Praat jij met vriendinnen over de overgang?

Is de overgang een taboe?

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Al vroeg leren we veel over ons lichaam. Over ongesteld worden, wat dat met je lichaam doet en wat je zelf kunt doen. Over zwangerschap en natuurlijk voorbehoedsmiddelen. Waar we niets over horen is de overgang. En dat terwijl het op een gegeven moment een belangrijk onderwerp in ons leven is. Waarom is dat?

De overgang is niet sexy

Opvliegers, stemmingswisselingen, gewichtstoename... allemaal verschijnselen die niet als prettig worden ervaren en waar je vaak in de overgang mee te maken krijgt. Volgens de dames in de Overgangsdialogen wordt de focus soms te veel gelegd op de lichamelijke ongemakken en die zijn nu eenmaal niet sexy. Dat terwijl het ook een mooie kant heeft. Een van de dames gaf aan juist sinds de overgang rustiger te zijn en meer tijd voor zichzelf te nemen. Zou het dan toch zo zijn dat mensen er minder snel over praten vanwege de lichamelijke ongemakken? En moeten we ons meer focussen op de positieve effecten van de overgang?

De maatschappij is in ontwikkeling

Je merkt dat de maatschappij aan het ontwikkelen is. Zoals gezegd wordt over menstruatie en zwangerschap gemakkelijker gepraat. 'Dat is omdat er iets moois uit kan komen', zegt iemand tijdens het dialoog. 'Je merkt dat er wel een verandering gaande is, want zwangerschap is niet zo vanzelfsprekend. En daar wordt nu ook meer over gesproken.' Volgens de dames uit de Overgangsdialogen heeft het tijd nodig om dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken.

Iedereen is verschillend

Los van de positieve en minder fijne kant van de overgang ligt het natuurlijk ook aan degene met wie je het bespreekt. 'Ik kan er veel langer over praten dan sommige vriendinnen', zegt iemand uit de Overgangsdialogen. 'Bij mij leeft het, ik vind het interessant en leer allemaal nieuwe dingen. Dan wil ik het er graag over hebben. Terwijl bij anderen het juist kan helpen om er minder aandacht aan te besteden. Het leeft dan vaak ook minder door alle andere dingen waar ze mee te maken hebben.'

Het hoort erbij

Daarnaast willen vrouwen vaak geen aandacht vestigen op de overgang, omdat veel mensen niet begrijpen wat het inhoudt. De overgang wordt vaak door velen gebagatelliseerd, het wordt klein gemaakt. Je krijgt dan te horen dat het bij het leven hoort of dat het wel meevalt. Een ander belangrijk punt volgens de dames in de Overgangsdialogen is dat het vaak niet erkend wordt door de huisarts en afgedaan wordt als stress.

Is de overgang een taboe?

De meeste dames zijn het eens dat de overgang niet per se een taboe. Het is eerder dat je geen aansluiting vindt en dat de overgang gewoonweg geen gemakkelijk gespreksonderwerp is. Toch merk je dat de maatschappij aan het ontwikkelen is en dat het steeds meer erkend wordt.

Laat weten wat jij vindt! Is de overgang een taboe of praat jij er met vriendinnen over?

 

Geef je mening

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 17-06-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >