Wat te doen bij zonnebrand?

5 tips bij zonnebrand

Debora van de Vuurst

Debora van de Vuurst
WhatsApp je vraag

Wat is zonnebrand?

Zonnebrand ontstaat wanneer je te lang en te veel ultraviolette straling op de huid hebt gekregen van de zon. Alle huidtypes kunnen zonnebrand krijgen. Sommigen kunnen langer in de zon zitten zonder te verbranden. Wanneer je verbrand bent door de zon kan je allerlei symptomen hebben. De bekendste is roodheid. 

 

Hoe voorkom je het?

Bouw je zonuren op

Wanneer het lekker weer is wil je het liefst zo veel en zo vaak mogelijk buiten zijn. Je huid is hier alleen nog niet aan gewend. Het is dus belangrijk dat je de zonuren opbouwt om zo je huid te laten wennen aan de UV-straling van de zon. 

Kijk op welke tijden je buiten bent

De UV-straling van de zon is het sterkst tussen 12.00 en 15.00. Probeer op deze tijdstippen zoveel mogelijk uit de zon te blijven.

Smeren, smeren, smeren

Ga je naar buiten? Smeer je dan ongeveer een half uurtje van tevoren in. En daarna elke twee uur. Gezwommen? Smeer je dan ook opnieuw in. Kans is groot dat je zonnebrand na een rondje zwemmen er dan af is.

Draag bescherming

Bescherm je hoofd tegen de zon met een hoed of een pet. Ook bovenop je hoofd kan je verbranden en vaak is het tussen de haren lastig in te smeren. Probeer ook bedekkende, maar luchtige kleding te dragen. Zo bescherm je de armen en benen.

Neem altijd zonnebrand mee.

Zie je op het weerbericht dat het zonnig weer is? Gooi dan een flesje zonnebrand in de tas. Zo vergeet je het niet en kan je je altijd insmeren.

 

Wat te doen bij zonnebrand?

Jezelf verbranden is altijd vervelend. Twijfel je over jouw zonnebrand? Dan is het verstandig om even de huisarts te raadplegen.

1.Calendula huidcrème

Onze A.Vogel Calendula huidcrème is erg fijn bij zonnebrand. Deze crème werkt verkoelend op de rode huid. Daarnaast is deze crème ook fijn bij een schilferende huid.

2.Blijf een paar dagen uit de zon.

Geef je huid een poosje rust van de krachtige UV-straling en probeer zoveel mogelijk in de schaduw te zitten en uit de zon te blijven.

3.Draag bedekkende kleding

Probeer ook bedekkende kleding te dragen. Net zoals bij het voorkomen van zonnebrand is het goed om de plekken waar je verbrand bent te bedekken met luchtige en bedekkende kleding.

4.Drink veel water

Het is belangrijk om zo’n 2-3 liter water te drinken per dag.

5.Koel je huid met lauw warm water

Ben je erg verbrand? Dan kan je de huid verkoelen door een douche te nemen met lauw warm water. Dit is het fijnst om 10-15 min onder de douche te staan.

KOAG/KAG nr.: 11-0624-1129

Laatste wijziging op deze pagina: 10-06-2024

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Doe de hooikoorts test

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >