Michelle: "Mijn nieuwe leefstijl heeft een positief effect op mijn reumatische pijn"

Van medicatie naar plantaardig eten

Joan

Joan Bakker
WhatsApp je vraag

Wat voor vorm van reuma heb je?

"In 2009 kreeg ik de diagnose ongedifferentieerde spondylarthropathie. Deze diagnose kun je krijgen als ze niet goed weten welke vorm van reuma je hebt. De klachten die ik heb passen bij wel drie verschillende vormen van reuma. Bij mij kwam reuma aan het licht toen ik last kreeg van ontstekingen in mijn tenen. Later kreeg ik ook last van mijn knie en vingers. Ik merk het dus vooral aan mijn kleine gewrichten. Mijn tenen raakten voor de diagnose zo ontstoken, dat staan in de trein al te pijnlijk was. Soms kon ik daardoor niet naar mijn werk. Ook mijn sociale activiteiten - mijn allergrootste hobby is paardrijden - moest ik steeds vaker afzeggen. Daar baalde ik zo van! De huisarts schreef ontstekingsremmers voor. De pijn nam hierdoor weliswaar af, maar de ontstekingen bleven. Zo ben ik uiteindelijk doorverwezen en kreeg ik vrij snel de diagnose. Vervolgens dacht ik: wat kan ik zelf doen?"

En toen ben je je leefstijl gaan veranderen?

"Ja. Medicatie is prima, maar ik vind het belangrijk om daar zelf niet alles vanaf te laten hangen. Dat ik reuma heb moet ik accepteren, maar daarom wil ik juist dat stapje extra doen om mijn lichaam zo gezond mogelijk te houden. Dat ben ik gaan doen met beweging, maar ook met voeding. Vrijwel meteen ben ik me in de rol van voeding gaan verdiepen, en dan met name plantaardig eten. Zo kwam in het alternatieve circuit terecht en heb ik laten onderzoeken wat mijn lichaam wel en niet goed kan verdragen. Deze voedingsmiddelen ben ik zoveel mogelijk uit mijn eetpatroon gaan schrappen. Dit begon klein, maar breidde vanzelf meer uit."

Welke producten ben je gaan schrappen?

"De grootste boosdoener bij mij bleek suiker. En dat zit echt overal in. Ik drink geen frisdrank en pakken sap meer. Voor mij geen pakjes, zakjes en kant-en-klaar. Ik kook zelf en altijd met pure ingrediënten. Ook eet ik veel minder vlees. Het kost soms wat moeite, maar het is het waard, want ik heb het idee dat ik vooral dankzij mijn nieuwe leefstijl al zes jaar geen ontstekingen meer heb gehad. Ik voel me gezonder en zit lekkerder in mijn vel. En ja, ook ik geniet nog steeds van een wijntje of iets lekkers. Maar wel met mate."

Hoe ziet jouw dagelijkse eetpatroon er nu uit?

"Als ik zo plantaardig mogelijk eet, voel ik mij het allerbest. Groenten spelen de hoofdrol. Dat geldt niet alleen voor het avondeten, maar ook voor de lunch en soms zelfs bij het ontbijt al. Ik eet graag een salade als lunch, maar als ontbijt eet ik ook weleens bloemkoolpap in plaats van havermoutpap. Heb ik een restje spinazie over? Dan beleg ik daar mijn boterham mee. Zo probeer ik op allerlei manieren zoveel mogelijk groenten te eten. En als ik brood, pasta of rijst eet, kies ik altijd voor volkoren. Koken doe ik vooral in het weekend en die maaltijden vries ik dan in. Zo lukt het me om elke dag gezond te eten, zelfs als ik een slechte dag heb."

Wat doe jij nog meer om fit te blijven met reuma?

"Voeding speelt een belangrijke rol, maar dat geldt ook voor slapen, ontspanning en beweging. Al bijna zes jaar doe ik een vorm van fitness die gericht is op spierkracht, zonder dat je er spierballen van krijgt. Dit doe ik bij Fit20, waar ik persoonlijke begeleiding krijg. De training volg ik één keer per week en duurt twintig minuten. Hier heb ik heel bewust voor gekozen omdat mijn gewrichten mijn zwakke plek blijven en mijn spieren dat moeten opvangen. Ondanks dat de vermoeidheidsklachten die bij reuma horen blijven, heb ik de ontstekingen en pijn zo beter onder controle."

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 30-06-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >