10 simpele dingen die niet meer lukken met reuma

Ilze ter Heide

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

  1. Een lange wandeling maken, omdat het gewoon te vermoeiend is. Of omdat je rug en je knieën het niet kunnen volhouden.
  2. Een pot pindakaas opendraaien, omdat de kracht in je handen ontbreekt. 
  3. Naar een verjaardag gaan, omdat de dag zelf – met de was doen en de boodschappen halen – al teveel van je gevraagd heeft. 
  4. De boodschappen tillen, omdat je pijnlijke schouder het gewicht niet aankan bijvoorbeeld. Of het overstrekken van je armen pijn doet. 
  5. Werken met drukte om je heen, omdat de mist in je hoofd (ook een verschijnsel bij reuma) je zo ontzettend in beslag neemt. 
  6. De knoopjes van je blouse dichtdoen, omdat het gepriegel met die kleine knoopjes kramp in je handen geeft. 
  7. De planten in de tuin snoeien, omdat ze te laag zijn en je moeilijk door je knieën kunt gaan. 
  8. Gewoon leuke schoenen kopen, omdat je tenen er pijn in doen of je enkels te weinig steun hebben. 
  9. Een appel schillen, omdat het je hand in zo'n onmogelijke positie drukt waarbij je tegelijk ook nog kracht moet zetten. Pijn en kramp levert het je op. Lees hier het artikel over hulpmiddelen bij pijn in je handen.
  10. Een paar uur achter elkaar zitten, omdat je knieën, heupen en rug er pijn van gaan doen. 

 

Dat je vaak niet meer ziet dat iemand reuma heeft, heeft voor- en nadelen. Het is natuurlijk heel fijn dat je die rolstoel tegenwoordig vaak niet meer nodig hebt en dat die vergroeiingen nauwelijks nog voorkomen. Maar het zorgt vaak ook voor veel onbegrip. Want aan de buitenkant mankeer je toch niks? Niet wetende hoeveel pijn je soms hebt. En waarom niet mee op schoolreisje, je kon dat feestje van laatst toch ook gewoon aan? Niet wetende dat je de drie dagen erna op apegapen lag. De maatschappij is dan soms hard en oordelend en vol onbegrip. Precies om die reden is het jaarlijks op 12 oktober Wereldreumadag. Deze dag is in het leven geroepen om zichtbaarheid te geven aan de onzichtbare kant van reuma. En terecht. Want kijk eens naar het lijstje van 10 hierboven... dat wens je toch niemand toe?

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

KOAG/KAG-nr. 11-0921-10612

Laatste wijziging op deze pagina: 07-10-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >