Dit zijn 4 gezonde gewoontes voor meer energie

Van krachtvoer eten tot de natuur opzoeken

Gast Blogger
WhatsApp je vraag

Reuma en vermoeidheid gaan bijna altijd hand in hand. Mensen met een chronische gewrichtsaandoening kunnen letterlijk moe zijn van 'niets'. De moeheid ontstaat plotseling en voelt meestal extremer dan een 'gewone' vermoeidheid. En het meest herkenbare is: een paar uurtjes rust of extra veel slapen, helpt meestal niet. Een extra portie energie is daarom voor mensen met reuma meer dan welkom. Maar hoe? We hebben vier gezonde gewoontes op een rij gezet die positief kunnen uitpakken.

1. Houd een vast slaapritme aan

Meer uren slapen helpt niet. Sterker nog: van te veel slapen kun je nog vermoeider worden. Een vast slaapritme aanhouden helpt dan weer wel. De kwaliteit van je nachtrust is namelijk van grote invloed op hoe je je voelt en hoeveel energie je hebt. En hoe dieper je slaapt, hoe energieker je wakker wordt. Zorg daarom dat je elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed én uit bed gaat. Houd dit ritme ook in het weekend aan, want alleen dan ervaar je de voordelen ervan. Om beter en uiteindelijk dieper te slapen is het slim om voor een koele, donkere en goed geventileerde slaapomgeving te zorgen. Zorg voor het slapen voor ontspanning. Lees een boek, mediteer of neem een warme douche of bad.

2. Eet krachtvoer

Van de juiste voeding krijg je meer energie. Voor iedereen, maar vooral als je reuma hebt geldt: eet zo puur, gezond en gevarieerd mogelijk. Dat begint met het eten van voldoende groenten, twee stuks fruit, volkoren producten, gezonde vetten en zo min mogelijk kant-en-klare producten. Koekjes, chips en chocola kun je het beste zoveel mogelijk laten staan. Genoeg water drinken is ook erg belangrijk. Als je te weinig drinkt, is de kans op hoofdpijn, concentratieverlies en vermoeidheid groter. Te weinig drinken kan dus zomaar een energieslurper zijn. Eet ook een keer in de week vis. Vis en dan vooral vette vis, zoals zalm en makreel, zitten vol met eiwitten en belangrijke vitamines die goede bronnen zijn van energie. Heb je zin om te snacken? Kies dan voor een handje noten. Noten zoals zitten vol met vezels, gezonde vetten en flink wat eiwitten. Dankzij deze gezonde combinatie aan voedingsstoffen geven noten langdurig energie af.

3. Besteed genoeg tijd aan je hobby's

Stel jezelf de vraag: waar word ik echt blij van in mijn leven? De kans zit er dik in dat dat je hobby's zijn. Dat kan zijn: muziek luisteren of maken, tuinieren, wandelen, een boek lezen of knutselen. Dingen die ons blij maken, rust geven of uitdaging, geven ons automatisch energie. Zorg dus dat je naast alle verplichtingen in je leven, voldoende tijd besteedt aan je hobby's. Houd bijvoorbeeld een uur per dag vrij voor je favoriete bezigheid.

4. Zoek de natuur op

Sporten kost je wellicht te veel energie, maar een korte (of lange) wandeling of fietstocht maken in de natuur zorgt altijd voor een goed gevoel. Zodra we natuur zien, krijgt ons immuunsysteem een boost en gaan onze bloeddruk en het stresshormoon cortisol omlaag. Geen wonder dat je je kiplekker voelt na een wandeling. De natuur heeft zelfs een pijnstillende werking, alleen al door naar een boom te kijk of de vogels te horen fluiten. Probeer daarom dagelijks zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Maak een korte wandeling in je pauze, doe boodschappen op de fiets of laat de hond een keertje extra uit. Het maakt niet uit wat je doet, als je dit maar met aandacht doet voor de natuur om je heen.

Laatste wijziging op deze pagina: 29-10-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >