Een stilleven van een puber

Een column van Ellen Junte, overgangs-ervaringsspecialist

Nathalie Keers

Nathalie Keers
WhatsApp je vraag

Een stilleven van mijn eigen kroost. Een kunstwerk dat emotie oproept, dát moet ik mijn lieftallige puberdochter toch nageven. Alleen niet de vervoering die ik ervaar wanneer ik de verfstrepen van een groot kunstenaar observeer. Wat volgt is een orkest van emoties. Een harmonie, gestuurd door vrouwelijke hormonen. Zij op de bank, ik in de deuropening van de keuken. En in de hoek van de kamer mijn man stilletjes wegsluipend naar zijn kantoor.

Naast ervaringsdeskundige op gebied van de overgang heb ik inmiddels ook mijn strepen verdiend als zorger, trooster, planner, organisator, was-mevrouw, keukenschoonmaker, sokken-opruimer, troep-voor-boven-op-trap-zetter, manusje van alles, binnen een gezin met twee dochters (15 en 17) en mijn uiterst geduldige man. Een luisterend oor. Liefdevol en uiterst begripvol. Maar soms ook een door hormonen gestuurde vrouw. En dat botst, met twee puberende meiden. En zorgt soms voor hilarische situaties voor toeschouwers. Zoals die man laatst op het vliegveld in Spanje, die bijna van zijn stoel gleed van het lachen omdat dochterlief en ik verweven waren in een strijd over wie haar broodje vast moest houden. En als je het vanaf een afstandje bekijkt, is het soms ook behoorlijk komisch. En zo besloot ik foto's te maken en delen van de stillevens van mijn pubers, tot grootvermaak van mijn Instagram-volgers.

Er zijn ook overeenkomsten tussen ons, als menstruerende jongedame en overgang vierende jongedame. Zin hebben in lekker eten bijvoorbeeld. Ik zwicht voor paprikachips en zij mag ook een bakje. Lekker samen op de bank onder een kleedje. Met dat gezellige gekraak, zeuren over onze buikklachten. Vinden we elkaar ook in. En voor deze keer doe ik net alsof ik niet zie dat ze haar vingers afveegt aan de bank.

Ik ben een zorgzaam type. Met liefde zorg ik voor mijn gezin en op het werk weten collega's mij voor van alles te vinden. Van vaatwastabletten en zakken voor de papierversnipperaar, tot even lekker hun hart luchten. Maar door de overgang neemt het zorghormoon af, waardoor ik merk dat ik thuis makkelijker de boel de boel kan laten. Heeft niemand boodschappen gedaan, dan is het een verrassing wat we gaan eten. Dat zo kunnen voelen geeft wel echt rust.

Ik wil afsluiten met een gouden tip. Een waarvoor ikzelf de credits niet kan nemen, maar die ik dolgraag met je deel. Qmusic stelde luisteraars de vraag: wat doe jij, wat anderen niet weten? Een vrouw met een druk gezinsleven biechtte op – zonder haar naam te noemen – dat zij eens per kwartaal een hotel boekt. He-le-maal voor haar alleen. Terwijl het thuisfront in de overtuiging leeft dat ze een cursusdag heeft voor het werk, geniet zij van het bubbelbad, de roomservice en het grote bed. Volledig ingewikkeld in donzen dekens leest ze een boek, kijkt Netflix of dagdroomt wat, terwijl ze staart naar het plafond. Waarna ze 's avonds weer helemaal opgeladen bij haar nietsvermoedende gezin aanschuift voor het avondeten. Klinkt als een droom, nietwaar? Eens even op Booking.com kijken...

Gezonde groet,

Ellen Junte

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 13-01-2022

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >