is.  Maar reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan en rondom het gewricht. En artrose is een gewrichtsaandoening. Reumatische aandoeningen kunnen worden verdeeld in drie categorieën: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. De meeste mensen met reumatische klachten hebben artrose. Dat alleen ontstekingsreuma échte reuma is, klopt dus niet.

4. Alleen oude mensen hebben artrose – niet waar!

Ja, de kans op artrose neemt toe naarmate je ouder wordt. Nee, niet alleen oude mensen hebben artrose. Het Nationaal Kompas Volksgezondheid geeft aan dat bijna een kwart van de mensen met artrose jonger is dan 65 jaar. En meer dan 10% daarvan is niet ouder dan 40 jaar (!). Zelfs op kinderleeftijd kan al artrose ontstaan; in dat geval speelt erfelijkheid vaak een rol.

5. Als je artrose hebt, kun je niets doen – niet waar!

Een hardnekkig misverstand. Veel mensen met artrose krijgen vragende blikken als ze aan het tuinieren zijn, wandelen of met de (klein)kinderen een potje voetbal spelen. Hoewel mensen met artrose vaak vermoeid zijn en een stekende pijn voelen, betekent dit niet dat ze nooit bewegen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat lichamelijke activiteit één van de beste manieren is om de klachten te verminderen. Natuurlijk wordt daar geen uren tuinieren of het lopen van een halve marathon mee bedoeld; bij mensen met artrose gaat het vaak om evenwicht. Ga je een halfuur tuinieren, dan moet je hier langer van herstellen dan iemand die geen artrose heeft.
Waarom is bewegen zo goed voor mensen met artrose? Door te bewegen, train je je spieren. Krachtige spieren vormen op hun beurt een stevig pantser rond de aangetaste gewrichten. Hierdoor worden de gewrichten stabieler en krijgen ze meer ondersteuning. Dit kan helpen om het slijtageproces van het kraakbeen af te remmen. Dat iemand met artrose gaat bewegen, is dus alleen maar goed (maar niet altijd even gemakkelijk of zonder gevolgen).
Op zoek naar geschikte oefeningen? We hebben samen met een gespecialiseerd fysiotherapeut een paar heel leuke bewegingsvideo's voor je opgenomen.

6. Artrose is hetzelfde als botontkalking – niet waar!

Artrose is niet hetzelfde als botontkalking (osteoporose). Ja, beide reumatische aandoeningen komen voor bij ouderen. En ja, het heeft te maken met de dichtheid van het bot. Maar daar houden de overeenkomsten zo ongeveer op. Bij artrose neemt namelijk de dichtheid van het bot onder het kraakbeen vaak toe als reactie op het kraakbeenverlies en de vervorming van het kraakbeen. Bij botontkalking wordt het bot juist brozer. Deze reumatische aandoening ontstaat meestal door een combinatie van snelle afbraak en vertraagde opbouw van bot.

Lees ook onze voedingstips bij reuma en gewrichtsklachten.

Of ons artikel over toonaangevende reuma-onderzoeken.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 16-04-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >