5 gave groenten voor je buik

Voeding | Spijsvertering | Vitaminen & Mineralen

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Witlof

Met witlof kun je alle kanten op; lekker in de oven met wat kaas, of als basis voor een frisse salade. Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen. Hoe beter de afgifte van alle spijsverteringssappen verloopt, hoe beter je voedsel opgenomen en verteerd wordt waardoor je lichaam optimaal gebruik kan maken van alle voedingsstoffen. Witlof is rijk aan foliumzuur, vitamine B1, vitamine C en kalium. Kom maar door dus met die witlof. Wat dacht je van dit heerlijke recept met gegratineerde witlof?

Courgette

Courgette is een milde groente voor je darmen, ideaal om wat vaker op het menu te zetten als je vaak last hebt van een vol gevoel. Het bevat veel water en oplosbare vezels, wat een perfecte combinatie is om je stoelgang soepel te laten verlopen. Wist je dat courgette familie is van zowel de komkommer als de pompoen? Courgette kun je rauw en warm eten. Het is bijvoorbeeld ideaal om een calorie-arme en gezonde 'spaghetti' van te maken. Wil je je gasten wat lekkers voor zetten? Probeer dan eens deze courgetterolletjes met spinazie en kaas als voorgerecht.

Zuurkool

Met zuurkool schotel je de bacteriën in je darmen een extra lekker hapje voor. Zuurkool is gefermenteerde witte kool en door dat fermentatieproces zit het bomvol melkzuurbacteriën die helpen om minder gunstige bacteriën in je darmen te verdringen en je immuunsysteem ondersteunen. Waar normale kool nog wel eens voor gasvorming kan zorgen, is dat bij zuurkool niet het geval. De kool is als het ware al een beetje voor verteerd door de goede bacteriën. Tegenwoordig kun je in de meeste winkels ook kimchi krijgen. Dit komt oorspronkelijk uit de Koreaanse keuken en is gefermenteerde kool met verschillende groenten en kruiden. Het heeft een pittige, fris-zure smaak en is daarom heerlijk als bijgerecht. Heb je zin om zelf in de keuken aan de slag te gaan? Je kunt vrij makkelijk je eigen kimchi maken.

Pompoen

Pompoen is een geliefd eerste hapje om aan baby's te geven en niet voor niks! Pompoen is net als courgette zeer mild voor je darmen. Pompoenen zijn rijk aan oplosbare vezels die de ontlasting volume geven en zacht en soepel maken. Kun je niet altijd makkelijk naar de wc? Dan kan het weleens helpen wat vaker pompoen op je menu te zetten. Elke dag een handje pompoenpitten is ook een goed idee om je spijsvertering een handje te helpen. Met pompoen kun je alle kanten op. Pompoensoep is natuurlijk favoriet, maar verwerk het ook eens in een quiche, zoals deze.

Rucola

Rucola is een lekker pittige bladgroente. Die pittige smaak wordt veroorzaakt doordat rucola aanzienlijke hoeveelheden zwavel bevat. Je lever kan dat zwavel goed gebruiken. Daarom is rucola een goede aanvulling als je een beetje vriendelijk voor je spijsvertering wilt zijn. Rucola is ideaal als basis voor een salade of om je gerechten mee te garneren.

Wil je weten hoe het zit met jouw spijsvertering? We hebben een leuke spijsverteringstest voor je klaargezet. 10 simpele vragen en je weet hoe het zit met jouw buik.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 10-04-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >