3 tips voor een gezonde, maar lekkere barbecue

Kun je gezond barbecueën?

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Is barbecueën gezond?

Op zich is barbecueën niet ongezond. Vlees, vis en groenten eet je vaak ook als avondmaal, dus dat is dikke prima. Het probleem is vaak dat je te veel eet. Alles ziet er lekker uit en wil je proeven. En dat niet alleen... De sausjes die we bij de groenten en het vlees eten, maken een barbecue ongezonder. Om van de bijgerechten, zoals stokbrood met kruidenboter, nog maar te zwijgen.
Dus: is barbecueën gezond? Als je mate kunt houden wel. En helemaal als je de juiste keuzes weet te maken. Toch blijft dat lastig als al het lekkers voor je neus staat. Met de tips in dit artikel gaat dat helemaal goed komen. Je weet waar je op kunt letten en hoe je gezonde keuzes kunt maken.

Tip 1: vlees, vis, groenten en gezonde bijgerechten

Bij een gezonde barbecue horen veel groenten, gezonde bijgerechten en uiteraard een lekker stuk vlees en/of vis. Gelijk een tip: probeer niet te veel te halen. Je kunt beter gaan voor één stuk goed vlees en vis en een paar bijgerechten. Dan heb je waarschijnlijk ook minder over!

Gezonde bijgerechten

Probeer de bijgerechten zo gezond mogelijk te houden en de koolhydraten hierin te vermijden. Dus maak een lekkere groene salade of een fruitsalade. Daarnaast is stokbrood toch wel iets wat niet mag ontbreken bij een barbecue. Dit is gelijk ook een pretbederver als het om de calorieën gaat. Zorg daarom dat je niet te veel in huis haalt, zodat je niet alleen maar hiervan blijft dooreten en zodat het dus ook echt een bijgerecht blijft. Wil je lekkere salades voor op het stokbrood? Maak ze dan zelf! Je hebt binnen een handomdraai eiersalade, tapenade of houmous op tafel.

Vlees en vis

Wat betreft vlees heb je natuurlijk ook keuze uit gezonde en minder gezonde varianten. Gevogelte, zoals kip en kalkoen, is magerder en dus slanker dan roodvlees zoals biefstuk. Wil je gaan voor een gezonde barbecue probeer dan in ieder geval bereide vleeswaren zoals hamburgers en gemarineerde satés te vermijden. Daarnaast kan bij een gezonde barbecue vis niet ontbreken. Je kan gaan voor lekkere, vette vis zoals zalm of witvis zoals kabeljauw of forel op de barbecue. Ook een spies met scampi's past perfect bij een gezonde barbecue.

Groenten bij de barbecue

Naast salades als bijgerecht kun je groenten ook op de barbecue leggen. Maak bijvoorbeeld een spies met verschillende groenten: champignons, paprika, courgette en ui. Vind je het een beetje saai zonder sausje, maak er dan één zelf. Meng kwark met een klein beetje water, knoflookolie (of olijfolie en klein gesneden knoflook), peper, Herbamare kruidenzout en citroensap en je hebt een heerlijk, gezond sausje. Ook lekker bij vlees en vis! Een andere tip is om je groente, voordat je ze op de barbecue legt, lekker te kruiden zodat je geen sausje nodig hebt.

Tip 2: gezond barbecueën met papillot

Wil je je vlees of vis sappig houden zonder vette marinades te gebruiken? Verpak het dan in aluminiumfolie. Zo vorm je een papillot. Hierdoor wordt het vlees of de vis gestoomd in plaats van gebakken. Tip: kruid voordat je het vlees of de vis in aluminium doet met peper en Herbamare kruidenzout, leg er plakjes citroen bij en doe er wat  groente bij.

Tip 3: gezond dessert barbecue

Natuurlijk kan een toetje bij zo'n feestelijk maaltijd niet ontbreken. Enerzijds kan je denken 'ik mag nu iets ongezonds, want ik heb al genoeg verantwoorde keuzes gemaakt' anderzijds kan je ook doorzetten. Er zijn namelijk genoeg verantwoorde en lekkere desserts. Een aanrader is ananas met een dun laagje honing op de barbecue. Overheerlijk, gezond en licht verteerbaar! Of een in aluminium gewikkelde banaan met stukjes pure chocola erin gedrukt. De perfecte afsluiters van het barbecuefestijn.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 04-06-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >