Deze invloed heeft de wintertijd op je biologische klok

En deze 5 tips hebben we voor je

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Ieder levend wezen heeft een 24-uurs ritme met fasen van activiteit en fasen van rust. De meeste van die levende wezens vallen minstens eens per 24 uur in slaap gedurende een bepaalde periode. Dit slaap-waakritme wordt aangestuurd door onze biologische klok. Deze klok, die natuurlijk geen échte klok is, regelt een heleboel ritmische processen in je lichaam. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld je menstruatiecyclus, je hartritme, je ademhaling en je spijsvertering.

De biologische klok

De biologische klok is een groepje zenuwcellen in het kerngebied van de hypothalamus. Die hypothalamus zit diep in de hersenen, net boven de plek waar de oogzenuwen elkaar kruisen. Je biologische klok wordt aangestuurd door de hoeveelheid daglicht die via je netvlies je hersenen bereikt. Gaat het schemeren? Dan word je langzaam slaperig. Wordt het weer licht? Dan wordt je weer wakker en actief.

Zó werkt je slaap-waakritme

Een jetlag of werken in ploegendiensten zijn factoren die de werking van de biologische klok kunnen ontregelen. Maar zelfs het verzetten van de klok met een uurtje – zoals naar de wintertijd bijvoorbeeld – kan dus van invloed zijn op je biologische klok. Dat merk je dan in de meeste gevallen als eerste aan je slaap-waakritme. Simpel uitgelegd werkt dit ritme als volgt:

  1. Wanneer het 's avonds begint te schemeren neemt het netvlies minder licht waar.
  2. Met behulp van melatonine komt vanuit de pijnappelklier een seintje dat het tijd is om te gaan slapen.
  3. Melatonine zorgt ervoor dat je je slaperig gaat voelen en dat je bloeddruk en lichaamstemperatuur dalen.
  4. Je valt in slaap.
  5. Krijg je in de ochtend via je gesloten oogleden de eerste zonnestralen binnen? Dan komt de productie van cortisol op gang, waardoor je wakker en actief wordt.

Hoe kan het verzetten van de klok je lichaam beïnvloeden?

Je lichaam is gewend aan een bepaald patroon in het slaap-waakritme en als het dan van de ene op de andere dag een uur eerder of later licht is, kan dat ritme wat van slag raken. Zo is het in het geval van de wintertijd ineens een uur eerder donker en moet je dus voor je gevoel een uur eerder gaan slapen. Dat kan de eerste dagen wat gek voelen en misschien ook niet zo makkelijk zijn. 

Naast invloed op de nachtrust kan de wintertijd ook van invloed zijn op je energieniveau, concentratie, stemming, spijsvertering en gevoel van rust en ontspanning.

Hulp voor je biologische klok

De volgende tips kunnen de overgang naar de wintertijd zo soepel mogelijk laten verlopen.

  • Anticipeer op de wintertijd door een paar dagen van tevoren steeds iets eerder de lichten te dimmen (bijvoorbeeld 4 dagen een kwartier).
  • Zoek bij het opstaan direct daglicht op. Je lichaam weet dan meteen dat het ochtend is en dat het ongeveer 12 uur later avond is.
  • Even 5 minuten bewegen na het opstaan helpt je wakker en energiek te worden.
  • Eet niet meer na 20 uur. Als je eet denkt je biologische klok namelijk dat het overdag is. Als je de energie van je voedingsstoffen niet direct verbrand wordt, kan dat een opgeblazen gevoel geven.

KOAG/KAG-nr. 11-0921-10612

Laatste wijziging op deze pagina: 07-10-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >