Leef bewust, júist nu!

5 praktisch en nuttige tips

Ilze ter Heide

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Velen roepen het al maanden: laat 2020 maar snel afgelopen zijn. En nu is het dan 2021. Corona is nog niet helemaal onder controle, maar toch voelt het als een enorme opluchting dat we in een nieuw jaar zijn aanbeland. Een jaar van lichtpuntjes. Een jaar van hopelijk weer meer kunnen en mogen doen. En een jaar waarin we elkaar misschien weer eens een ferme knuffel mogen geven. In 2021 zou het zo maar weer mogelijk kunnen zijn en... hoe fijn is alleen die gedachte al!

Waarom vloog het jaar eigenlijk zo snel voorbij?

Aan de dagen leek af en toe geen einde te komen en toch vlogen de weken in 2020 voorbij. Hoe dan? Het lijkt er vooral mee te maken te hebben dat we door de toestand waarin we ons ineens bevonden, vergaten te genieten van de mooie momenten. Kijk eens kritisch naar jezelf. Was je afgelopen jaar ook veel bezig met mopperen over 'niks kunnen'? Keek je vooral uit naar een tijd waarin alles weer normaal zou worden? Dat zit 'm daar de crux. Want als je vergeet in het moment te leven, flitst de tijd als een sneltrein aan je voorbij. Andersom is ook waar: leef je ín het moment, dan haal je veel meer uit je dagen, weken en maanden. Bewuster leven is dus de truc voor het nieuwe jaar. Een prachtig goed voornemen! Maar hoe doe je dat dan?

5 tips om bewuster te leven

Bewust leven. In het moment leven. Het klinkt een beetje zweverig misschien. Wij nuchtere Hollanders moeten daar nog altijd een beetje aan wennen. Maar eigenlijk is het niks meer of minder dan stoppen met piekeren over wat is gebeurd en bezig zijn met wat er in de toekomst misschien zou kunnen gebeuren. Pluk de dag! Hoe? We hebben 5 praktische en lekker nuchtere tips voor je.

1. Koester tijd en rust met elkaar

Het leven vóór Corona was best gejaagd. Werk, drukte met de kinderen, agenda's boordevol afspraken met vrienden, 4x per week sporten, het kon niet op. Allemaal leuk, maar misschien toch ook wat veel? Corona leerde ons hierin – ok, wel onder lichte dwang – een beetje te doseren. En weet je wat? Veel mensen vonden dat eigenlijk best prettig, blijkt nu. Wat meer rust. Wat minder moeten. Wat meer quality time met het directe kringetje om je heen. Hier kunnen we dus een mooie leef-bewust-les uit trekken voor 2021: geniet van tijd en rust met elkaar, maak er altijd iets moois van!

2. Kijk wat er wél kan

Nog een lesje van Corona? Kijk naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. In 2020 kon er veel niet. Toch werd menigeen er super creatief van. Neem eens de vele horecaondernemers, die in zeer korte tijd de leukste acties, samenwerkingen en afhaalmogelijkheden bedachten. Of families die een drive-by verjaardag organiseerden voor een dierbare. De achterliggende boodschap: kijk naar de opties je wél hebt. Kun je niet uit eten? Ga picknicken. Kun je niet naar het café? Organiseer een online borrel met vrienden en speel ondertussen een spel of pub quiz met elkaar. Kun je niet op visite bij elkaar? Maak samen een boswandeling 'op afstand'. Want hoe beperkt het soms ook lijkt, je hebt áltijd opties om de tijd die je hebt toch leuk, fijn en nuttig maken.

3. Geniet van de kleine dingen

Los van kijken wat er kan, is bewust leven ook: genieten van de (ogenschijnlijk) kleine dingen. We hebben in 2020 allemaal geleerd hoe belangrijk een knuffel met een vriendin of familielid is, hoe gezondheid eigenlijk je kwetsbaarste 'goed' is en hoe we onze handen mogen dichtknijpen dat we normaal leven in vrijheid. Tip voor 2021: wees blij met die wandeling door de buurt, geniet van die knuffel als het weer mag en koester je gezondheid. Because you don't know what you got until it's gone. Eigenlijk zijn er maar een paar dingen écht belangrijk in het leven, toch?

4. Ga ontspullen, dat ruimt huis en hoofd op

Bewust leven heeft niks met spullen te maken. Spullen lijden ons eigenlijk alleen maar af van waar het leven om draait en maken ons steeds maar hebberiger en onrustiger. Zou het daarom zijn dat we in 2020 massaal ons huis, onze zolder en onze schuur opruimden? Dat het besef kwam dat ruimte in huis ook ruimte in het hoofd en met elkaar geeft? Wie weet. Heb je de grote opruimactie nog niet gedaan? En wil je in 2021 bewuster leven? Doe 'm dan in 2021 alsnog. Al wel gedaan? Probeer dit jaar dan eens te consuminderen: vraag je in de winkel bij alles af of je het wel écht nodig hebt. Is het antwoord nee? Koop het dan niet. Zo houd je die ruimte in huis en in je hoofd.

5. Doe af en toe niks

Niks doen, niet iedereen is er goed in. En toch is het belangrijk als je bewust wilt leven. Niks doen ontspant lichaam en geest en geeft je zo de ruimte om te voelen wat je voelt en na te denken over wat voor jou belangrijk is. Eigenlijk de Nummer 1 voorwaarde voor een bewuster leven.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

KOAG KAG-nr. 11-1220-5557

Laatste wijziging op deze pagina: 14-01-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >