Reuma is elke keer een stukje afscheid nemen van iets

"Toch is er een kans dat ik tennis weer moet opgeven vanwege mijn gewrichtsklachten"

Joan

Joan Bakker
WhatsApp je vraag

Het eerste moment dat ik sporten een tijdje moest opgeven was toen ik 18/19 jaar was. Elke keer als ik tenniste ging ik door mijn rug. Naast de stevige pijn had ik een week nodig om te herstellen. En dat elke keer weer. Op dat moment heb ik het niet zo sterk ervaren als dat ik afscheid moest nemen van iets wat ik heel leuk vond. Ik was jong, had genoeg afleiding en op dat moment ontdekte ik zoveel nieuwe dingen. Dat is nu anders...

5 jaar geleden ben ik weer gestart met tennissen. Ik merkte weer de passie voor het spel en de energie die het mij gaf. Toch is er een kans dat ik tennis weer moet opgeven vanwege mijn gewrichtsklachten. Door niet meer te kunnen tennissen, voelt het ook alsof ik een stukje van mijn sociale leven moet opgeven. Natuurlijk word ik nog wel uitgenodigd, maar het voelt dan alsof je een beetje voor spek en bonen langs de zijlijn meedoet. En daar heb ik het toch een stuk lastiger mee dan toen ik tiener was.

Het is een soort verborgen verdriet die anderen niet kunnen zien. Alsof je te maken hebt met een rouwproces waarbij je afscheid moet nemen van iets wat je heel leuk vindt om te doen. Een tijdje terug kwam ik in gesprek met iemand tijdens de A.Vogel Reumadagen en zij zei treffend: 'reuma is elke keer een stukje afscheid nemen van iets.' Tot dat moment heb ik me dat eigenlijk nooit zo gerealiseerd, nu kan ik me dat goed voorstellen.

Ik ben benieuwd. Herken jij dit? Heb je ervaring met het opgeven van je passie vanwege reuma of gewrichtsklachten? En heb je tips? Laat het mij weten en lees de tips die ik heb ontvangen in één van de komende nieuwsbrieven terug zodat we elkaar hiermee kunnen helpen.

Geef jouw tip

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 06-09-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >